Όταν η ατμόσφαιρα φορτίζεται αρκεί ένας σπινθήρας...


Του Γιάννη Σιδέρη

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν στο camp των Διαβατών, όπου φιλοξενούνται 973 πρόσφυγες. Το προσωπικό των ΜΚΟ που τους εξυπηρετεί, ετράπη εις φυγήν για την αυτοπροστασία του.

Οι πρόσφυγες εξεγέρθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τη βραδύτητα στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, και ζητούσαν να φύγουν άμεσα από την Ελλάδα. Δεν ήταν η πρώτη φορά! Και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στο καταυλισμό, ενώ οι μετανάστες έσπασαν το ιατρείο, με αποτέλεσμα επί τέσσερις μέρες να μην παρέχονται υγειονομικές υπηρεσίες.

Τρεις μέρες πριν άγριες συγκρούσεις ξέσπασαν στο hot spot της Μόριας, ανάμεσα σε εθνικές ομάδες μεταναστών και προσφύγων. Τρεισήμισι χιλιάδες άνθρωποι, σε ένα χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει ως δύο χιλιάδες, χωρίς χρήματα πλέον, με συνθήκες υγιεινής δυσβάστακτες, και εθνοτικές διαφορές που εξάπτουν τα πάθη, αποτελούν μια θρυαλλίδα που μπορεί να μεταλλαχθεί σε πυριτιδαποθήκη βίας…

Δεν έχει σημασία η αφορμή. Στην προκειμένη περίπτωση τα επεισόδια ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα όταν παιδιά από τη Συρία δέχτηκαν επίθεση… από παιδιά από το Αφγανιστάν, και τα οποία με τη σειρά τους καταγγέλλουν ότι τα εκβιάζουν πολυπληθέστερες εθνικές ομάδες όπως οι Ιρακινοί. Πολλά παιδιά τραυματίστηκαν, πέντε διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο! Καζάνι που βράζει θυμίζει συχνά και το hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο, με τους πρόσφυγες κυρίως από αφρικανικές χώρες.

Τα άγρια επεισόδια συν τω χρόνω θα πολλαπλασιάζονται αριθμητικά και θα εντείνονται ποιοτικά, γινόμενα πιο αιματηρά.

Οι ακυρωμένες ελπίδες, η ζωή που κλείστηκε στο στρατόπεδο, η υποβαθμισμένη ποιότητά της, σαφώς χειρότερη και από την ούτως ή άλλως υποβαθμισμένη - συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά στάνταρτς - ποιότητα ζωής που απολάμβαναν στις πατρίδες τους, δημιουργούν ένα αγανακτισμένο πλήθος με εξεγερσιακή διάθεση.

Τα προβλήματα είναι μπροστά μας, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργασμένο επιτελικό σχέδιο. Μόνος του παλεύει ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας να λύσει επί μέρους προβλήματα, περισσότερο με την αυταπάρνηση του πρώην ακτιβιστή που τον διακρίνει, παρά ως επιτελικό μέλος μιας κυβέρνησης που έχει μελετήσει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Πέραν της ανικανότητας που επιδεικνύει η κυβέρνηση, ενυπάρχει και η διεθνιστική κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ, που ναι μεν θεωρεί καλοδεχούμενους τους μετανάστες και πρόσφυγες, ωστόσο δεν κατανοεί και δεν μεριμνά για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που η παρουσία τους επιφέρει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για την περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, και ο Ερντογάν - ο οποίος χρησιμοποιεί το προφυγικό/μεταναστευτικό ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής - αρχίσει να στέλνει εκ νέου κόσμο στη Ελλάδα (για άλλους 180 χιλιάδες, έχει μιλήσει ο κ. Μουζάλας).

Η άποψη που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι ότι «δεν υπάρχει λόγος να καταρρεύσει η συμφωνία»! (Υπενθυμίζεται ότι κριτήριο της ύπαρξης της συμφωνίας είναι η κατάργηση της βίζας).

Οι Μεσογειακές χώρες μπορούν να συντονιστούν

Το σοκ της ανόδου του AFD, με την αντιμεταναστευτική ρητορική, στη Γερμανία, αναμένεται ότι θα διαφοροποιήσει κατά το σκληρότερο την πολιτική της κας Μέρκελ στο θέμα, καθώς θα θελήσει να στεγανοποιήσει τη διαρροή ψήφων. Μια τέτοια στροφή της καγκελαρίου θα έχει αντανακλαστικές επιδράσεις σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί μόνη και μετέωρη.

Υπάρχουν ήδη τα πρώτα δείγματα που μιλούν για επιστροφή των προσφύγων (Ντε Μεζιέρ) με βάση το Δουβλίνο ΙΙ, αν και η κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα παρουσιάζεται απαθής, θεωρώντας απίθανη την επανενεργοποίηση της συμφωνίας!

Αν όμως, παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, συντελεστεί, η Ελλάδα θα πρέπει να το αποδεχθεί, γιατί διαφορετικά θα κινδυνεύσει να βγει εκτός Σένγκεν. Από την άλλη, εφόσον το αποδεχθεί, θα παραμείνει εσαεί χώρα πρώτης υποδοχής, καθώς η πολιτική μετεγκατάστασης καρκινοβατεί. Αποτέλεσμα θα είναι οι μεταναστευτικές ροές να λιμνάζουν στη χώρα. Θα αποτελέσει αυτό ανθρώπινη δοκιμασία γι’ αυτούς και για τους γηγενείς, αλλά θα θέσει και σε δοκιμασία το πολιτικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός ίσως θα μπορούσε να ενσωματώσει στην ατζέντα της μεσογειακής διάσκεψης της Παρασκευής, και το μεταναστευτικό. Οι χώρες που θα λάβουν μέρος είναι στην πρώτη γραμμή υποδοχής μεταναστευτικών ροών, υφίστανται τις συνέπειες, και εύκολα θα μπορούσαν να δομήσουν μια ομάδα πίεσης προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αφενός για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός της μετεγκατάστασης, αφετέρου για να πολλαπλασιαστεί η βοήθεια προς τις χώρες υποδοχής.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...