Πυκνώνουν τα σύννεφα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ

Για εκείνο το χρονικό διάστημα που συνεχίζουν να επιβάλλονται έλεγχοι στη διακίνηση των κεφαλαίων στην Ελλάδα (capital controls), ο κίνδυνος εξόδου της από την Ευρωζώνη παραμένει - αφού αυτό που πριν από κάθε τι άλλο θα έπρεπε να προσεχθεί ιδιαίτερα σε μία τέτοια περίπτωση είναι ο τραπεζικός πανικός (bank run), για την αποφυγή του οποίου η μοναδική «συνταγή» είναι οι έλεγχοι κεφαλαίων.

Ως εκ τούτου, πόσο μάλλον όταν η οικονομία της πατρίδας μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, ενώ κάποια στιγμή δεν θα αποφευχθεί ένα παγκόσμιο κραχ, είναι ανόητο να ισχυρίζεται κανείς πως το GREXIT αποτελεί παρελθόν - αντίθετα είναι πιθανότερο από ποτέ, με «ορίζοντα» το 2018.

Ειδικά αφού για να εξέλθει μία χώρα από την κρίση χρειάζεται πληθωρισμός ενώ έχουμε για 42ο συνεχή μήνα αποπληθωρισμό (ο αποπληθωρισμός αυξάνει έμμεσα τα χρέη), ανάπτυξη ενώ είμαστε βυθισμένοι στην ύφεση, υγιές τραπεζικό σύστημα ενώ οι τράπεζες έχουν σχεδόν καταρρεύσει, παραγωγική βάση που έπαψε πια να υπάρχει κοκ. Ταυτόχρονα τα ΕΛΤΑ εμφανίζουν 10,5 εκ. € ζημίες από 3,2 εκ. € κέρδη προηγουμένως, χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί σωστά οι κόκκινοι λογαριασμοί, η ΔΕΗ λέγεται πως έχει συσσωρεύσει 2,7 δις € επισφάλειες με κεφάλαια 5 δις € και χρηματιστηριακή αξία μόλις 605 εκ. €, το ιδιωτικό χρέος έχει υπερβεί τα 230 δις. € (άνω του 130% του ΑΕΠ), το δημόσιο χρέος κατευθύνεται στα 350 δις € κλπ. κλπ.

Όσον αφορά δε τη σύσκεψη των μεσογειακών κρατών είναι μεν καλή η προσπάθεια, αλλά μάλλον δεν θα έχει αποτέλεσμα, οπότε λογικά θεωρείται ένα απλό «πυροτέχνημα» - ειδικά επειδή πρόκειται για χώρες υπερχρεωμένες, απόλυτα εξαρτημένες από το Βορά, με «ηγέτες» που πολύ δύσκολα θα επανεκλεγούν.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...