Βόμβα Τσίπρα: Διεκδίκηση σε δικαστικό επίπεδο για τις γερμανικές οφειλές

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας από το Κομμένο της Άρτας, όπου βρίσκεται με αφορμή τις επίσημες εκδηλώσεις στη μνήμη των 317 θυμάτων της Σφαγής του χωριού από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 16 Αυγούστου 1943.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων τόνισε πως πρέπει να προχωρήσει η αποκατάσταση του γεφυριού της Πλάκας, ενώ παράλληλα ζήτησε να ανεγερθεί ένα μουσείο σύγχρονης ιστορίας στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής του μαρτυρικού Κομμένου.

«Από το μαρτυρικό Κομμένο θέλω να ζητήσω στην Πλάκα να μην γίνει μόνο η αποκατάσταση του γεφυριού, αλλά να στηθεί και ένα μνημείο σύγχρονης ιστορίας, για να θυμούνται οι επόμενες γενιές», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα και ο λαός δεν ξεχνά την ιστορία, τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους έστω και με καθυστέρηση 73 ετών. Αυτό το ιστορικό χρέος δεν είναι μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε όλη την Ευρώπη, απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη. Μόνο από την ενότητα και την ομοψυχία μπορεί ο τόπος να προχωρήσει μπροστά. Με ομοψυχία μπορούμε να διεκδικήσουμε την ιστορική δικαίωση όσον αφορά τις γερμανικές οφειλές.

Όπως είπε, αυτόν τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε σε όλα τα επίπεδα. «Όχι σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα αλλά με σχέδιο και χωρίς βιασύνη. Με επιστημονική τεκμηρίωση. Με επιμονή όπως απαιτείται για ένα ιστορικό αίτημα».

«Για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων η χώρας μας έχει για πρώτη φορά συντονισμένη στρατηγική με συντονισμό από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή που έχει βγάλει πόρισμα. Αυτό το πόρισμα θα το ακολουθήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική δημοκρατία «θα πράξει ότι απαιτείται σε διπλωματικό επίπεδο πρωτίστως αλλά αν χρειαστεί και σε δικαστικό επίπεδο».

«Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτό που μας προστάζει η μνήμη των 317 αδικοχαμένων και η ιστορική ευθύνη που μας βαραίνει. Βαδίζοντας στα μονοπάτια των μεγάλων αγωνιστών, μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι και να οικοδομούμε την Ελλάδα που μας αξίζει.

Νωρίτερα, άγημα του στρατού απέδωσε τιμές ενώ τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν η Κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος, βουλευτές και ο Δήμαρχος του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στον οποίο ανήκει το Κομμένου, κ. Ευστάθιος Γιαννούλης.



tribune.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail