Είναι πρωτοφανές, ο ΥΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ να εμποδίζουν Τούρκους αυτομολούντες να έρθουν στην Ελλάδα – Τεράστιο έλλειμμα στρατηγικής και τακτικής σκέψης

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες και συγκεκριμένα από την ώρα που ήρθανε οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί από την Τουρκία και ειδικά από την ώρα που ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα έπρεπε να τους δεχθούμε και ότι μας δίνει διορία μια εβδομάδα να τους επιστρέψουμε πίσω, μια αγωνιώδη προσπάθεια αφενός να ολοκληρώσουν οι υπηρεσίες γρήγορα τις διαδικασίες έκδοσης και αφετέρου την μεγάλη αγωνία μήπως μας έρθουν και άλλοι και έχουμε περισσότερα προβλήματα.

Θα θέλαμε όμως σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε γιατί άραγε ο Ερντογάν και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα άλλοι Τούρκοι στρατιωτικοί … μόνο για το γεγονός ότι θέλει να τους δικάσει και να τους εκτελέσει … Όχι βέβαια … κυρίως τους ενδιαφέρει ότι κάθε Τούρκος στρατιωτικός στην Ελλάδα αποτελεί και ένα φορέα πληροφοριών για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή ένα αναπάντεχο δώρο για τις Ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και μάλιστα ανθρώπων που εύκολα θα μπορούσαν να αποκαλύψουν σημαντικά πράγματα δρώντας συναισθηματικά κάτω από όλη αυτή την δίωξη εκ μέρους της Τουρκίας, ίσως και δεχόμενοι λίγα ανταλλάγματα … Όμως αυτό το δώρο που μας δίνουν τόσο απλόχερα οι Τούρκοι εμείς ερχόμαστε να το κλωτσήσουμε και το πιο τραγικό είναι ότι, σύμφωνα με τον τύπο, έχουμε απλώσει καταδρομείς, ελικόπτερα, λιμενικό και στόλο για να τους εμποδίσουμε να μπούνε στην Ελλάδα!

Έτσι, σε μέγιστο συναγερμό έχει θέσει το ΓΕΕΘΑ επίλεκτες ομάδες ειδικών δυνάμεων, μονάδες ελικοπτέρων και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων που περιπολούν στο Αιγαίο, με σκοπό να αποτραπεί η πιθανότητα να επαναληφθεί κάποιο περιστατικό όπως αυτό που συνέβη το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη όταν ένα Τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο με 8 Στρατιωτικούς προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» στην Αλεξανδρούπολη. Στο Πεντάγωνο έχουν θέσει σε εφαρμογή «Σχέδιο Αποτροπής» για να αποτρέψουν την άφιξη Τούρκων στρατιωτικών σε ελληνικά νησιά ή άλλο τμήμα της χώρας.

Θεωρούμε ότι πρώτιστο καθήκον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίοδο ειρήνης αποτελεί μαζί με την εκπαίδευση του προσωπικού και την συντήρηση των μέσων, η συνεχής συλλογή πληροφοριών. Συνεπώς έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, ως αυτόμολοι που έχουν να αποκαλύψουν πολλά.

Σκεφτείτε να γινόταν αυτό αντίθετα, πόσο ωραία θα μας υποδεχόντουσαν οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Θα θέλαμε πολύ να πιστέψουμε ότι ο πραγματικός σκοπός του ΥΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ δεν είναι η αποτροπή αλλά η σύλληψη τους και όλα αυτά λέγονται στον τύπο για δημιουργία εντυπώσεων και όχι επειδή θέλουνε να ικανοποιήσουνε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου που «επιτακτικά απαίτησε» την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών το ταχύτερο δυνατό καθώς και τον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, που θεωρεί ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επιδεινωθούν αν οι «8» δεν εκδοθούν άμεσα για να δικαστούν … αφού βέβαια μας κατηγόρησε ότι δεν αποτρέψαμε την άφιξη τους αρχικά. Όμως κάτι τέτοιο έχουμε λόγους να το θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο κρίνοντας από την γενικότερη στάση της πολιτικής και στρατιωτικής μας ηγεσίας μέχρι σήμερα.

Μακάρι με αυτό το άρθρο να τους θυμίσουμε τι οφείλουν έστω και τώρα να κάνουνε με τους Τούρκους αυτόμολους, αφήνοντας στην άκρη όλα τα φοβικά τους σύνδρομα …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

pentapostagma.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail