Μας κυβερνούν αυτοί που καταβρόχθισαν μίζες και θαλασσοδάνεια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Η εξυγίανση των Δημοσίων Οικονομικών και η ώθηση της εθνικής μας οικονομίας σε αναπτυξιακή πορεία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Αρκετές φορές από τις σελίδες της Kontranews έχει επισημανθεί ότι θαλασσοδάνεια, μίζες και αρπαχτές, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009 και την υποταγή της ελληνικής κοινωνίας στα μνημόνια. Σε αρκετές ομιλίες του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, ότι, ο πόλεμος κατά των κυκλωμάτων διαφθοράς θα είναι αμείλικτος και το μαχαίρι της κάθαρσης θα τρυπήσει το κόκκαλο. Σε κανένα κομματόσκυλο και καρεκλοκένταυρο της κρατικής-τραπεζικής εξουσίας, που εμπλέκεται σε οικονομικά σκάνδαλα και μίζες, δεν πρέπει να δοθεί συγχωροχάρτι για τις παρανομίες που αποδεδειγμένα έχει διαπράξει. Εδώ και πολλούς μήνες, η Εισαγγελία Διαφθοράς διερευνά σε βάθος τα θαλασσοδάνεια που χορηγήθηκαν στο παρελθόν από διάφορα τραπεζικοπιστωτικά ιδρύματα, όπως ΑΤΕ (Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank, FBB, κ.ά.

Οι φήμες λένε ότι χιλιάδες “επιχειρηματίες” και “φιλαράκια” του δικομματικού καθεστώτος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, καταβρόχθισαν δάνεια δεκάδων δις ευρώ (€), τα οποία αν και τσέπωσαν ουδέποτε εξυπηρέτησαν. Δηλαδή, κάποιοι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και εγκάθετοι του δικομματικού κατεστημένου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, έχοντας ισχυρές κυβερνητικές πλάτες, εισέπραξαν δάνεια πολλών δις €, τα έκαναν βίλες, σαμπάνιες στην Ψαρού, σαλέ στις Άλπεις, κότερα και καταθέσεις σε offshore εταιρίες ξένων φορολογικών παραδείσων και δεν επέστρεψαν ούτε ένα ευρώ. Η κάστα των κυβερνητικών επιχειρηματιών, η μασονία των θεσιθήρων της δικομματικής κρατικής-τραπεζικής εξουσίας και τα λαμόγια των κομματικών σωλήνων, εκτός των θαλασσοδανείων, τσέπωναν άφθονα πακέτα από μίζες και διάφορες κρατικοδίαιτες δουλίτσες. Στις αρπαχτές και τις κρατικοδίαιτες δουλίτσες συγκαταλέγεται και ο πακτωλός των εκατοντάδων εκατ. ευρώ, που οι αετονύχηδες εισέπρατταν μέσω των ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις). Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, που αφειδώς χορηγούσαν θαλασσοδάνεια στο κάθε λογής κομματικό επιχειρηματικό λαμόγιο, δρούσαν με τη νοοτροπία ιταλικών εγκληματικών οργανώσεων αλλά Καμόρα και Παλέρμο.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τοποθετούσαν διοικητές τραπεζών θεσιθήρες σαν τους Λάμπρου, Μηλιάκο, Στουρνάρα, Χριστοδούλου και σία, διόριζαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών το κάθε είδους κομματόσκυλο και έχοντας στο παιχνίδι τους εργατοπατέρες συνδικαλιστές, μοίραζαν θαλασσοδάνεια και προσωπικά δάνεια σε κομματικούς επιχειρηματίες άνευ εγγυήσεων, που τελικά δεν επέστρεφαν ζημιώνοντας έτσι με πολλά δις € τις τράπεζες. Οι χορηγήσεις θαλασσοδανείων ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, που μετά το 2009 επιτάχυνε την κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, συντελώντας στη συνέχεια στην δραματική επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας. Τα θαλασσοδάνεια φορτώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή στις πλάτες του έλληνα φορολογούμενου, εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε δυσθεώρητα ύψη. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η Εισαγγελία Διαφθοράς και το ΣΔΟΕ, θα πρέπει να διερευνήσουν σε βάθος όλο το κύκλωμα των θαλασσοδανείων, των προσωπικών δανείων, κ.λπ., που διακινήθηκαν μετά το 1990 από το σύνολο των εγχώριων τραπεζών.

Η ακόλουθη στατιστική παρατήρηση είναι ενδιαφέρουσα και πιστοποιεί το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος. Τον Δεκέμβριο του 2011 σε σύνολο 12 δις € χορηγηθέντων επιχειρηματικών δανείων από την ΑΤΕ, τα 5 δις € ή το 42% των δανείων ήταν θαλασσοδάνεια. Το Δεκέμβριο του 2012 το σύνολο των χορηγηθέντων τραπεζικών δανείων σε εγχώριες επιχειρήσεις ανερχόταν σε 113 δις €. Αν υποτεθεί ότι το 20% των χορηγηθέντων δανείων από τις εγχώριες ελληνικές τράπεζες ήταν θαλασσοδάνεια, συνάγεται ότι τα δάνεια που μπήκαν στις τσέπες των επιχειρηματιών του δικομματικού καθεστώτος και ουδέποτε επεστράφησαν, εκτιμάται περίπου σε 23 δις €. Αν στα θαλασσοδάνεια συνυπολογιστούν τα βρώμικα δάνεια σαν τα προσωπικά, σίγουρα τα “δανεικά και αγύριστα” ξεπερνούν τα 30 δις €. Εσύ έλληνα άνεργε, τίμιε μικρομεσαίε επιχειρηματία, μισθωτέ, συνταξιούχε, έχεις κατανοήσει ότι οι καρεκλοκένταυροι που χρεοκόπησαν τη χώρα και με την ψήφο σου εξακολουθούν να μας κυβερνούν, έχεις αναλάβει το βαρύτατο φορτίο της εξυπηρέτησης των θαλασσοδανείων και όλων των βρώμικων δανείων που καταβρόχθισε η δικομματική νομενκλατούρα;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail