Γελάνε (ή κλαίνε) όλοι με τον Τσίπρα: "Είχαμε την ΕΥΚΑΙΡΙΑ να δούμε από ψηλά τα μέτωπα της πυρκαγιάς"

Freepen.gr - Εξοργίζει η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την επίσκεψή του στη Θάσο. 

Δεν είναι μόνο το φτωχό επίπεδο της ανακοίνωσης όσο το ότι ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ως ΕΥΚΑΙΡΙΑ το ότι είδε από ψηλά να καταστρέφεται ένα ολόκληρο νησί και να καίγονται περιουσίες.

Ακολουθεί η σχετική δήλωση:

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να δούμε από ψηλά τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να δούμε πραγματικά ένα σπάνιο φαινόμενο. Εκατοντάδες εστίες οι οποίες προκλήθηκαν από ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο καιρικό φαινόμενο, από μια ξηρή καταιγίδα το βράδυ της Παρασκευής, με δεκάδες κεραυνούς, χωρίς, όμως, ίχνος βροχής και ταυτόχρονα από μια συστοιχία συγκυριών.

Στο νησί δεν έβρεξε, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα έχει βρέξει πάρα πολύ νερό και ταυτόχρονα είχαμε πάρα πολύ ισχυρούς ανέμους, ειδικά στην περιοχή της Θάσου.

Από την πρώτη στιγμή φέραμε το σύνολο των δυνάμεων, των εναέριων μέσων και μεγάλη δύναμη επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τρία παράλληλα μεγάλα μέτωπα.

Σήμερα η εικόνα είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες ημέρες. Ευελπιστούμε ότι μέσα στην ημέρα τα μέτωπα της πυρκαγιάς να έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Εν τούτοις, η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Και θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, προκειμένου να υπάρχει μία στοιχειώδης αποκατάσταση των ζημιών, των πληγέντων, αλλά ταυτόχρονα μία πρόνοια για αντιπλημμυρικά έργα. Διότι μπορεί μέχρι σήμερα να μην έχει βρέξει στη Θάσο, αλλά σίγουρα θα έχει βροχές το επόμενο διάστημα και δεν πρέπει να αλλάξει ο χάρτης του νησιού.

Η Θάσος – να το πω αυτό – παραμένει στολίδι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Είναι μεγάλη η καταστροφή μεν, αλλά η Θάσος έχει τεράστια αποθέματα πρασίνου και θα παραμείνει ένα πολύ σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Σήμερα είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία πέραν της καταγραφής να αποφασίσουμε και κάποια επόμενα βήματα. Άμεσα, τις επόμενες ημέρες, αμέσως μετά την κατάσβεση θα έρθει ειδικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone για να καταγράψει από ψηλά και να χαρτογραφήσει τις πληγείσες περιοχές. Θα έχουμε άμεση καταγραφή με κλιμάκια τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας, αλλά και του υπουργείου Υποδομών, των ζημιών. Κυρίως των ζημιών σε υποδομές, υλικοτεχνικές υποδομές, σπίτια, γεωργικές ζημιές, αγροτικές ζημιές και ζημιές βεβαίως που έχουν να κάνουν με μελίσσια, με κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Θα έχουμε  μια πλήρη καταγραφή, προκειμένου να προβούμε άμεσα και στις αποζημιώσεις. Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του ΕΛΓΑ, θα αναλάβει άμεσα. Σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους, το υπουργείο Υποδομών θα δώσει τη δυνατότητα μιας αποζημίωσης για επανακατασκευή οικιών. Θα υπάρχει η δυνατότητα μιας αποζημίωσης κατά 80% από χρήματα του Υπουργείου Υποδομών, του Κράτους και 20% από μακροχρόνιο δανεισμό.
Από εκεί και πέρα, θα προβούμε άμεσα στις μελέτες, αλλά και στην υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων. Θα έρθω σε λίγο σε επικοινωνία και με τον Υπουργό Άμυνας, προκειμένου να δούμε και τη δυνατότητα να έρθει στο νησί κλιμάκιο του Μηχανικού του Στρατού, προκειμένου να δούμε άμεσα τι μπορεί να γίνει για να προλάβουμε πιθανές βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα. Αλλά θα προχωρήσουμε άμεσα και μελέτες, προκειμένου να έχουμε τα πρώτα σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική προστασία. Και βεβαίως θα κινηθούμε και στην κατεύθυνση της γρήγορης αναδάσωσης. Όλοι έχουμε τις μνήμες από τις μεγάλες πυρκαγιές του ’85 και του ’89, που ένα μέρος της έχει αναδασωθεί μέχρι σήμερα.
Θέλω κλείνοντας να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους ανθρώπους της Πυροσβεστικής, αλλά και σε άνδρες και γυναίκες εθελοντές που από την πρώτη στιγμή βρισκόντουσαν στην πρώτη γραμμή των μετώπων. Ιδιαίτερα, να ευχηθώ καλή ανάρρωση στους πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής που τραυματίστηκαν στην προσπάθεια να έρθουν αντιμέτωποι με τις φλόγες. Να δώσω, βεβαίως, και συγχαρητήρια στους αφανείς αυτούς ήρωες, στους πιλότους, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες φέτος όλη τη χρονιά, γιατί ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά σε όλη την Ελλάδα και πάνω που νομίζαμε ότι έχει τελειώσει η δυσκολία, στα μέσα του Σεπτέμβρη έρχεται και μια πυρκαγιά στη Θάσο από εξαιρετικά απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα. Να τους συγχαρούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά όχι μόνο να τους συγχαρούμε, αλλά να δεσμευτούμε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στο μέλλον για να ενισχύσουμε την υλικοτεχνική τους υποδομή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail