Εκφοβισμός του δημοσίου σε αγοραστές και πωλητές ακινήτων


Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε κυνήγι μαγισσών μετατρέπεται ο τρόπος απόκτησης ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια καθώς το δημόσιο μέσω του ειδικού λογισμικού που έχει αναπτύξει μπορεί να εντοπίσει πολύ εύκολα αδήλωτο χρήμα από την πώληση ακινήτου, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν και παραμένει αφορολόγητο.

Τα παλαιότερα χρόνια κατά την αγοραπωλησία ακινήτων τα συμβόλαια υπογράφονταν στην αντικειμενική αξία με αποτέλεσμα ο μεν πωλητής να λαμβάνει χρήμα το οποίο δεν μπορούσε να το δηλώσει στην εφορία (αν και αφορολόγητο) ο δε αγοραστής, με την κάλυψη επισκευαστικών δανείων από τις τράπεζες προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ εμπορικής και εκτιμώμενης αξίας, πλήρωνε μικρότερο φόρο μεταβίβασης ακινήτων.

Παρά το γεγονός ότι όλη αυτή η μεθοδολογία ήταν κοινό μυστικό, ξαφνικά η εφορία τους βάζει στο στόχαστρο.

Οι κληρονόμοι δηλαδή ακινήτων θα πρέπει να αναζητήσουν σε αρκετές περιπτώσεις τους πωλητές, προκειμένου να συνεννοηθούν για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν. Ήδη έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις που και ο πωλητής και ο αγοραστής έχουν αποβιώσει και τα ακίνητο έχει περάσει στους κληρονόμους ενώ από την άλλη πλευρά το ποσό που είχε εισπραχθεί από τον «μακαρίτη» πωλητή δεν υπάρχει. Πως δηλαδή, θα αντιμετωπίσει η εφορία τέτοιες περιπτώσεις, που προφανώς δεν είναι λίγες. Καλά είναι τα λογισμικά για την εξεύρεση της φοροδιαφυγής αλλά στις περιπτώσεις των αγοραπωλησιών ένα ολόκληρο σύστημα είναι μπλεγμένο από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ιδιοκτήτες και πωλητές ακινήτων, καθώς και οι εφορίες και οι τράπεζες.

Αρκετοί πάντως έχουν φοβηθεί και σύμφωνα με στοιχεία εφοριών της πρωτεύουσας σπεύδουν στις εφορίες υποβάλλουν συμπληρωματική δήλωση πληρώνοντας πρόσθετο φόρο μεταβίβασης 3% για το ποσό που δεν είχε την εποχή εκείνη στην εφορία. Από την άλλη ο πωλητής θα πρέπει να υποβάλλει συμπληρωματική δήλωση προκειμένου να καταγράψει το ποσό που είχε λάβει κατά την μεταβίβαση του ακινήτου.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών διαφορετικά ένας εκ των δύο θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εφορία. Και τι θα γίνει αν υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ των δύο. Το δημόσιο ενδεχομένως να φέρει αντιμέτωπους τους φορολογούμενους για μία κατάσταση την οποία το ίδιο άφησε τόσα χρόνια να «σέρνεται».

Πάντως η «αγορά» θεωρεί ότι το δημόσιο δεν θα μπορέσει να εντοπίσει τα κεφάλαια που είχαν δοθεί κατά την πώληση του ακινήτου. Και αυτό διότι οι πωλητές ακινήτων τα επιπλέον χρήματα τα έλαβαν στις περισσότερες περιπτώσεις μαύρα.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν ορισμένοι υπό το φόβο των κατασχέσεων να δηλώσουν την πραγματική αξία της αγοραπωλησίας, αλλά και πάλι επισημαίνουν ότι αυτοί θα είναι ελάχιστοι.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...