Ούτε ο ανασχηματισμός ούτε το κανάλι θα τους σώσει

Του Γιώργου Κράλογλου

Ο Ανδρέας, που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει μέχρι την ανάσα του, είχε σχέδιο και μεθοδικότητα. Τον έλεγχο της κοινής γνώμης, με δικά του ΜΜΕ, τον επιχείρησε στη δεύτερη θητεία του. Και αφού είχε στην "τσέπη του" κρατικοδίαιτους και "νέα τζάκια". Όταν την "πίτα" την μοιράζεις τον πρώτο χρόνο κάτι συμβαίνει. Οπότε δεν σε σώζει ούτε ανασχηματισμός ούτε δικό σου κανάλι...

Η κυβέρνηση ήθελε να έχει δικό της και ιδιωτικό κανάλι και το απέκτησε. Ήθελε να βουλώσει το στόμα σε όσα ιδιωτικά κανάλια μπορούσε και όσους περισσότερους δημοσιογράφους της ήταν δυνατόν και τα κατάφερε.

Γιατί όλα αυτά; Γιατί το "κόλπο" με τους εχθρούς-δανειστές και τους ξένους δακτύλους που επιβουλεύονται την αριστερή κυβέρνηση δεν μετράει πια. Είναι για γέλια και χλευασμό.

Άρα το κόστος της τεράστιας πολιτικής αποτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ και της ιλιγγιώδους φθοράς του θα το αναλάβει αναγκαστικά ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλα τεχνάσματα.

Ο ανασχηματισμός (που θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) είναι μέρος του σχεδίου επιμερισμού της φθοράς. Νέα πρόσωπα, νέες υποσχέσεις και "απόσυρση" εκείνων που δεν πείθουν για την νέα εποχή της πρώτης φοράς αριστερά.

Ταυτόχρονα (όπως σχεδιάζεται) το ελεγχόμενο ιδιωτικό κανάλι θα αναλάβει να "ξελασπώσει" τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη.

Αλλά το κανάλι από την μια και ο ανασχηματισμός του Οκτωβρίου από την άλλη είναι τα τελευταία κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης τόσο ως αντίβαρα στην φθορά της όσο και ως "αντίδοτο" στις επιπτώσεις από το σταγονόμετρο των δόσεων.

Γιατί (όπως επαλειμμένα έχει σημειώσει η στήλη) τα φέσια στους επιχειρηματίες από επιστροφές ΦΠΑ και προμήθειες (που τα βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ στα 3,5 δισ. ευρώ και τα ανέβασε στα 7,5 δισ. ευρώ για να πετύχει πλεονάσματα) αποτελούν από χθες μέγα βρόγχο των διαπραγματεύσεων για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Εάν δεν πληρωθούν τα φέσια ή τουλάχιστον αν δεν υπάρξει πειστικό χρονοδιάγραμμα πληρωμής η δόση θα γίνει 1,1 δισ. και τότε τρέχα γύρευε...

Και τι σημαίνει αυτό; Ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει λύσεις στα πραγματικά κυβερνητικά προβλήματα που δεν ξεπερνιούνται με τα σχήματα λόγου... και την μπαρουφολογία στους ιθαγενείς από την ΔΕΘ.

Επειδή όμως αν επιστρέψει τα 7 δισ. ευρώ στην αγορά θα καταρρεύσουν τα πλεονάσματα θα επιδιώξει να κερδίσει χρόνο και προς τα μέσα και προς τα έξω.

Χρόνο να πείσει τους δανειστές να μην του κόψουν τη δόση στη μέση (ή τα 6,1 δισ. του Νοεμβρίου) όσο, στο μεταξύ, θα παρουσιάζει ελπίδες στον κοσμάκη.

Βεβαίως σε ό,τι αφορά τους δανειστές θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στοιχεία για ανάπτυξη προβάλλοντας προτάσεις για επενδύσεις.

Αυτό όμως είναι αδύνατον καθώς σε κανένα υπουργείο δεν κυκλοφορεί έστω και ένα αξιόλογο σχέδιο για επενδύσεις εκτός από αιτήσεις για περίπτερα και κουρεία...

Και επειδή επενδύσεις δεν έρχονται (ακόμη και αν πουλούσε σε χρόνο ρεκόρ όλες τις ΔΕΚΟ) το μόνο που μένει στον Αλέξη Τσίπρα είναι να παίξει τα δύο του χαρτιά.

Τον ανασχηματισμό με τη δήθεν αναγέννηση κυβέρνησης και κυβερνητικού προγράμματος με πρόσωπα που θα πείθουν για την ανάπτυξη.

Το "χαρτί" αυτό όμως το ξέρουν και δεν θα το μετρήσουν οι δανειστές όπως δεν το μέτρησαν στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο όταν (ειδικά η τελευταία) επικαλέσθηκε ακόμη και την πολιτική συναίνεση στην εφαρμογή του προγράμματος. Η Κύπρος βγήκε από τα μνημόνια με "άγριες" αξιολογήσεις.

Και πάμε στο δεύτερο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα. Το δικό του ιδιωτικό κανάλι και τον κρατικό έλεγχο στην πίτα της διαφήμισης. Για να φθάσει όμως ως εκεί έχει δρόμο μακρύ , ορεινό... και δύσβατο.

Άλλωστε (για όσους θέλουν να θυμούνται) ούτε του Ανδρέα του βγήκε ο έλεγχος των ΜΜΕ (έτσι όπως εκείνος ήθελε και είχε επιδιώξει) παρά τα προσφερόμενα "νέα τζάκια" και τους τρεις επίπονους γύρους με συνέπειες στην πολιτική του υστεροφημία.

Οπότε ούτε ο ανασχηματισμός ούτε το δικό τους ιδιωτικό κανάλι ούτε και ο αποκλεισμός δημοσιογράφων και καναλιών θα λειτουργήσουν ανασχετικά στην ασυγκράτητη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα γλυτώσει τον διασυρμό ακόμη και αν πιαστεί από τυχόν απρόσμενη "ναυαγοσωστική σανίδα" ευρωπαϊκής συγκυρίας. Όσο για εκλογές ούτε λόγος μιας και στον ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...