Εκρηκτικό κλίμα σε οικονομία και πολιτικό σκηνικό

Του Βασίλη Γεώργα

Αφόρητη πίεση δέχεται πλέον η κυβέρνηση από την μέγγενη των πολλαπλών ανοιχτών πληγών στην οικονομία και το βαρύ πολιτικό κλίμα που δημιουργούν οι χειρισμοί στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και η διασύνδεσή τους με την υπόθεση Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής.

Πρόκειται για δύο παράλληλα θέματα που μοιάζει να μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε πέτρα στον λαιμό της συγκυβέρνησης, καθώς απειλούν με αποδόμηση όχι μόνο την ίδια εν μέσω της απώλειας του «ηθικού πλεονεκτήματος» και των σφοδρών εσωκομματικών αντιδράσεων, αλλά κλονίζουν και αυτό το αφήγημα της οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης που χτίζεται με άξονα την προσπάθεια να κλείσουν γρήγορα και αποτελεσματικά οι δύο εκκρεμείς αξιολογήσεις και να ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα.

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη και τη Βιέννη διευκολύνει την επικοινωνιακή ανασυγκρότηση του Μαξίμου που βρέθηκε εκτεθειμένο τόσο στη σφοδρή πολιτική κριτική από την Αντιπολίτευση τις προηγούμενες ημέρες, όσο και στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις που έρχονται πλέον στην επιφάνεια μέσα από τις δημόσιες παραινέσεις κυβερνητικών στελεχών (Γ. Τσίπρας) για ευρύ ανασχηματισμό.

Ωστόσο ο τραχανάς που καλείται να «μαζέψει» ο πρωθυπουργός έχει απλωθεί ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και θεωρείται δύσκολο για την κυβέρνηση να ανακτήσει την πολιτική πρωτοβουλία με καθαρά επικοινωνιακούς όρους, όπως επιχειρεί να κάνει ανακυκλώνοντας σε υψηλούς τόνους τη θεωρία της επιχειρούμενη «ανατροπής» της από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και την Αντιπολίτευση. Ήδη οι δημοσκοπήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο αποτυπώνουν την απώλεια εμπιστοσύνης από ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και σε σχέση με τη Ν.Δ παγιώνουν μια διαφορά μεγαλύτερη του 7-8%, η οποία θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί όσο δεν βελτιώνονται οι πραγματικές συνθήκες στην οικονομία.

Η εβδομάδαπου ξεκινά σήμερα, θεωρείται καθοριστική την βαθμιαία αποσυμπίεση του αρνητικού κλίματος ή για την περαιτέρω επιβάρυνσή του και τις πιθανές πολιτικές αποφάσεις που θα μπορούσε να δρομολογήσει.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Αντιπολίτευση αναμένουν με ενδιαφέρον σήμερα αν θα καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος από τους άλλους δύο υπερθεματιστές του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες (Καλογρίτσας και Κυριακού) όπως έγινε την Παρασκευή από τους επιχειρηματίες Αλαφούζο και Μαρινάκη. Από το Μαξίμου εκμεταλλεύονται επικοινωνιακά την πληρωμή των ποσών από τους υπερθεματιστές λέγοντας ότι «νομιμοποιούν με αυτό τον τρόπο τον διαγωνισμό», εντούτοις όλοι αντιλαμβάνονται ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ευόδωση ή την κατάρρευση του διαγωνισμού θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή όταν θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποφανθεί περί της συνταγματικότητας του νόμου Παππά. Η έκδοση της απόφασης αναμένεται ότι θα γίνει εντός 30-45 ημερών κρατώντας το θέμα στον αφρό.

Στο μέτωπο της οικονομίας τη συζήτηση θα μονοπωλήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της 1ης αξιολόγησης (Δευτέρα -Τρίτη) αλλά και η βροχή των φορολογικών υποχρεώσεων του Σεπτεμβρίου (ΕΝΦΙΑ-φόρος εισοδήματος) από την απόδοση των οποίων θα κριθούν εν πολλοίς οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2016.
AdTech Ad

Από την Τετάρτη στο κάδρο θα μπει με εντονότερα χρώματα η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης – Εκκλησίας με επίκεντρο το μάθημα των θρησκευτικών, η οποία έχει προκαλέσει εσωτερικούς μικροσεισμούς και εντός της κυβέρνησης λόγω της διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ. Το πόσο σημαντική είναι αυτή η διαφοροποίηση και αν δύναται να προκαλέσει κυβερνητική αποσταθεροποίηση, θα φανεί στην μεθαυριανή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία όπου αναμένεται να τοποθετηθεί ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μετά την συνάντησή που θα έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το μεσημέρι της Τετάρτης.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι τις 10 Οκτωβρίου είναι το ευκολότερο από τα πολιτικά και οικονομικά εμπόδια που έχει να προσπελάσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ως εκ τούτου η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα αύριο στη Βουλή θα αξιοποιηθεί ως ο μόνος ουσιαστικός αντιπερισπασμός που μπορεί να επιχειρήσει η κυβέρνηση στα πολλαπλά μέτωπα που έχουν ανοίξει.

Καθώς εκλείπουν σταδιακά οι αφορμές πιθανών εμπλοκών, το πολυνομοσχέδιο θα προβληθεί ως αποφασιστικό βήμα ώστε αφενός να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο προσεχές Eurogroup και αφετέρου για να ανακοινώσει ο ESM τις προτάσεις του για τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέους.

Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την αξιοποίηση των 1,7 δισ. ευρώ που προορίζονται να επιστραφούν στην αγορά μέσα στους φορολογικά απαιτητικούς φθινοπωρινούς μήνες.

Ωστόσο στη δεύτερη (χρέος) η κατάσταση γίνονται ξανά πολύ περίπλοκη. Το μήνυμα του ΔΝΤ ότι πρέπει να ληφθούν πολύ πιο αποφασιστικά μέτρα από εκείνα που σχεδιάζονται για το χρέος, ταυτίζεται μεν με τις ελληνικές θέσεις αλλά περιορίζει δραματικά τις προσδοκίες για γρήγορη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των πιστωτών. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημάνει είτε μια νέα πολύ μεγάλη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις για το χρέος που θα εκτροχιάσουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για λύση ως το τέλος του έτους και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ή ακόμη και την πλήρη κατάρρευση της συμφωνίας χρηματοδότησης εφόσον η Γερμανία και οι δορυφόροι της επιμείνουν στην χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, προϋπόθεση για την οποία είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Συνολικά, όμως, οι θέσεις του ΔΝΤ για περικοπές στις συντάξεις, μείωση στα αφορολόγητα όρια και ανακατανομή των φορολογικών επιβαρύνσεων έχουν πυροδοτήσει μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης. Η εμφανής επιμονή του ΔΝΤ σε θέσεις που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως είναι αδύνατον να υιοθετηθούν από την ίδια, καθιστούν απείρως δυσκολότερη τη διαχείριση της κατάστασης και αναμένεται ότι θα βαρύνουν σημαντικά στις πολιτικές αποφάσεις των προσεχών μηνών.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...