Καληνύχτα Μαργαρίτα κι Ελληνική Οικονομία - Capital controls επ' αόριστον λένε τραπεζικά στελέχη

Freepen.gr - «Μακρύ και δύσβατο» χαρακτηρίζουν τραπεζικά στελέχη τον οδικό χάρτη για την άρση των capital controls στο ΒΗΜΑ αδυνατώντας να δώσουν χρονοδιάγραμμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στο πρότερο καθεστώς, επισημαίνει το ρεπορτάζ του Βήματος, εξαρτάται από δύο παράγοντες για τους οποίους δύσκολα μπορούν να διατυπωθούν ασφαλείς προβλέψεις και αυτοί αφορούν στην ενίσχυση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα και στην αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην εφημερίδα κορυφαίο στέλεχος συστημικής τράπεζας «η πρόοδος και στα δύο αυτά μέτωπα είναι απογοητευτική, καθιστώντας τον οδικό χάρτη αναστολής των περιορισμών στην κίσηση κεφαλαίων, μακρύ και δύσβατο».

Στον αντίποδα όλοι παρατηρούν τις τραγικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις των κεφαλαιακών περιορισμών.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές είχε ως αποτέλεσμα το 2016 να ξεκινήσει με απώλειες καταθέσεων ενώ οι καθαρές εκροές διαμορφώθηκαν σε 2 δις ευρώ έως και το τέλος Απριλίου. Από τότε χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να επανέλθουν στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές του έτους, δηλαδή γύρω στα 123 δις ευρώ.

Η ανάκτηση των κεφαλαίων αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, στη μείωση των εισαγωγών και σε μικρότερο βαθμό στους ιδιώτες, οι οποίοι μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς περιόρισαν τις αναλήψεις μετρητών. Επιπρόσθετα μια σχετική ώθηση υπήρξε και μετά τις 23 Ιουλίου, όπου με τη χαλάρωση των capital controls απελευθερώθηκαν οι αναλήψεις για το νέο χρήμα.

Χαρακτηριστικά, στέλεχος τράπεζας, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει για τις καταθέσεις:

«Από τη μία πλευρά οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου που τρώνε τις αποταμιεύσεις των πελατών μας και από την άλλη το γενικότερο κλίμα αστάθειας που κρατά μακριά από τις τράπεζες μετρητά που βρίσκονται σε θυρίδες και λοιπές προσωπικές κρυψώνες, αναμένεται να συγκρατήσουν τα υπόλοιπα κοντά στα ιστορικά χαμηλά που διαμορφώθηκαν μετά την επιβολή των capital controls».
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...