«Χέρι» και στο δώρο γάμου

Φορομπηχτικό αμόκ κατά των εργαζομένων! Προστίθενται στο εισόδημα οι κοινωνικές παροχές και εκπίπτουν από τις επιχειρήσεις

Φορομπηχτικό αμόκ φαίνεται ότι έχει πιάσει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία στην αγωνιώδη προσπάθειά της να συγκεντρώσει χρήματα στα κρατικά ταμεία καταλήγει σε άκρως προκλητικές και εντελώς παράλογες εγκυκλίους!

Τελευταίο «κατόρθωμά» της, η εγκύκλιος της Διεύθυνσης Εφαρμογής Αμεσης Φορολογίας στην οποία αναφέρεται ότι οι κοινωνικού χαρακτήρα παροχές που δίνουν οικειοθελώς οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους ή σε συγγενικά τους πρόσωπα (π.χ. δώρα λόγω γάμου των εργαζομένων) αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις! Συνεπώς, οι παροχές αυτές προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα των εργαζομένων από την εργασία τους και φορολογούνται με βάση την κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων!

Για τους «μεγάλους εγκεφάλους» της Εφορίας το δώρο που δίνει μια επιχείρηση σε έναν εργαζόμενό της λόγω του γάμου του ίδιου ή των παιδιών του ή λόγω της γέννησης ενός παιδιού, καθώς και τα βοηθήματα προς την οικογένεια θανόντος εργαζομένου μπαίνουν στο ίδιο «καλάθι» με τις εταιρικές παροχές, όπως τα πριμ των γιάπηδων, και οι αποδέκτες των δώρων πρέπει να φορολογηθούν. Αυτό που καθιστά ακόμα πιο προκλητική την επίμαχη εγκύκλιο είναι ότι μετατρέπει την Εφορία σε... συνδικαιούχο των κοινωνικών παροχών, αλλά ταυτόχρονα δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να τις συμπεριλάβουν στα έξοδα της μισθοδοσίας τους και να γλιτώσουν έτσι φόρο!

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για κάθε επιχείρηση που καταβάλλει τις προαναφερθείσες παροχές στους εργαζομένους της οι σχετικές δαπάνες αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της ως έξοδα μισθοδοσίας, εφόσον:

α) Πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της.

β) Αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή και η αξία της συναλλαγής δεν κρίνεται κατώτερη ή ανώτερη της αγοραίας, στη βάση των στοιχείων που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση.

γ) Εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία απεικόνισης των συναλλαγών της περιόδου κατά την οποία πραγματοποιούνται και αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...