Βαρύ «χαστούκι» από τους δανειστές στις εξαγγελίες Τσίπρα

Κωστής Πλάντζος

Ακατάσχετος λογαριασμός, μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης όλα στον αέρα - «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» λένε πάντως στην κυβέρνηση που έχουν -μόνο- δέκα ημέρες για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα πριν από το επόμενο Euro Working Group
Αλλαγή τακτικής της κυβέρνησης που, ενώ στο παρελθόν έμπαινε με υψηλό ηθικό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στο τέλος υποχωρούσε ατάκτως, τώρα ομολογεί πως ξεκινά με χαμηλές προσδοκίες, χαίρεται έτσι πως απέφυγε τα χειρότερα και αισιοδοξεί για κάτι καλύτερο όσο έχει χρόνο να διαπραγματεύεται.

«Την Παρασκευή είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος από ό,τι ήμουν τη Δευτέρα, αφού είχα αρκετές αμφιβολίες αν θα έχουμε συμφωνία σε κάποια προαπαιτούμενα» έλεγε αξιωματούχος της κυβέρνησης μόλις τέλειωσαν οι διαπραγματεύσεις και έφευγαν οι επικεφαλής των θεσμών από την Αθήνα.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ευχαριστημένοι, παρότι οι θεσμοί έβαλαν μπλόκο στις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» λένε, ώστε να φαντάζει «νίκη» από εδώ και μπρος αν και εφόσον αλλάξει κάτι στην τελική διαπραγμάτευση μέχρι να εγκριθεί η δόση και επιστρέψουν ξανά σε ένα μήνα οι απεσταλμένοι των δανειστών.

Με τα ως τώρα δεδομένα όμως, οι τεχνοκράτες του κουαρτέτου:

1.απέρριψαν δύο εξαγγελίες που είχε κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, για τον ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων, στον οποίο θα κατετίθεντο τα χρήματα από ηλεκτρονικές συναλλαγές, και το «φρένο» στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ. Το υπουργείο Εργασίας παραδέχθηκε ότι το κουαρτέτο των δανειστών ζητάει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση ασφαλιστικών οφειλών, «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και ακατάσχετου λογαριασμού, κάτι που η κυβέρνηση δεν διαθέτει και θα τρέξει να ετοιμάσει. Για τον ακατάσχετο λογαριασμό, η κυβέρνηση σκέφτεται ήδη να αντικαταστήσει την εξαγγελία υποσχόμενη άλλα κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δεχτούν πληρωμές με κάρτες και τραπεζικά εμβάσματα, αντί μετρητών. Αλλωστε, αμέσως μετά την αυλαία των συνομιλιών με τους ξένους τεχνοκράτες στο Χίλτον, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης παραδέχθηκε πως ο ακατάσχετος λογαριασμός «μπορεί να μη γίνει».

2.ήταν ανένδοτοι στις προτάσεις Τσακαλώτου για τους Έλληνες που θα μετάσχουν στο Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τους οποίους απέρριψαν λόγω κομματικών εξαρτήσεων και χαμηλών προσόντων. Στην κυβέρνηση πιστεύουν πάντως ότι το θέμα θα έχει λυθεί ως την Δευτέρα ενδεχομένως, συμβιβαζόμενοι προφανώς με ονόματα που θα «αρέσουν» στους δανειστές.

3.δεν δέχτηκαν να ακούσουν κουβέντα περί μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά η κυβέρνηση, παρότι το οικονομικό επιτελείο επείγεται να καταθέσει (στις 3 Οκτωβρίου) προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού και νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2020.

4.δεν πείστηκαν από την ανάλυση της κυβέρνησης για την εξεύρεση περίπου 700-900 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το 2017

5.διατύπωσαν ενστάσεις στη μετεξέλιξη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε αναπτυξιακό ταμείο, με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πεδίον συνεννόησης βρέθηκε πάντως για τη νέα περαίωση για το «μαύρο χρήμα», για τις ρυθμίσεις για τις υπερχρεωμένες και υπό πτώχευση επιχειρήσεις, αλλά και για μεταφορά ολόκληρου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους, από το υπουργείο Οικονομικών στην υπό σύσταση νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ζαλισμένη πάντως από τα ηχηρά «χαστούκια», η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τη δέσμευσή της ότι μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα καταθέσει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με τα εκκρεμή μέτρα που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, όπως οι επαχθείς αλλαγές στο ασφαλιστικό αγροτών, νέων επαγγελματιών κ.λπ.

Συνολικά, έχει δέκα ημέρες στη διάθεσή της, για να κλείσει τα προαπαιτούμενα μέτρα πριν από το επόμενο Euro Working Group (EWG) αν θέλει να προλάβει τις ημερομηνίες ορόσημα. «Είναι ρεαλιστικό νομίζω ότι μπορεί να προλάβουμε» λένε πάντως -χωρίς να φαίνεται να το πιστεύουν και πολύ- στην οδό Νίκης.

Οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης (EWG) θα συνεδριάσουν στις 29 Σεπτεμβρίου και η κυβέρνηση διατείνεται ότι μέχρι τότε θα έχει διευθετήσει τα ανοιχτά μέτωπα, ώστε το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να μπορέσει να δρομολογήσει την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν από την Αθήνα, εκτός από την αποστολή του ΔΝΤ που θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4, που δεν αφορά μεν την διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, αλλά συνδέεται με την έκθεση βιωσιμότητος που θα κρίνει πολλά όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Όσο καθυστερεί όμως η έγκριση της δόσης και η έναρξη της β΄αξιολόγησης, τόσο αργούν και οι συζητήσεις αυτές.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...