Ραγδαίες εξελίξεις - Οι Κούρδοι της Συρίας ορίζουν πρωτεύουσα και πάνε για Σύνταγμα τον Οκτώβριο

Στρατής Μαζίδης

Νέα κίνηση στη σκακιέρα του συριακού πολέμου, αυτή τη φορά από τους Κούρδους της Συρίας.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters οι Κούρδοι σχεδιάζουν τον Οκτώβριο την ψήφιση ενός Συντάγματος της Δημοκρατικής Ομοσπονδίας της Ροζάβα της βόρειας Συρίας.

Όπως δήλωσε ο Yusef Khadiya, μέλος του ιδρυτικού συμβουλίου της αυτοαποκαλούμενης Ομοσπονδίας, στις αρχές Οκτωβρίου θα υπάρξει μια συνάντηση του οργάνου και είναι πιθανό να κηρυχθεί και επίσημα η Ομοσπονδία με πρωτεύουσα το Καμισλί.

Ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή του Καμισλί υπάρχει ισχύρη κυβερνητική παρουσία.

Η Δημοκρατική Ομοσπονδία της Ροζάβα ανακηρύχθηκε το Μάρτιο του τρέχοντος έτους στην πόλη της Rumaila (επαρχία Hasakah) όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 200 σύνεδροι από όλο το βόρειο τμήμα της Συρίας. Τότε θεωρήθηκε ότι η ομοσπονδία θα ενώσει τις διαφορετικές εθνικές κοινότητες, καθώς και τις πολιτοφυλακές τους για να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες.

Στον αντίποδα οι συριακές αρχές χαρακτηρίζουν παράνομες τις κινήσεις αυτές των Κούρδων της Συρίας για τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής περιοχής στο βορρά ενώ ο σύριος πρέσβης στη Μόσχα δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους Κούρδους της Συρίας είναι υπέρ της διατήρησης της ακεραιότητας της χώρας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail