Mικρές, μικρές συντάξεις...

ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA

Άρχισε η έκδοση των νέων πετσοκομμένων συντάξεων. Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Ξεκίνησαν να δίνονται πετσοκομμένες οι συντάξεις μετά τις εξοντωτικές μειώσεις που ήδη έχουν υποστεί οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΕΚΑΣ, οι μερισματούχοι του Δημοσίου και οι συνταξιούχοι χηρείας. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχονται και οι νέες περικοπές στις επικουρικές στις 2 Αυγούστου και στις κύριες συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων και των υψηλοσυνταξιούχων άνω των 2.000 ευρώ.

Ο λόγος για τη διάταξη που προβλέπει τη χορήγηση του οργανικού ποσού της σύνταξης βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί από τους συνταξιοδοτούμενους μετά τις 30.5.2015 έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους, η οποία «εξοντώνει» περίπου 10.000 μητέρες ανηλίκων, οι οποίες έβγαιναν με ευνοϊκότερες διατάξεις νωρίτερα στη σύνταξη. Αυτή η κατηγορία θα πάρει σύνταξη 200-250 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό θα εισπραχθεί μετά τη συμπλήρωση του ορίου των 67 ετών.

Ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν και στον ΟΑΕΕ, καθώς πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους εξαιτίας της κρίσης και αναγκάζονται να βγουν στη σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι αυτοί, που καλούνται να ζήσουν με τα πενιχρά επιδόματα, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 120.000 την επόμενη 5ετία.

Έτσι η φτωχοποίηση των συνταξιούχων που θα καλούνται να επιβιώσουν με πενιχρές συντάξεις είναι πλέον γεγονός, και φαίνεται τώρα που άρχισε να ξεμπλοκάρεται η έκδοση των νέων συντάξεων.

Εν τω μεταξύ, οι συνταξιούχοι που διαθέτουν σπίτι, αυτοκίνητο, κάποιο αγροτεμάχιο ή αν χρωστούν δάνειο και πιστωτική κάρτα, θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια και θα πληρώσουν φόρο που μπορεί να υπερβαίνει τις 12 συντάξεις. Έτσι, μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει μειώσει τις κύριες συντάξεις, το ΥΠΟΙΚ όμως έχει βρει πάνω από τέσσερις έμμεσους τρόπους (εισφορά υπέρ υγείας, μέρισμα, επικουρικές, ΕΚΑΣ) να περικόψει τα εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Μάλιστα το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα... περικοπεί είναι η προσωπική διαφορά, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» που ήδη έχει θεσμοθετηθεί...



«Θεσμικό» δέσιμο

Τη διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων, άλλωστε, έχουν «δέσει», από την πλευρά τους, οι θεσμοί νομοθετικά προβλέποντας στον νέο ασφαλιστικό νόμο συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που έχει ως εξής:

♦ Ώς την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% των συντάξεων και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ώς την 31η Δεκεμβρίου 2016.

♦ Ώς την 31η Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ώς την 31η Μαρτίου 2017.

♦ Ώς την 31η Μαρτίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ώς την 30ή Ιουνίου 2017.

♦ Ώς την 30ή Ιουνίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017. Η διαδικασία επανυπολογισμού, με βάση τον νόμο, εφαρμόζεται «σε όλες τις κύριες συντάξεις που έχουν χορηγηθεί ή θα χορηγηθούν με προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις», ενώ για κάθε νέα σύνταξη που εκδίδεται με προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, κατά την έκδοση της απόφασης διενεργείται ταυτόχρονα και ο επανυπολογισμός της σύνταξης.



Ποιοι χάνουν

Προσωπικές διαφορές θα έχουν, μετά τον επανυπολογισμό:

♦ Όλοι όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με 15ετία, αφού αντί των 486 ευρώ που είναι η κατώτατη σύνταξη θα έχουν λογιστικά χαμηλότερα ποσά, κυρίως λόγω του ότι η εθνική σύνταξη θα είναι μειωμένη (346 ευρώ). Για παράδειγμα με συντάξιμες αποδοχές 800 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι 92,40 και η εθνική 346 ευρώ, συνολικά 438,40 ευρώ και έναντι των 486 ευρώ θα υπάρχει προσωπική διαφορά 47,60 ευρώ.



Άγριο ψαλίδι

Με συντάξιμες αποδοχές 1.000 ευρώ και 15 έτη ασφάλισης, η ανταποδοτική σύνταξη θα είναι 115,50 ευρώ και μαζί με την εθνική των 346 ευρώ, θα φτάνει στα 461,50 ευρώ, χαμηλότερη κατά 24,50 ευρώ (προσωπική διαφορά).

♦ Όσοι και όσες έχουν συνταξιοδοτηθεί έως 5 χρόνια νωρίτερα από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης (πρόωρα), κυρίως γυναίκες, μητέρες ανηλίκων, ακόμη κι αν είχαν πάνω από 20 ή και περισσότερα έτη. Σε αυτή την περίπτωση η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 30% και φτάνει στα 268,80 ευρώ και, ως δεύτερο τμήμα της σύνταξης, περιορίζει το τελικό ποσό του/της συνταξιούχου που ήδη λαμβάνει μειωμένη σύνταξη λόγω της ποινής της πρόωρης.

♦ Οι συνταξιούχοι με μικρότερα του 80% ποσοστά αναπηρίας, καθώς προβλέπεται αναλογική περικοπή της εθνικής σύνταξης (ανάπηρος με 67% θα λαμβάνει, λογιστικά, το 75% αντί του πλήρους ποσού).

♦ Όσοι και όσες λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, αφού η εθνική σύνταξη θα είναι στο 50% (192 ευρώ) και

♦ Όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και είχαν υψηλές αποδοχές. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, πάντως, ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει άμεση περικοπή της κύριας σύνταξης εφόσον ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (δεν έχει, ακόμη, ενεργοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη του νέου ασφαλιστικού) έναντι του παλαιότερου πλαφόν των 2.774 ευρώ μεικτά και 3.000 ευρώ καθαρά, αν λαμβάνουν περισσότερες συντάξεις.



Η αναπροσαρμογή

Κάθε καταβαλλόμενη ή καταβλητέα κατά την 12.5.2016 κύρια σύνταξη, πλην των συντάξεων του ΟΓΑ, η οποία χορηγήθηκε με προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, επανυπολογίζεται από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) μετά την έναρξη της λειτουργίας του ή τους αρμόδιους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) πριν από την έναρξη αυτή. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12.5.2016 συντάξεων του Δημοσίου λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου κανονίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, με βάση τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών του Δημοσίου, που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του νόμου. Για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των καταβαλλόμενων ή καταβλητέων κατά την 12.5.2016 συντάξεων από φορείς κύριας ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Τράπεζα της Ελλάδος, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η καταβληθείσα σύνταξη. Στις περιπτώσεις που ο συντάξιμος μισθός συνδέεται με ασφαλιστικές κατηγορίες ή με ασφαλιστικές κλάσεις ή με τεκμαρτά ποσά, αυτός υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα τι μή τους κατά την 31.5.2016. Στις λοιπές περιπτώσεις, ο συντάξιμος μισθός λαμβάνεται σε τρέχουσες τιμές με τη χρήση των ποσοστών αναπροσαρμογής των συντάξεων που ίσχυαν πριν από την εφαρμογή του ν. 4387/2016, όλων των ετών που έχουν μεσολαβήσει από την ημερομηνία συνταξιοδότησης ώς την ημερομηνία 31.5.2016. Επί του παραπάνω συντάξιμου μισθού υπολογίζονται τα κλιμακωτά ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης βάσει των οποίων κανονίστηκε η επανυπολογισθείσα σύνταξη. Στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης που υπολογίζεται κατά τα παραπάνω, προστίθεται εθνική σύνταξη.



Η διαφορά

Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του καταβαλλόμενου ή καταβλητέου κατά την ημερομηνία έναρξης του ν. 4387/2016 ποσού και της σύνταξης που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της, αποτυπώνεται στο οικείο πληροφοριακό σύστημα έως την 1.1.2018. u Στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο κατά την ημερομηνία έναρξης του ν. 4387/2016 ποσό σύνταξης είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. u Εάν το καταβαλλόμενο ή καταβλητέο κατά την ημερομηνία έναρξης του ν. 4387/2016 ποσό της σύνταξης είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, τότε αυτό προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς κατ’ έτος, σταδιακά και ισόποσα εντός πέντε ετών από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.



Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης - Ν.Δ. για τον Σκλαβούνη

Σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Ν.Δ. έφερε αποκαλυπτικό δημοσίευμα των «Financial Times», το οποίο υποστήριζε ότι πριν από λίγες ημέρες οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη, πρώην στελέχους της τράπεζας UBS, κατάσχοντας υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους.

Η έρευνα των διωκτικών αρχών, σύμφωνα με τους «Financial Times», εντάσσεται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών των ελβετικών τραπεζών, με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί, ενώ η εφημερίδα τονίζει στο δημοσίευμά της πως στην πανευρωπαϊκή έρευνα συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές αρχές.

Για χρόνια στέλεχος της UBS στην Ελλάδα, ο Χρήστος Σκλαβούνης τοποθετήθηκε το 2013 από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παραιτήθηκε από τη θέση του δυο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2015, δυο μόλις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙ-ΖΑ-ΑΝΕΛΛ. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στον Χρήστο Σκλαβούνη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο ίδιος ο Χρήστος Σκλαβούνης σε ανακοίνωσή του παραδέχθηκε πως πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Θέλω με απόλυτα καθαρό τρόπο να τονίσω ότι σέβομαι το έργο της Ελληνικής Δικαιοσύνης και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και είμαι πρόθυμος σε κάθε έλεγχο. Επισημαίνω δε ότι δεν μου έχει ασκηθεί καμία απολύτως δίωξη από την Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί. Θέλω να δηλώσω ταυτόχρονα ότι επ’ ουδενί σχετίζομαι με διαφθορά και διαπλοκή».



Ταχύτατες διαδικασίες

«Η υπόθεση που αποκαλύπτουν οι ‘‘Financial Times’’, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως «όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία αμερόληπτα και ανεξάρτητα θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά».

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβερνητική εκπρόσωπο ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. «Μετά τον Στ. Παπασταύρου και τον Γκ. Χαρδούβελλη, η προσθήκη του Χρ. Σκλαβούνη στο παλμαρέ της Ν.Δ. δείχνει ξεκάθαρα πως η Ν.Δ. είναι το κόμμα των offshore, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής», ανέφερε το κυβερνητικό κόμμα σε ανακοίνωσή του. Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε τον Χρ. Σκλαβούνη τον περασμένο Φεβρουάριο στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων της, δίνοντάς του μάλιστα το χρίσμα του υπεύθυνου για τον τομέα ανάπτυξης». Όπως σημειώνεται μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση, «η UBS ελέγχεται ως ύποπτη για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες είχαν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών αρχών ήδη από το 2012. Ωστόσο, το 2013, ο Χρ. Σκλαβούνης, πρώην διευθυντής της στην Ελλάδα, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά τοποθετούμενος στην προεδρία του ΤΧΣ».

Η Ν.Δ. ανταπαντώντας έκανε λόγο για «αθλιότητες», αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει σαφή θέση για την προσθήκη Μητσοτάκη στο γαλάζιο ρόστερ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόντρα επίθεση δήλωσε πως «τα στοιχεία για την UBS ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε αρνηθεί να τα παραλάβει από τις γερμανικές αρχές για να τα αξιοποιήσει. Τώρα η Ν.Δ. καλύπτει και τον κ. Σκλαβούνη, όπως έκανε στο παρελθόν με τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Χαρδούβελη. Λογικό και αναμενόμενο. Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».



Έκθεση - βόμβα για τις αμοιβές 126.956 εργαζομένων

Την ίδια ώρα 126.956 εργαζόμενοι «αμείβονται» με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με έκθεση-βόμβα που απέστειλε στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ αποδεικνύουν με οικονομικά δεδομένα τον εργασιακό Μεσαίωνα που ζούμε σε τούτη τη χώρα. Σύμφωνα με την έκθεση των 33 σελίδων, 126.956 εργαζόμενοι επιβιώνουν με λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα, ενώ μισό εκατομμύριο απασχολούμενοι έχουν αποδοχές λιγότερες από τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό των 586 ευρώ. Παράλληλα, ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών των Ελλήνων από το 2009 έως το 2014 μειώθηκε κατά 26,3%, ενώ μόλις το 40% των εργαζομένων της χώρας απασχολείται με όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, πάνω από το 50% των προσλήψεων για την περίοδο 2013-2015 ήταν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πληρώνονται με το 1/2 ή το 1/4 του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, η μείωση των μισθών δεν οδήγησε ούτε σε πτώση των τιμών των προϊόντων ούτε σε τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Ως κύριες αιτίες καταγράφονται ο περιορισμός της ζήτησης και ο αρνητικός πληθωρισμός. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ ανήλθε σε 25% από το 2008, ενώ οι εργαζόμενοι έχασαν περίπου το 50% της αγοραστικής τους δύναμης, που οδηγεί σε σημαντική μείωση της εσωτερικής ζήτησης.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε περίοδο αποεπένδυσης, με αποτέλεσμα να μη δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, παρά τη ραγδαία μείωση των μισθών και την προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail