Κοτζιάς: Κανένας τούρκος στρατιώτης δε θα μείνει στην Κύπρο

Freepen.gr - Συνέντευξη στο δημοσιογράφο της Καθημερινής, Αθανάσιο Ελλις παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει κανένας τούρκος στρατιώτης στην Κύπρο και πως το μεγαλύτερο τμήμα θα αποχωρήσει άμεσα σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού ενώ το υπόλοιπο βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης από την Καθημερινή:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς πρέπει να αποχωρήσουν οι τουρκικές δυνάμεις. Άμεσα; Σε βάθος χρόνου;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής θα πρέπει να φύγουν. Είναι ολοφάνερο και από πρακτικής άποψης ότι δεν μπορούν να φύγουν σε μια ημέρα. Αυτό, όμως, που επιδιώκει ο πρόεδρος της Κύπρου -και σε αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη τη δική μας- είναι το μεγαλύτερο κομμάτι του στρατού να έχει ετοιμαστεί να αποχωρήσει την επόμενη ημέρα, διότι οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν άμεσα κέρδη από την ενοποίηση και εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ δεν έχουν εξασφαλισθεί τα αντίστοιχα για τους Ελληνοκυπρίους, και τα αντίστοιχα σε αυτό είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, η επιστροφή εδαφών και οι συμφωνίες που θα υπάρξουν στις εσωτερικές πτυχές. Άρα το μεγαλύτερο μέρος των Τούρκων πρέπει να φύγει άμεσα και μετά θα υπάρξει μια διαδικασία αποχώρησης, που θα είναι σε λελογισμένο χρόνο και θα έχει ημερομηνία λήξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παραμείνει ένας μικρός αριθμός;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όχι, κανένα κομμάτι δεν θα μείνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι θα είναι αυτοί που θα μείνουν για ένα διάστημα και πόσο θα είναι αυτό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό το διαπραγματεύεται η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά n βασική σκέψη είναι να φύγει το μεγαλύτερο κομμάτι την πρώτη μέρα και οι υπόλοιποι να αποχωρήσουν σε ένα χρονικό διάστημα που να αποδεικνύει ότι δεν παραμένει ο κατοχικός στρατός στην Κύπρο.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...