Γιατί όλα είναι ανοιχτά για πολιτικές εξελίξεις

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Το ζήτημα του χρέους είναι δυνατό να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και να κρίνει ακόμα και τον χρόνο των εκλογών. Το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για να δομήσει ένα success story προς την εκλογική του πελατεία, η οποία πλέον θα πληγεί με βιαιότητα, αρχίζει να συναντά ανυπέρβλητα εμπόδια.

Η επιστροφή των "θεσμών" την επαύριο της ΔΕΘ, με επικεφαλής την σκληρή Ντέλια Βελκουλέσκου συνδέεται με την αύξηση της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης που ακόμα εκκρεμεί η διευθέτησή τους. Γιατί καθυστερεί; Γιατί περιλαμβάνουν μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που δεν ήταν έτοιμη να αναλάβει η κυβέρνηση. Και όσο δεν ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση, δεν πρόκειται να έρθει και καμία δόση.

Στο δια ταύτα; Τα ταμεία αδειάζουν και σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων λόγω της υπερφορολόγησης και της εξάντλησης της κοινωνίας, η μη είσπραξη των δόσεων αποτελεί μείζον πρόβλημα για την επιβίωση της κυβέρνησης. Διότι οι μειωμένες εισπράξεις σημαίνουν νέα μέτρα. Τόσο απλά. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν υπάρχει είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία, οποιαδήποτε σκέψη ή δράση για αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων μέσα από συγκεκριμένα κίνητρα.

Ήδη οι πρώτες συνέπειες των άδειων ταμείων γίνονται ορατές στους συνταξιούχους που διαπιστώνουν δραματικές περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις. Και θα υπάρξει δυστυχώς συνέχεια. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Και αρχίζουν να το συνειδητοποιούν αυτό ακόμη και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ίσως για αυτό το σενάριο της "δραπέτευσης" να επανέρχεται, ακριβώς τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση θεωρητικά είναι σε ορισμένες περιπτώσεις κατ' αρχήν "από πάνω", όπως για παράδειγμα με τον διαγωνισμό για τις άδειες.

Με την πρώτη αξιολόγηση να έχει αρκετά προβλήματα ακόμη για να κλείσει, με την δεύτερη και καθοριστικότερη αξιολόγηση να πηγαίνει όλο και πιο πίσω, το πολιτικό πλεονέκτημα που αναζητεί ο κ. Τσίπρας στην έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης για την μείωση του χρέους, που θα του δώσει τη δυνατότητα να παίξει το παιχνίδι των προσδοκιών στην οικονομία, απομακρύνεται δραματικά. Τα μηνύματα απο τους εταίρους και τους λοιπούς θεσμούς είναι σαφή. Πρώτα η δεύτερη αξιολόγηση και μετά η συζήτηση για το χρέος.

Έτσι όμως ο πρωθυπουργός δεν θα έχει στα χέρια του το "χαρτί" αυτό ώστε να σπεκουλάρει πολιτικά και να το αξιοποιήσει ως αντίβαρο στην επιδείνωση της ζωής των πολιτών, στα νέα μέτρα και στα ακόμη περισσότερα που θα φέρει ο "κόφτης". Υπό αυτή την έννοια λοιπόν όλα πάλι είναι ανοιχτά, καθώς ο πολιτικός χρόνος είναι κάτι που πολλές φορές ξοδεύεται πολύ πιο γρήγορα από ότι υπολογίζεις ή επιθυμείς...

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...