Το νέο ζευγάρι δύναμης: Ρωσία και Ιράν στη Μέση Ανατολή

Των Ellie Geranmayeh και Kadri Liik

Οι σχέσεις Ιράν-Ρωσίας έχουν φτάσει σε μια πρωτοφανή κορύφωση, κυρίως λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας στη Συρία, ένα κοινό όραμα για την παγκόσμια τάξη και μια αμοιβαία κριτική της δυτικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος της Μόσχας σε μια ιδιαίτερα ασταθή περιοχή, αλλά πρόκειται μόνο για μια κλωστή στο εργόχειρο των σημαντικών σχέσεων της Μόσχας, που χρειάζεται προσεκτική στάθμιση.

Η Μόσχα προσφέρει στην Τεχεράνη ένα κρίσιμο μέσο προστασίας των συμφερόντων περιφερειακής ασφάλειας. Ωστόσο, η ηγεσία του Ιράν είναι μοιρασμένη για το πώς θα αντισταθμίσει τα πονταρίσματα μεταξύ των ανατολικών και δυτικών δυνάμεων για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της χώρας.

Παρά τις διαφορές τους, ο πόλεμος στη Συρία φαίνεται να είναι το χωνευτήρι της συνεργασίας Μόσχας-Τεχεράνης για κάποιο χρονικό διάστημα τώρα, δεδομένης της κεντρικής θέσης της στις στρατηγικές φιλοδοξίες και των δύο πλευρών.

Αντί να ακολουθεί πολιτικές που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις διαφωνίες μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την περιορισμένη της μόχλευση για να μειώσει την βία στη Συρία και, εάν είναι δυνατό, να ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική μετάβαση αργότερα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με καλύτερη κατανόηση των κινήτρων της πολιτικής του Ιράν και της Ρωσίας στην περιοχή.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/iran_and_russia_middle_east_power_couple_7113

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...