Σε ποιο παράλληλο σύμπαν βρίσκονται εκεί στο ΥΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ – Φοβίζουν τον Ερντογάν με διαβήματα και εγκλωβισμό στόχων!

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Μερικές φορές αναρωτιόμαστε αν ορισμένοι υπεύθυνοι της Εθνικής άμυνας της Χώρας, είτε Στρατιωτικοί είτε Πολιτικοί, έχουν καθόλου επαφή με την πραγματικότητα. Διαβάζουμε συνέχεια και μάλιστα είδαμε χθες πάλι μια ανακοίνωση ότι το ΓΕΕΘΑ ενεργοποίησε την αεράμυνα, για να φοβηθεί ο Ερντογάν και να σταματήσει τις παραβιάσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν τα λένε σοβαρά αυτά τα πράγματα και ότι η ενεργοποίηση των δυνάμεων γίνεται μόνο και μόνο για λόγους εξάσκησης και ετοιμότητας. 

Διαφορετικά δεν υπάρχει καμία αντίληψη της πραγματικότητας. Και το λέμε αυτό διότι για να σε φοβηθεί κάποιος πρέπει να ξέρει ότι δυνητικά είσαι ικανός και πρόθυμος να προβείς σε επιθετικές πράξεις μονομερώς και να το έχεις αποδείξει. 

Για παράδειγμα η Τουρκία κατέρριψε το Ρωσικό μαχητικό όταν, όπως ισχυρίζονται τουλάχιστον, παραβίασε τον εναέριο χώρο της. 

Πλέον η Ρωσία ξέρει ότι δυνητικά μπορεί να το ξανακάνουν οπότε φοβούνται. Όταν δεν έχεις κάνει απολύτως τίποτα όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα τελευταία έχουμε μειώσει και τις αναχαιτίσεις, για ποια ενεργοποίηση αεράμυνας μιλάμε που θα προκαλέσει φόβο σε μια Τουρκία, που συνέχεια εισβάλλει χωρίς να υπολογίζει κανένα στην Συρία, στο Ιράκ … Δηλαδή ας μην κοροϊδεύουμε κύριοι του ΥΕΘΑ με μεγαλοστομίες τον κόσμο, αλλά αθόρυβα ας κάνουμε ότι μπορούμε ώστε αν χρειαστεί να μην ψαχνόμαστε …

Έτσι, αιφνιδιαστικά σήμερα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης διέταξε την ενεργοποίηση της αεράμυνας στην περιοχή της Χίου και των Οινουσσών.Όπως αναφέρεται σε σχετική άτυπη ενημέρωση η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης ετοιμότητας αλλά είναι προφανές πώς σε αυτή την ενέργεια οδήγησαν οι τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών και συγκεκριμένα οι συνεχείς πτήσεις (11 στον αριθμό) των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικό έδαφος σε Οινούσσες και Λέσβο.

Οι πτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος χαρακτηρίστηκαν «επιθετικές» και «εχθρικές» και αφού αξιολογήθηκε από τους επιτελείς του Πενταγώνου η τουρκική προκλητικότητα αποφασίστηκε να υπάρξει ένα πιο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα και σε στρατιωτικό επίπεδο πέραν των διαβημάτων διαμαρτυρίας από το ΥΠΕΞ. Η ενεργοποίηση λοιπόν των συστημάτων αεράμυνας σημαίνει πώς πλέον τα τουρκικά μαχητικά θα εγκλωβίζονται από τα αντιαεροπορικά συστήματα.

 Θεωρούμε ότι εάν επιχειρείται με την ενεργοποίηση της αεράμυνας της περιοχής να σταλεί ένα μήνυμα στην Τουρκία, δηλαδή αν με αυτό τον τρόπο το Πεντάγωνο πιστεύει ότι θα ανακόψει τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο, μάλλον βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση. Ο Τούρκος δεν καταλαβαίνει από τέτοια, μάταια καταναλώνουμε καύσιμα και ταλαιπωρούμε το προσωπικό κύριοι του ΥΕΘΑ, αν γίνεται για τον σκοπό αυτό και όχι για λόγους εκπαίδευσης. Αν δεν αποδείξουμε ότι το εννοούμε να φυλάξουμε τα σύνορα μας, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι Τούρκοι, δεν θα μας πάρουν ποτέ στα σοβαρά και οι φάπες θα έρχονται η μια μετά την άλλη.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο 

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...