Το λάθος του Κυριάκου;

Του Κώστα Στούπα

Έχει ψωμιά η κυβέρνηση;...

Αρκετοί θεώρησαν προχθές "τραβηγμένο" τον τίτλο "Η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της".

Το αν η κυβέρνηση έχει φάει τα ψωμιά της ή όχι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την πορεία της οικονομίας και την αποδοχή της από ικανή μερίδα της κοινής γνώμης.

Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί όταν η οικονομία καταρρέει και όταν τα 2/3 και πλέον της κοινής γνώμης δημιουργούν ένα συμπαγές εχθρικό μέτωπο προς αυτήν.

Η στήλη πίστευε από την αρχή του χρόνου πως ήταν θέμα χρόνου η οικονομία όχι να αναστηθεί όπως ήθελε το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης αλλά να επιδεινωθεί. Η επιδείνωση ήρθε εν μέσω του θέρους. Οι λιανικές πωλήσεις έπεσαν, οι εξαγωγές του εξαμήνου κατέρρευσαν, το ΑΕΠ μειώθηκε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν...

Το μόνο που πήγαινε καλά μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου ήταν το πλεόνασμα αλλά Ιούλιο και Αύγουστο παρά τις αυξήσεις των φόρων τα έσοδα δεν έπιασαν τους στόχους.

Για την πορεία της οικονομίας όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο δίμηνο έχουνε αναφερθεί αναλυτικά στο άρθρο: Τα 9 αμαρτήματα του Αλέξη...

Ο αρνητικός αντίκτυπος της κακής πορείας της οικονομίας στην εικόνα και την αποδοχή της φαίνεται πως το βλέπει και η ίδια η κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος που καλοκαιριάτικα έλαβε μια σειρά από πρωτοβουλίες να αλλάξει το κλίμα και να προετοιμάσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πολιτική επιβίωση την επόμενη μέρα.

Σπάνια οι Έλληνες πολιτικοί εγκαινιάζουν έργα αν δεν υπάρχει ανοιχτό το σενάριο των εκλογών μπροστά. Συνήθως ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί και αρχίζει να λειτουργεί επίσημα εγκαινιάζεται όταν πλησιάσουν οι εκλογές. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης και του αεροδρομίου της Πάρου είχαμε εγκαίνια έργων που δεν είχαν ολοκληρωθεί πλήρως ακόμη.

Η κυβέρνηση άλλαξε όπως – όπως τον εκλογικό νόμο καλοκαιριάτικα με ένα και μόνο ορατό στόχο: την εξασφάλιση ρόλου την επομένη μιας εκλογικής ήττας μέρα.

Η δημοσκοπική συγκυρία μέχρι το καλοκαίρι κατά μέσο όρο έδειχνε μια διαφορά υπέρ της ΝΔ μεταξύ 5-10 μονάδων. Ακόμη και αν υπάρχουν αντιρρήσεις για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων (δικαιολογημένες σε ένα βαθμό σε μια περίοδο ρευστότητας και σύγχυσης στην κοινωνία όπου ένα μεγάλο μέρος δεν έχει κατασταλαγμένη άποψη και είναι ευερέθιστο και οργισμένο) σπάνια διαφορές σαν την παραπάνω ανατρέπονται ολοσχερώς χωρίς την μεσολάβηση της κάλπης.

Έχουμε γράψει πρόσφατα πως τα βασικά σενάρια της κυβέρνησης για το Φθινόπωρο είναι δυο: ο ανασχηματισμός με στόχο την ανατροπή του αρνητικού κλίματος στην κοινή γνώμη και την οικονομία και οι πρόωρες εκλογές με στόχο να δραπετεύσουν για να περισώσουν ένα 20% που θα τους εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση της επόμενης μέρας.

Όμως ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης φαίνεται έχει διαπράξει σοβαρά στρατηγικά λάθη πιεσμένος από τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.

Εκτός από τα εγκαίνια του καλοκαιριού που στόχευαν στην ανατροπή του αρνητικού κλίματος πέραν ορίου της εναπομείνασας εκλογικής επιρροής, οι άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είχαν να κάνουν με το "μπετονάρισμα" του 20-25% που την ακολουθεί.

Άφησε αλώβητο το δημόσιο από περικοπές, ανέσυρε από τον κάλαθο των αχρήστων που είχε αποθέσει την αντιγερμανική ρητορική με τις πολεμικές αποζημιώσεις και τα περί διαγραφής χρέους και έστησε το θέατρο με το χτύπημα της διαπλοκής με τις τηλεοπτικές άδειες.

Πρόκειται για αμυντικές επιλογές που αν πετύχουν μπορεί να ανακόψουν το ρυθμό της φθοράς αλλά δεν αντιστρέφουν το κλίμα συρρίκνωσης της επιρροής. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει άλλες δεξαμενές πέραν του 36% που την ψήφισε το 2015 και από τους οποίους ένα 25-30% έχει κατευθυνθεί προς αποχή-λευκό-άκυρο, ένα 10% προς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και άλλο ένα 10% προς τα άκρα κυρίως αριστερά της. Η συσπείρωση στις δημοσκοπήσεις έχει πέσει περί το 45% Ακόμη και οι μισοί από το άκυρο - λευκό πάνω από την κάλπη να επιστρέψουν, μιλάμε για ένα 5-6% που μπορεί να αθροίσει ένα ποσοστό περί το 20-25%.

Η χειρότερη περίοδος για την εικόνα της κυβέρνησης εντοπίζεται το Μάιο που πέρασε. Στη συνέχεια τόσο λόγω τεχνικής διακύμανσης όσο και λόγω της προσπάθειας αντιστροφής του κλίματος παρατηρήθηκε κάποια ανάκαμψη, τόσο οριακή όμως που αποτυπώθηκε σαν στασιμότητα στα όρια του στατιστικού λάθους με θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση και αρνητικό για τη ΝΔ.

Όλα αυτά πριν αρχίσουν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος στα νοικοκυριά. Η επίδραση αυτή θα αρχίσει από τα τέλη του τρέχοντος μηνός όταν δεν θα βγαίνουν οι λογαριασμοί...

Η επιδείνωση του κλίματος περιορίζει τις πιθανότητες της επιλογής εξόδου από το αδιέξοδο μέσω ανασχηματισμού και αυξάνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, που μπορεί να προλάβουν μια δημοσκοπική κατάρρευση σε μονοψήφια ποσοστά αν η συγκυρία στην οικονομία, το προσφυγικό και τις διεθνείς εξελίξεις συνεχίσει με βάση τις τάσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Μην πάτε μακριά, το χρηματιστήριο κάτω από τις 1.000 μονάδες προεξοφλεί κατάρρευση και εμπεριέχει στις τιμές το ρίσκο ενός Grexit.

Κατά συνέπεια η κυβέρνηση δεν μοιάζει να έχει πολλά ψωμιά και οι κινήσεις της το επιβεβαιώνουν.

Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ασκεί αντιπολίτευση ήπιων τόνων γιατί φαίνεται πως προτιμά την κυβερνητική φθορά και την εσωτερική κατάρρευση.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...