Η αύξηση των κρατικών δαπανών καθιστά χαμένες τις φορολογικές μας θυσίες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Συμφώνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια του 2016 τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας εξακολουθούν να εμφανίζουν σοβαρή επιδείνωση, με αποκορύφωμα την δραματική άνοδο του δημοσίου χρέους της χώρας. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, συνάγεται ότι τα κρατικά έσοδα παρουσιάζουν εμφανή κόπωση, οι δημοσιονομικές δαπάνες σημειώνουν επικίνδυνη αύξηση και τα κρατικά ελλείμματα διευρυνόμενη τάση, με τραγική συνέπεια την ανεξέλεγκτη ανοδική πορεία του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης. Αξιολογώντας το σύνολο των κύριων δημοσιονομικών μεγεθών, συμπεραίνεται ότι οι κρατικές δαπάνες έχουν πλήρως ξεφύγει από τον έλεγχο του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της Κεντρικής μας Τράπεζας, καταδεικνύουν ότι το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015/2016, οι δαπάνες του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) από 25,71 εκτοξεύτηκαν σε 27,74 δις ευρώ (€), που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 7,9%.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, δεν αιτιολογείται η άνοδος των κρατικών δαπανών κατά 7,9% σε συνθήκες χαρατσώματος των πολιτών. Οι οικονομικοί εγκέφαλοι της κυβέρνησης δεν αντιλαμβάνονται, ότι, οι φορολογικές θυσίες της ελληνικής κοινωνίας και τα πετσοκόμματα μισθών και συντάξεων πάνε χαμένα, όταν οι δημοσιονομικές δαπάνες αυξάνονται ανεγκέφαλα και ανεξέλεγκτα; Η ακόλουθη στατιστική παρατήρηση ενισχύει περαιτέρω την ορθότητα της επιχειρηματολογίας μας. Η σοβαρή άνοδος των κρατικών δαπανών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015/2016 κατά 7,9%, συνέβαλε ώστε την περίοδο αυτή το συνολικό έλλειμμα του ΓΚΠ από -1,42 να διογκωθεί σε -1,81 δις €. Αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση του ελλείμματος του ΓΚΠ από -1,42 σε -1,81 δις €, μεταφράζεται σε ποσοστιαία άνοδο του ελλείμματος κατά 27,6%, οφθαλμοφανής καθίσταται η δραματική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας εντός του τρέχοντος δημοσιονομικού έτους.

Ο κόφτης των κρατικών δαπανών θα πρέπει τάχιστα να τεθεί σε εφαρμογή. Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο οφείλει άμεσα να σταματήσει τις προσλήψεις κομματικών φίλων, σε θέσεις συμβούλων και ειδικών συνεργατών στα υπουργεία και στους χιλιάδες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο κόφτης εννοείται ότι θα ψαλιδίσει λειτουργικές δαπάνες ή δαπάνες προσωπικού, οι οποίες αφορούν συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, που σχετίζονται με το διορισμό ή την ανάθεση συγκεκριμένου έργου σε κομματικούς ψηφοφόρους, σε υπουργεία, ΔΕΚΟ (Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί), ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης), κ.λπ. Ο αυτόματος κόφτης δαπανών εννοείται ότι δεν θα περικόψει συντάξεις, παροχές σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κονδύλια δημοσίων επενδύσεων, κοινωνικά επιδόματα, κονδύλια για την παιδεία, την υγεία και την πρόνοια, κ.λπ. Το βάρος της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής ηθικό και δίκαιο είναι, να πέσει στη μείωση των κρατικών δαπανών που υποκρύπτουν κομματικά ρουσφέτια.

Αν οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ είχαν μεριμνήσει να βάλουν κόφτη σε υπέρμετρες δαπάνες, που υπέκρυπταν μίζες και κλεψιές, όπως ολυμπιακά έργα, εξοπλιστικά προγράμματα, κρατικές προμήθειες (τηλεπικοινωνίες, φάρμακα, κ.ά.), αναθέσεις δημόσιων έργων σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες, κ.λπ., αναμφίβολα η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπούσε το 2009 και ο ΓΑΠ (Γεώργιος Α. Παπανδρέου) δεν θα πέταγε το Μάιο του 2010 την Ελλάδα στον κάδο των μνημονίων. Και ο πιο καλοκάγαθος πολίτης κατανοεί ότι οι υπερβάσεις των εκατοντάδων δις ευρώ στο σκέλος των κρατικών δαπανών κατά την περίοδο 1974-2014, είναι αυτές που συνετέλεσαν στον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό της ντόπιας κομματικής-πολιτικής νομενκλατούρας. Το αίσθημα δικαίου επιτάσσει ο κόφτης να πέσει στην πολιτικοοικονομική νομενκλατούρα, που κατείχε και βέβαια εξακολουθεί να κατέχει τα ηνία της κρατικής-τραπεζικής εξουσίας. Από την αμερόληπτη ανάλυση των στατιστικών στοιχείων, προκύπτει ότι κατά τη διάρκεια του 2016 οι κρατικές δαπάνες σημειώνουν εντυπωσιακή αύξηση. Το υφιστάμενο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, θα πρέπει να προβεί στην δραστική περικοπή εκείνων των κρατικών δαπανών, που σχετίζονται με κομματικούς διορισμούς και με πάσης φύσεως ρουσφέτια. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, σίγουρα κατανοούν ότι η ανεγκέφαλη αύξηση των κρατικών δαπανών, καθιστά χαμένες τις φορολογικές θυσίες του ελληνικού λαού.

kontranews.gr
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...