Το φρικιαστικό όργανο βασανιστηρίων του Μεσαίωνα

Μια όρθια μεταλλική σαρκοφάγος με τεράστια καρφιά στο εσωτερικό της που κατέληγαν στα μάτια, στο στήθος και στην πλάτη του θύματος. Κανένα όργανο ζωτικής σημασίας δεν τραυματιζόταν, αφήνοντας έτσι το θύμα να αιμορραγεί και να υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο εφιάλτης μόλις ξεκινούσε…

Η μακάβρια φαντασίωση ενός ανθρώπου που πήρε σάρκα και οστά για να γίνει ένα όργανο τιμωρίας για όλους εκείνους που είχαν παραβατική συμπεριφορά ή μήπως τελικά η λειτουργία της παρέμεινε στην φαντασία του δημιουργού της;

Η «Iron Maiden» ή αλλιώς «Σιδηρά Παρθένος»
Το φρικιαστικό όργανο βασανιστηρίων του Μεσαίωνα και ο μύθος που το περιβάλλει - Εικόνα
Η «Iron Maiden» ή αλλιώς «Σιδηρά Παρθένος» ήταν ένα μεσαιωνικό όργανο βασανισμού. Όποιος βρισκόταν μέσα θα πέθαινε με έναν μακάβριο τρόπο, αργά και βασανιστικά. Τα αιχμηρά αντικείμενα που ήταν προσεκτικά τοποθετημένα στο εσωτερικό της συσκευής, προκαλούσαν τρόμο και μόνο στην σκέψη, ότι θα βρεθεί κάποιος εγκλωβισμένος εκεί μέσα και η κάθε κίνηση του θα προκαλούσε μεγαλύτερο πόνο και περισσότερη αιμορραγία. Η «Iron Maiden» είχε ταυτιστεί με τα βασανιστήρια και τον μεσαιωνικό σκοταδισμό, ωστόσο δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την σύνδεση της με εκείνη την εποχή.

Ο δημιουργός της Μάθιου Πικόκ
Το φρικιαστικό όργανο βασανιστηρίων του Μεσαίωνα και ο μύθος που το περιβάλλει - Εικόνα1
Όλα ξεκίνησαν το 1793 όταν ο φιλόσοφος  Γιόζαν Ζιμπένκες δημιούργησε και έγραψε μια φανταστική ιστορία που πρωταγωνιστή είχε έναν πλαστογράφο του Μεσαίωνα, ο οποίος τιμωρήθηκε μέσα σε ένα κουτί με σιδερένια καρφιά. Λίγα χρόνια αργότερα η ιστορία γίνεται πηγή έμπνευσης για έναν βρετανό ο οποίος αποφασίζει να κάνει το σενάριο πραγματικότητα. Ο Μάθιου Πικόκ δημιουργεί ένα όργανο βασανιστηρίου παρόμοιο με εκείνο που περιέγραφε ο Ζιμπένκες στην ιστορία. Και το όνομα αυτού «Iron Maiden».

Το έκθεμα που προκαλούσε φόβο
Το φρικιαστικό όργανο βασανιστηρίων του Μεσαίωνα και ο μύθος που το περιβάλλει - Εικόνα2
Το δημιούργημα του Πικόκ είχε σαν σκοπό να καταδείξει τον σκοταδισμό του Μεσαίωνα σε σύγκριση με τον πολιτισμό και την κουλτούρα του 19ου αιώνα. Ο δημιουργός δώρισε την κατασκευή του σε μουσεία, τα οποία με την σειρά τους την παρουσίασαν ως μεσαιωνικό όργανο βασανιστηρίων προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κόσμου. Τα πραγματικά εκθέματα από τον Μεσαίωνα δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακά με μια κατασκευή που την συνόδευε και ο μύθος των ανθρώπων που άφησαν την τελευταία τους πνοή με αυτόν τον βασανιστικό τρόπο εκεί μέσα. Έτσι το κατασκεύασμα τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση, τραβώντας φυσικά τα βλέμματα των επισκεπτών κυρίως για τον φόβο που προκαλούσε.

Η «Iron Maiden» στα μουσεία της Αγγλίας και των ΗΠΑ
Το φρικιαστικό όργανο βασανιστηρίων του Μεσαίωνα και ο μύθος που το περιβάλλει - Εικόνα3
Η διασημότερη «Iron Maiden» εκτέθηκε στη Νυρεμβέργη το 1804, ενώ ένα αντίγραφο της παρουσιάσθηκε σε διάφορα μουσεία του κόσμου όπως σε εκείνα της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Το πρωτότυπο  καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στη νεότερη εποχή η ονομασία «Iron Maiden» θα ταυτιστεί με ένα από τα διασημότερα συγκροτήματα στον κόσμο το οποίο πήρε το όνομα του από το όργανο βασανιστηρίων. Τα μέλη του συγκροτήματος ήθελαν να προσδώσουν στην εικόνα τους κάτι σκοτεινό και μυστήριο, αν και οι ιστορικοί επιμένουν ότι η «Σιδηρά Παρθένος», όπως είναι το όνομα της στα ελληνικά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα και δεν προκάλεσε κανέναν θάνατο και κανένα βασανιστήριο.

apocalypsejohn.com
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...