Ωφελημένο το Ισλαμικό Κράτος από την τουρκική εκδρομή στη Τουρκία

Η τουρκική εκδρομή στην Συρία ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το ISIS, ένα γεγονός που έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται και η Γερμανία.

Επιβεβαιώνεται από τα τελευταία γεγονότα, και είναι βέβαιο πως θα πεισθούν και όσοι αμφέβαλαν, ότι οι τζιχαντιστές αποτελούν χρησιμότατο εργαλεία στα χέρια αυτών που αποφάσισαν να αλλάξουν τον χάρτη στην Μέση Ανατολή - και όχι μόνον, έπεται συνέχεια, όπως και είχε προηγηθεί η Βόρεια Αφρική. Το γεγονός ότι η Αλ Κάιντα με τα παρακλάδια της -χρησιμότατη κι αυτή σε Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.α.- καθυστερούσε να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μάζεψαν όλο το "περιθώριο" της υφηλίου και ίδρυσαν το ISIS.

Ο κύριος σκοπός του είναι η ίδρυση ισχυρού σουνιτικού κράτους στη Μέση Ανατολή, το οποίο αφενός θα στέκεται εμπόδιο στα σχέδια των σιιτών του Ιράν να ηγεμονεύσει στην περιοχή, και δευτερευόντως αποτελεί όργανο διάλυσης ισχυρών κρατών ώστε να καταστούν αδύναμα και υπάκουα, αλλά και φροντίζουν με την επιτηδευμένη δημοσιοποιημένη βαρβαρότητα να στείλουν στρατιές μεταναστών στην Ευρώπη, η οποία ψήλωσε τελευταίως περισσότερο απ’ ό,τι της επέτρεψαν, και πρέπει να χαμηλώσει.

Δεν έχω καμιά αμφιβολία περί ίδρυσης Ισλαμικού Κράτους, το οποίο με κάποιο τρόπο θα αναγνωριστεί, όπως συνέβη και με το Κοσσυφοπέδιο, με δεδομένο μάλιστα ότι αυτό συμφέρει και σε άλλα κράτη της περιοχής, όπως το Ισραήλ, την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η τουρκική εκδρομή στην Συρία -διότι περί αυτής πρόκειται- ωφελεί σε μεγάλο βαθμό το ISIS, και άρχισε να το αντιλαμβάνεται και η Γερμανία, όπως διαφαίνεται από άρθρο στο Der Spiegel. Χτυπώντας τους Κούρδους, επισημαίνει το περιοδικό, η Άγκυρα ευνοεί το ISIS επειδή αποδυναμώνεται ο ισχυρότερος αντίπαλός του στην περιοχή, οι Κούρδοι.

Με τον σαφέστατο τίτλο "ο Ερντογάν δίνει ανάσα στο ISIS", το άρθρο του Spiegel, αναφέρει ότι πρακτικά η επιχείρηση της Τουρκίας στοχεύει ακριβώς εκείνες τις δυνάμεις που μέχρι τώρα είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία απέναντι στο ISIS, δηλαδή την κουρδική YPG. «Για τρία χρόνια, την Άγκυρα δεν την ενοχλούσε που το ISIS ήλεγχε εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά κινήθηκε μόνο όταν η κουρδική YPG πέρασε τον Ευφράτη», γράφει χαρακτηριστικά.

Και το Spiegel καταλήγει γράφοντας χαρακτηριστικά πως «γι’ αυτό, το ISIS είναι σε πρώτη φάση ο κερδισμένος της τουρκικής επιχείρησης».

Υπάρχει όμως και ένα ισραηλινό think tank, που δημοσιεύει άρθρο, όπου εξηγεί γιατί αποτελεί στρατηγικό λάθος η καταστροφή των τζιχαντιστών! (Γ. Λιναρδής, infognomon). Ένα αποδυναμωμένο αλλά υπαρκτό Ισλαμικό Κράτος το οποίο θα μπορούσε να επιτίθεται και να αποσταθεροποιεί μη αρεστά κράτη και κυβερνήσεις στην Μέση Ανατολή είναι πολύ περισσότερο χρήσιμο για τις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης από ένα εξουδετερωμένο Ισλαμικό Κράτος, αναφέρει το BESA (Begin Sadat Center for Strategic Studies - το οποίο είναι σύμφωνα με το ιδρυτικό του «μια ρεαλιστική, συντηρητική, σιωνιστική δεξαμενή σκέψης η οποία αναζητά και προωθεί την ασφάλεια και την ειρήνη για το Ισραήλ»).

Η ανάλυση του BESA για το Ισλαμικό Κράτος που έγινε από τον καθηγητή Efraim Inbar, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η μη εξουδετέρωση των τζιχαντιστών εμποδίζει την περιφερειακή ηγεμονία του Ιράν και λειτουργεί ως μαγνήτης για τους τρομοκράτες μουσουλμάνους, οι οποίοι αν δεν υπήρχε το Ισλαμικό Κράτος θα ήταν στο περιθώριο και μη διαθέσιμοι στις μυστικές υπηρεσίες της Δύσης (προφανώς εννοεί ότι έτσι είναι πιο εύκολη η στρατολόγηση και χρησιμοποίησή τους).

Τονίζεται επίσης στην ανάλυση ότι η απέχθεια των λαών της Δύσης στα εγκλήματα, την βαρβαρότητα και την ανηθικότητα των τζιχαντιστών δεν θα πρέπει να αποκρύπτει το γεγονός της στρατηγικής τους σημασίας για την Δύση: «Η συνεχιζόμενη ύπαρξη του Ισλαμικού Κράτους εξυπηρετεί στρατηγικούς σκοπούς. Γιατί θα πρέπει η Δύση να βοηθήσει τον Άσαντ να κερδίσει τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία; Συμφέρει στην Δύση να ενδυναμώσει την Ρωσική λαβή στην Συρία και να μεγεθύνει έτσι την επιρροή της στην Μέση Ανατολή;»

Και συνεχίζει η ανάλυση: «Επιπλέον η Χεζμπολάχ, μια σιιτική, αντιδυτική, ριζοσπαστική οργάνωση η οποία εξυπηρετεί τα σχέδια του Ιράν, αυτή την εποχή ασχολείται με το να πολεμά το Ισλαμικό Κράτος, κάτι που συμφέρει την Δύση. Εάν η Χεζμπολάχ δεν θα ασχολείται πλέον με το Ισλαμικό Κράτος θα στρέψει την προσοχή της εναντίον των συμφερόντων της Δύσης και του Ισραήλ».
Δεν νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα για να κατανοήσει κάποιος πώς έχουν τα πράγματα. Εκείνο που θα κάνει τώρα η Δύση είναι να περιορίσει τους τζιχαντιστές στον συγκεκριμένο χώρο που έχει σχεδιαστεί, επειδή, ναι μεν να ιδρυθεί Ισλαμικό Κράτος, όχι όμως και να γίνει τόσο ισχυρό, ώστε να σηκώσει κι αυτό κεφάλι.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...