H ισλαμική εκπαίδευση της Συρίας από το 1967 και ο υποβιβασμός των Χριστιανών σε προστατευόμενη κοινότητα και ενιαίο συμπαγές πράγμα

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Ο καθηγητής Joshua Landis έκανε έρευνα στο Συριακό εκπαιδευτικό σύστημα με τίτλο "Ισλαμική εκπαίδευση στη Συρία, καταστρέφοντας την κοσμικότητα" το 2003.

Για όσους έχουν απορίες για το πως γεννήθηκε η ISIS αρκεί να εξετάσουν το Συριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Πρώτα από όλα το σύστημα διαμορφώθηκε το 1967, όταν η Συρία υπέγραψε την συμφωνία Αραβικής ενότητας με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Μετά τον πόλεμο των 6 μερών 300 ιδιωτικά χριστιανικά σχολεία εθνικοποιήθηκαν. Αυτό ήταν μεγάλο χτύπημα, κυρίως προς την χριστιανική κοινότητα, και μάλιστα θεωρείται από πολλούς λόγος μετανάστευσης μεγάλου μέρους της. Το 1/3 των Σύριων μέχρι και το 1920 ήταν Χριστιανοί.

Αυτό που προκύπτει από τα βιβλία της περιόδου 2002-2003 που εξετάζεται, είναι η σύνδεση των Αράβων με το Ισλάμ, ότι το Ισλάμ έκανε μεγάλους τους Άραβες και ότι πριν το Ισλάμ οι Άραβες είχαν πολλά ελαττώματα.

Στον μαθητή συνεχώς τονίζεται ότι το ισλαμικό κράτος είναι θεϊκό. Οι χριστιανοί και οι εβραίοι έχουν τα δικαιώματα των προστατευμένων κοινοτήτων στο ισλαμικό κράτος.

Και στην Οθωμανική αυτοκρατορία οι χριστιανοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να καλύπτονται, μπορούσαν να διοικούν και ολόκληρες ηγεμονίες. Δεν ήταν όμως ελεύθεροι ούτε ίσοι με τους μουσουλμάνους. Στην ουσία πρόκειται για παρόμοιο σύστημα. Θερμά συγχαρητήρια στους οπαδούς του Άσαντ παρεμπιπτόντως, που πανηγυρίζουν γι αυτόν και τον πατέρα του που μετέτρεψαν τους γιους και τις κόρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε προστατευμένη ακρωτηριασμένη κοινότητα.

Τα παιδιά στη Συρία του "κοσμικού" Άσαντ διδάσκονταν ότι οι χριστιανοί μπορούν να μπουν στον παράδεισο, μετά τους μουσουλμάνους φυσικά, ενώ οι εβραίοι αποκλείονταν. Και η μοίρα των παγανιστών; Τα παιδιά την Συρία του κοσμικού Άσαντ διδάσκονταν ότι είχαν δυο επιλογές… να εξισλαμιστούν ή να πεθάνουν.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι όταν οι μουσουλμάνοι της Συρίας διδάσκονταν για δεκαετίες αυτά, ότι δηλαδή το ισλαμικό κράτος είναι θεϊκό και ότι μπορούσαν να σκοτώνουν ελεύθερα τους παγανιστές, όταν θα ήθελαν να αντιδράσουν και το καθεστώς είχε φροντίσει να τελειώσει κάθε κοσμική αντίδραση σε ένα ετερογενές σύνολο (γιατί Συριακό Αραβικό έθνος δεν υπάρχει) τι είδους επανάσταση θα έκαναν; θα προσέφευγαν στον ΟΗΕ;

Εκπρόσωπος των Ασσυρίων Χριστιανών έδωσε πρόσφατα συνέντευξη στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μαζί με εκπρόσωπο των Κούρδων. Οι Ασσύριοι και Σύριοι χριστιανοί στην Ροζάβα δεν είναι προστατευμένη κοινότητα, συνδιοικούν και επανακτούν την κλεμμένη ταυτότητα τους. Μια προοπτική που φαντάζει εξαιρετικά μακρινή για τους Έλληνες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail