Η χώρα μας δεν μπορεί να είναι το παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία…

Τσιαμήτρος Γιάννης
φοιτητής οικονομικών ΑΠΘ

Το ερώτημα που θα πρέπει ίσως να μας απασχολήσει είναι αν η Ελλάδα βοηθάει με τη στάση της την εσωτερική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε με λίγα λόγια πως με τη συνθήκη της Λοζάνης δώσαμε όλα τα νησιά στους Έλληνες, και μάλιστα νησιά στα οποία αν φωνάξεις απέναντι ακούγεσαι. Έθεσε θέμα συνόρων με λίγα λόγια και κατέκρινε ευθέως τη συνθήκη που καθόρισε τα όρια στο Αιγαίο και η στιγμή δεν ήταν καθόλου τυχαία. 

Στο εξωτερικό, σε ότι αφορά στα θέματα με την Ελλάδα η Τουρκία έχει να κάνει με μια διπλωματική Ελλάδα η οποία δεν αντιδρά πολύ σε τέτοιες δηλώσεις, και η οποία κρατιέται μακριά από οποιαδήποτε τριβή με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας. Τα υπόλοιπα παιχνίδια με τις άλλες χώρες όπως η Ρωσία για παράδειγμα θα μείνουν εκτός αυτού του κειμένου για λόγους απλότητας. Στο εσωτερικό από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει μια διχασμένη Τουρκία. Ο καλύτερος τρόπος για να συσπειρώσεις τον τουρκικό λαό είναι τα εθνικά θέματα και ο Ερντογάν ξέρει πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να στραφεί απέναντι στους Κεμαλιστές με δόλωμα την ανίσχυρη Ελλάδα. Τα ελληνοτουρκικά είναι ο δούρειος ίππος αυτήν τη στιγμή για τον Ερντογάν προκειμένου να κάνει και να σχεδιάσει το εσωτερικό του παιχνίδι. 

Η ανίσχυρη Ελλάδα, διότι δε θα έλεγε αυτά αν υπήρχε μια ισχυρή χώρα που θα φοβόταν κάποια αντίδραση, είναι ότι χρειάζεται ο Τούρκος πρόεδρος για να επιρρίψει αφενός ευθύνες σε μια μερίδα αντιπάλων του στο εσωτερικό, αφετέρου για να ενώσει τους υπόλοιπους Τούρκους απέναντι στους κακούς Κεμαλιστές οι οποίοι με λίγα λόγια φταίνε για την κατάσταση στο Αιγαίο και για το πόσο ριγμένη ήταν η Τουρκία στη μοιρασιά κατά τον ίδιο. Η Ελλάδα από τη θέση της καλά είναι να αντιδράσει δυναμικά και να μην παίξει αυτό το παιχνίδι του Τούρκου προέδρου καθώς είναι και εξευτελιστικό μία ολόκληρη χώρα και θέματα τόσο σοβαρά να χρησιμοποιούνται για εσωτερική κατανάλωση. 

Στους Τούρκους αρέσει η δημιουργία εξωτερικών εχθρών και η Ελλάδα είναι η κατάλληλη περίπτωση για να ενωθεί ένα μεγάλο μέρος στο όνομα του υπερασπιστή προέδρου που κατακρίνει την κακιά για αυτούς συνθήκη σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για το εσωτερικό της χώρας. Ο Ερντογάν είναι ο καλός, ο πατριώτης, που εναντιώνεται στους κακούς του παρελθόντος και η Ελλάδα αλλά και τα ελληνοτουρκικά είναι το αλατοπίπερο της εσωτερικής αλλαγής που επιχειρείται στην Τουρκιά. Η Ελλάδα όμως πρέπει να αντιδράσει. Ο ρόλος μας δεν είναι να ασχολούμαστε με Κεμαλικούς και Ερντογανικούς ή ποιος θα επικρατήσει.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail