Ολάντ και Τσίπρας προσαρμόζουν το παραμύθι ανάλογα με τις ανάγκες τους

Μαρία Δεναξά
Ο Φρανσουά Ολαντ, προφανώς για να μην χρεωθεί την παταγώδη αποτυχία του τρίτου μνημονίου, το οποίο μας πούλησε το προηγούμενο καλοκαίρι κι ενόψει προδρικών εκλογών, δηλώνει τώρα ότι ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέτρεψε την συμφωνία στην διαπραγμάτευση του 2015.

Πέρυσι τέτοια εποχή, ο γάλλος πρόεδρος διατυμπάνιζε ότι η παρέμβαση του ήταν καθοριστικής σημασίας για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη. Απο δίπλα, η ελληνική ηγεσία πανηγύριζε και για να τον ευχαριστήσει τον υποδέχθηκε διθυραμβικά στην Αθήνα για να κάνει "τα ψώνια του".

Ενα χρόνο μετά η εκδοχή της αλήθειας αλλάζει και προσαρμόζεται στις ανάγκες των δυο κατεργαρέων, οι οποίοι αποδοκιμάζονται έντονα απο πληθώρα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που τους εμπιστεύτηκαν .

Η κωλοτούμπα του Ολαντ ήταν αναμενόμενη.

Ο γάλλος πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προσθέσει άλλη μια αποτυχία στις αμέτρητες της πενταετούς θητείας του και τη στιγμή που πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι είναι ζήτημα χρόνου, η γαλλική ηγεσία να ξαναβρεί μπροστά της το ελληνικό ζήτημα και μάλιστα δριμύτερο.

Απο την άλλη, ο Τσίπρας που προετοιμάζεται για ένα καυτό φθινόπωρο, σε μια ατμόσφαιρα όπου η αμφισβήτηση και η απόρριψη στο πρόσωπο του θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ανεξέλεγκτη καταιγίδα, επιθυμεί περισσότερο απο ποτέ να δείξει σε όσους πιστούς ιθαγενείς του έχουν απομείνει, ότι έχει την αποδοχή και τον θαυμασμό των έξω. Γι'αυτό διαφημίζει διεθνείς επαφές και συνόδους.

Όμως αποφεύγει να πει ότι στο Παρίσι που θα βρεθεί σε λίγες ημέρες, θα συμμετέχει ως απλός και μόνο παρατηρητής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η πλειοψηφία των οποίων υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική που εφαρμόζει η "πρώτη φορά αριστερά" δεν έχουν καμιά ιδεολογική σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Αποφεύγει επίσης να πεί ότι θα απουσιάζει κι απο την τριμερή συνάντηση Μέρκελ, Ολαντ, Ρέντζι για την μετά-Brexit εποχή, όπου κοινή διαπίστωση είναι ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ιταλού πρωθυπουργού, στην Ευρώπη.

Οσο για την Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα την οποία σκαρφίστηκαν με την συμμετοχή του Ολαντ..., "όλως τυχαίως" πραγματοποιείται μια μέρα πριν απο την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.
Για το θεαθήναι;
Το πιθανότερο, μιας και στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει περιθώριο σοβαρών εξαγγελιών για την ανακούφιση των ασθενέστερων.

Αλλωστε, μόνο σαν ανέκδοτο ακούγεται ο στόχος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα "για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στις πολιτικές λιτότητας".

Αμέσως μετα την ολοκλήρωση της κι όταν θα έχουν σβήσει τα φώτα της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να αποφασίσει μεταξύ του πρωθυπουργικού θώκου και των επιταγών των δανειστών για ομαδικές απολύσεις, συλλογικές συμβάσεις και νέο μοντέλο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού ...δηλαδή και για νέες μειώσεις στον βασικό μισθό, συν τα υπόλοιπα.

Οπως όλα δείχνουν, έχει-έχουν ήδη προαποφασίσει, μιας και η εξουσία είναι πολύ γλυκιά κι αυτοί πολύ "λίγοι" για να της αντισταθούν!

Τόσο απλά...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail