Οι εικόνες από την επίσκεψη του Τζόζεφ Μπάιντεν στην Τουρκία είναι παραπλανητικές

Αρθρο του Ντέιβιντ Γκάρντνερ από την εφημερίδα «Financial Times»

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έφτασε στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα, με την αποστολή να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τον εριστικό πρόεδρο της Τουρκίας. Σαν σε συντονισμό, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε την ίδια ώρα την πρώτη του πραγματική εισβολή στη Συρία, ανακαταλαμβάνοντας την πόλη Τζαράμπλους από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) κοντά στα σύνορα, και υπενθυμίζοντας έτσι στην Ουάσιγκτον την αξία που έχει η Αγκυρα ως ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος.

Ωστόσο, αυτές οι φαινομενικά ικανοποιητικές εικόνες είναι παραπλανητικές. Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Δύση. Επιπλέον πολεμά ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα. Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ο Ερντογάν θα μπορέσει να συνεχίσει να πολεμά ταυτόχρονα ενάντια στους γκιουλενιστές, στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) και στους Κούρδους αντάρτες, ειδικά εάν η Αγκυρα εξακολουθήσει να συγκρούεται με τους συμμάχους της στη Δύση.

Η τουρκική εισβολή στη Συρία και η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Τζαράμπλους μπορεί, για παράδειγμα, να μοιάζει σαν απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα της προηγούμενης εβδομάδας κατά κουρδικής γαμήλιας εκδήλωσης στο Γκαζίαντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο στόχος της εν λόγω επιχείρησης ήταν να απωθήσει τους Κούρδους της Συρίας μακριά από την πόλη Τζαράμπλους και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Το δίκτυο των γκιουλενιστών μπορεί όντως να καταστραφεί. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί. Οι προελάσεις των Κούρδων και στις δύο πλευρές των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία θα συνεχίσουν ωστόσο να αποτελούν μόνιμη υπαρξιακή απειλή για την τουρκική εδαφική ακεραιότητα.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ενάντια στο οποίο έσπευσαν να πάρουν θέση όλοι οι αντίπαλοι του κυβερνώντος τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), συμπεριλαμβανομένου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), δίνει στον Τούρκο πρόεδρο μια ευκαιρία, ειδικά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήσουν την επιρροή που έχουν στους Κούρδους.

Δίνει την ευκαιρία στον Ερντογάν να ρίξει το φταίξιμο σε γκιουλενιστές προβοκάτορες για την αναζωπύρωση της έντασης με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Ακριβώς το ίδιο έκανε άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσφατα, όταν κατηγόρησε γκιουλενιστές για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβριο που είχε προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις του με τον φίλο Πούτιν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail