Πόλεμος ΗΠΑ - Βερολίνου για το χρέος...

Δήλωση... μετανοίας για το σκάνδαλο Γεωργίου & ΕΛΣΤΑΤ έκανε η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ξαναδιάβασε τα μηνύματα Ευρωπαίων και ΔΝΤ και έκανε όπισθεν ολοταχώς στο θέμα Γεωργίου για τα στατιστικά στοιχεία του 2010. Γιατί προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την αλλαγή στάσης;

Σύμφωνα με ένα σενάριο που διακινείται από κυβερνητικούς κύκλους, δεν κρίθηκε σοφό να ξεκινήσει πόλεμο με τη Eurostat, η οποία παρενέβη αποφασιστικά την άνοιξη στη διένεξη κυβέρνησης - ΔΝΤ, διαψεύδοντας τις προβλέψεις του Ταμείου για χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και ξεμπλοκάροντας, υπέρ της χώρας, την πρώτη αξιολόγηση...

Επιπλέον, η υπόθεση Γεωργίου, λένε στην κυβέρνηση, θα έπρεπε να αξιοποιηθεί στη διαπραγμάτευση για το χρέος και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, σε συνδυασμό με την παραδοχή του ΔΝΤ για τα λάθη που έκανε στο πρώτο Μνημόνιο.

Αναδίπλωση!
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και στα στοιχεία της Eurostat, έχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015, εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ακριβώς έκανε με τη διαδικασία τοποθέτησης νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα», ήταν η περίφημη δήλωση Χουλιαράκη, από την οποία λείπει η κομβική χρονολογία 2010, ωστόσο η δέσμευση ότι η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί τα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015 δεν αφήνει καμιά αμφιβολία... για το ποια στοιχεία δεν αμφισβητεί.

Η σύγκρουση για το ελληνικό χρέος
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και η εμφανής... κωλοτούμπα στο θέμα συνδέεται με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του ελληνικού χρέους. Οι Αμερικάνοι, μέσω και του ΔΝΤ, πιέζουν για σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την ώρα που η Άνγκ. Μέρκελ περνάει τη χειρότερη περίοδο στην πρωθυπουργία, βλέποντας τα ποσοστά της να φθίνουν τόσο στις εκλογές στη Βρέμη τον περασμένο Μάιο όσο και σε αυτές που θα γίνουν σήμερα στο Μαγδεμβούργο, όπου οι λεγόμενοι Εναλλακτικοί διεκδικούν ακόμα και την πρώτη θέση!

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η γερμανίδα καγκελάριος να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν από τις εκλογές του 2017.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι μόνο η πίεση των Αμερικάνων -με πρώτο τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου- αλλά και του ΔΝΤ, που θέτει όρο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα την απομείωση του χρέους, ποντάροντας στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι -συμπεριλαμβανομένων των Γερμανών- ούτε που συζητάνε το ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζακ Λιου σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε συνδυάσει την αναδιάρθρωση του χρέους με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, λέγοντας πως η αναταραχή που προκάλεσε το πραξικόπημα καθιστά σημαντικότερο από ποτέ να λυθεί το ελληνικό ζήτημα, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή.

Επιπλέον, αν και απέφυγε να πάρει θέση στη συζήτηση για ελάφρυνση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος (3,5% το 2018), λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των «θεσμών», πρόσθεσε με νόημα ότι «πρέπει να υπάρχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο και αριθμοί που βγαίνουν».

Από την άλλη, οι Βρυξέλλες όμως δεν παύουν να ρίχνουν τα φώτα αλλού: Στο γεγονός ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της Αθήνας που πρέπει να τρέξουν για να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ζητούν από την ελληνική πλευρά να είναι άρτια προετοιμασμένη για την αξιολόγηση του φθινοπώρου, καθώς οι Βρυξέλλες καίγονται -όσο και η Αθήνα άλλωστε- να κλείσει με… συνοπτικές διαδικασίες.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...