Η Ρωσία ζητά την ενεργοποίηση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου - Τι θα κάνει η κυβέρνηση;

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΩΣΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Ο TURKISH STREAM ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το παντοδύναμο αφεντικό της ρωσικής Guzprom, Alexey Muller, δήλωσε πριν λίγες μέρες ότι ο Turkish Stream, ο αγωγός με δυο λόγια που από τη Μαύρη Θάλασσα θα διασχίζει την Ευρωπαϊκή Τουρκία με ρώσικο φυσικό αέριο, θα φτάσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η πρόσφατη Ρωσοτουρκική προσέγγιση αναζωογόνησε και μάλλον έχει σφραγίσει αυτό το έργο που η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες είχε θέσει στο ψυγείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους η Ρώσικη πλευρά έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει την συγκατάθεση της στην υλοποίηση της συμφωνίας Λαφαζάνη – Νόβακ, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στην Πετρούπολη και στη διάρκεια του ομώνυμου οικονομικού φόρουμ, τον Μάιο του 2015.

Αυτή η ιστορική συμφωνία, μετά την αποχώρηση για τους γνωστούς λόγους του Λαφαζάνη από την κυβέρνηση Τσίπρα και μετά την συνυπογραφή του τρίτου μνημονίου αλλά και στη συνέχεια της Ρωσοτουρκικής κρίσης, μπορεί να είχε παγώσει αλλά δεν έχει ακυρωθεί και βρίσκεται σε ισχύ.

Αυτή η συμφωνία είναι ιδιαίτερα επωφελής για την ελληνική πλευρά, αφού η χώρα μας προβλέπεται ότι θα συμμετέχει, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ, κατά 50% στη διαχείριση του αγωγού, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ετησίως, πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα γίνεται πραγματικός διεθνής ενεργειακός κόμβος και θα γνωρίσει μια ιστορική γεωπολιτική αναβάθμιση μέσα από την αλλαγή των γεωπολιτικών δεδομένων στην περιοχή μας και την Ευρώπη, την οποία θα σηματοδοτήσει αυτός ο ενεργειακός αγωγός.

Τι θα απαντήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση στο ρώσικο αίτημα;

Η άποψη της iskra είναι αυτονόητη. Η Ελλάδα όχι μόνο θα πρέπει, ενάντια σε όποιες αντιδράσεις και πιέσεις, να δώσει άμεσα την συγκατάθεση της στο έργο αλλά θα πρέπει και η ίδια να κινηθεί δραστήρια για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του.

Ακόμα και αν δεν υπήρχε, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας που θεωρούμε μάλλον αρκετά έγκυρες, Ρώσικο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για τον αγωγό, από την Ρωσία με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη, θα έπρεπε εμείς ως χώρα να ενεργοποιηθούμε αυτόνομα και αυτόβουλα για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την προώθηση και την υλοποίηση του.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...