Η ποσόστωση μεταναστών μας τελείωσε - Ας σκεφτούμε Κάτι άλλο επιτέλους

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η Ελλάδα επιμένει να ελπίζει ακόμα στις περίφημες ποσοστώσεις για την κατανομή προσφύγων, όταν σχεδόν επίσημα η ΕΕ έχει πλέον εγκαταλείψει αυτή την πολιτική. Μάλιστα στην σύνοδο για το προσφυγικό που διεξήχθη το Σάββατο στη Βιέννη, σε αναφορές για τις ποσοστώσεις σχεδόν άτυπα έγινε δεκτό ότι αυτές περισσότερο διχάζουν την Ε.Ε. παρά συμβάλλουν στην κοινή πολιτική, κάτι στο οποίο όλο και περισσότεροι συναινούν. Βλέποντας λοιπόν το θέμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτή η λύση έχει τελειώσει. Δεν είναι εξάλλου παράξενο κάτι τέτοιο, που ουσιαστικά φαινόταν να έρχεται από την στιγμή που έκλεισε ο Βαλκανικός διάδρομος και δεν υπήρχε και μεγάλη προθυμία από τους περισσότερους να ανοίξει, μάλιστα ακόμα και η Μέρκελ πλέον μιλά για προσπάθεια να συναφθούν συμφωνίες με τις χώρες τις Αφρικής, ώστε οι μετανάστες να παραμένουν εκεί στα πρότυπα της συμφωνίας που προσπαθεί να εφαρμοσθεί μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Συνεπώς θα λέγαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτα από κατανομή προσφύγων, αν εξαιρέσουμε ίσως τις χώρες και την πολιτική των προθύμων, που δεν λύνει όμως στην ουσία κανένα πρόβλημα. Η λύση πλέον πρέπει να στραφεί σε δύο κατευθύνσεις τόσο στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων όσο και στην συνεργασία των χωρών της Μεσογείου που ξεκίνησαν μια πρώτη προσέγγιση στην Αθήνα, αναλαμβάνοντας σε συνεργασία με την ΕΕ να ελαφρύνουν το πρόβλημα μεταξύ τους. Πάντως το να καθόμαστε ακόμα και να ελπίζουμε σε ανύπαρκτες ποσοστώσεις αποτελεί μια ουτοπία ενώ χάνεται πολύτιμος χρόνος να καταστρωθούν νέα σχέδια.

Έτσι, σύμφωνα με τον τύπο, η «προστασία των συνόρων» ήταν η λέξη-κλειδί και στη σύνοδο για το προσφυγικό που διεξήχθη το Σάββατο στη Βιέννη. Οι καγκελάριοι της Γερμανίας και της Αυστρίας και οι ηγέτες των χωρών της Βαλκανικής, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός, έλαβαν μέρος σε σύνοδο της οποίας το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι ο «βαλκανικός διάδρομος» είναι και παραμένει κλειστός, καθώς και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των συνόρων με στρατό και αστυνομία.

Δεν είναι σαφές αν στην σύνοδο έγινε κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση που πραγματικά αφορά την Ελλάδα, δηλαδή την ευρωπαϊκή βοήθεια ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες διαχωρισμού προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες. Επίσης, το ζήτημα της υποχρεωτικής κατανομής προσφύγων σε ολόκληρη την Ε.Ε., με βάση ποσοστώσεις, φαίνεται να εγκαταλείπεται και να αντικαθίσταται από έναν «συνασπισμό προθύμων» χωρών.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Ευρώπης οφείλουν να επικεντρωθούν στο να μείνουν οι άνθρωποι κοντά στα σπίτια τους. «Είναι σημαντικό να δώσουμε στις αφρικανικές χώρες προοπτική για το μέλλον», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για τον Γερμανό επίτροπο ψηφιακής πολιτικής, Γκίντερ Ετιγκερ, η Ευρώπη «έχει μάθει τα μαθήματα του προσφυγικού» κλείνοντας τα σύνορα της. Σε συνέντευξη στον γερμανικό Τύπο, ο Ετιγκερ επικρότησε τη συνεχιζόμενη αναστολή ισχύος της Συνθήκης του Σένγκεν σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου».

Θεωρούμε ότι τα περιθώρια ανακούφισης της Ελλάδας από τους μετανάστες έχουν στενέψει σχεδόν ολοκληρωτικά και αν δεν προωθηθούν νέα σχέδια πιο ρεαλιστικά η κατάσταση θα φθάσει σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...