Το μεγάλο ”φαγοπότι” ενός σάπιου συστήματος: Στα 240 εκ. € τα δάνεια ΑΤΕ σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΛΙΑΣ

Δάνεια συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ !! είχε χορηγήσει η Αγροτική Τράπεζα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του χαρτοφυλακίου της, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Δηλαδή στα χρόνια που ο δοκιμαζόμενος Έλληνας φορολογούμενος έκανε θυσίες για να αντιμετωπίσει την καταστροφική επέλαση των μνημονίων, τα δύο κόμματα που οδήγησαν την χώρα στον γκρεμό, δανείζονταν αφειδώς με χρήματα, προκειμένου να καλύψουν τις πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες και να προπαγανδίσουν στους Έλλνες τα ”κατορθώματά” τους.

Καταθέτοντας την Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης από Τράπεζες, ο κ. Πανταλάκης ανέφερε ότι όταν ο ίδιος ανέλαβε τα καθήκοντά του, η ΝΔ είχε ανεξόφλητο δάνειο ύψους 105 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 96,8 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Πανταλάκης, μέχρι τότε, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους τα οποία ήταν ενήμερα και χαρακτηρίζονταν μηδενικού ρίσκου.

Παράλληλα υπεραμύνθηκε (!) της πολιτικής που ακολούθησε η ΑΤΕ για την χορήγηση των δανείων στα δύο κόμματα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τηρήθηκε πλήρως η νομιμότητα. Η χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν νόμιμη και ουδέποτε υπήρξε από την ΤτΕ κάποια σημείωση ότι δεν μπορούσαμε να τα δώσουμε. Όλες οι Τράπεζες χορηγούσαν τα δάνεια με βάσει τον τετραετή κύκλο της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων. Έκανα τη δουλειά μου πολύ καλά και όπως έπρεπε. Το 2010, υπήρξε ανατροπή των δεδομένων, δεν είναι όμως ο κανόνας. Οι Τράπεζες δουλεύουν με κανόνες».

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα, με ποια κριτήρια η ΑΤΕ χορήγησε δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και μετά τη δήλωση του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ότι η χώρα μπαίνει στα μνημόνια, ο κ. Πανταλάκης απάντησε ότι δόθηκαν με καθαρά τραπεζικά κριτήρια.

«Οι αναλύσεις των Τραπεζών για τη χορήγηση δανείων στα κόμματα βασίζονταν στον 4ετή κύκλο της εκλογικής περιόδου. Θεωρούνταν ότι ήταν μηδενικού κινδύνου. Όλα τα επενδυτικά δάνεια των Τραπεζών, 7ετή ή 10ετή, δίνονται με βάση την προσδοκία κέρδους της επιχείρησης. Οι εξασφαλίσεις δεν είναι κριτήριο για να τις χρηματοδοτήσουμε. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα χάσω μια πρόβλεψη. Εμείς κατηγορούμαστε για την κρίση μας στις Τράπεζες. Η βάση υπολογισμού όμως ανατράπηκε πλήρως σήμερα, καθώς μειώθηκε η κρατική επιχορήγηση».

Eνδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η παραδοχή του Θ. Πανταλάκη, Καθώς όπως αποκαλύπτει το http://thefaq.gr η τράπεζα έκανε αύξηση της χρηματοδότησης της τράπεζας προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, για την είσοδο της ελληνική οικονομίας στην εποχή των μνημονίων. Οπως είπε, υπήρξαν δύο σχετικά αιτήματα από τους εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι θα υπήρχε αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων και των κρατικών εσόδων.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως σημείο της κατάθεσης του πρώην διοικητή της ΑΤΕ ήταν η αναφορά του στη ζημιά από το κούρεμα των ομολόγων: Συγκεκριμέναν ανέφερε πως η ζημιά της ΑΤΕ απο το περίφημο PSI έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ, όταν η τότε κυβέρνηση μετέτρεψε τα δάνεια των ΟΠΕΚΕΠΕ,ΟΣΕ κ.λ.π σε ομόλογα και μετά τα κούρεψε.

TO ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΤΕ

Το σκάνδαλο της ΑΤΕ αποτελεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες της μεταπολίτευσης. Η ΑΤΕ εκτός από τα «θαλασσοδάνεια» των δισεκατομμυρίων τα οποία έδωσε, λειτούργησε ως ο οικονομικός αιμοδότης των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Τα δύο κόμματα έλαβαν δάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ, με μόνη υποθήκη την εκταμίευση χρημάτων από μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια πρακτική η οποία όχι απλά δεν συνάδει με την τραπεζική δεοντολογία αλλά ξεπερνά και κάθε φαντασία.

Η υπόθεση έλαβε επίσης το δρόμο για τη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων, Γιάννης Σιάτρας το 2012.

Το Νοέμβριο του 2015 όμως γίναμε μάρτυρες σε μία απίστευτη αποκάλυψη, που έδειξε πως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήθελαν να αποκρύψουν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό, καθώς η ελληνική δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο τις δικογραφίες για τις παράνομες δανειοδοτήσεις των πολιτικών κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα με βάση τον νόμο του 2013 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ο οποίος θέσπισε ακαταδίωκτο για τις διοικήσεις των τραπεζών!

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου φρόντισε να καλύψει όλους όσοι συμμετείχαν στο πάρτι του πολιτικού χρήματος! Την ίδια στιγμή που χιλιάδες Ελλήνων απελούνται με κατάσχεση της α’ κατοικίας και απειλούνται να μείνουν στο δρόμο, το πολιτικό σύστημα αμαυρώνει με τις πράξεις του την ελληνική Δημοκρατία και συνάμα βάζει ταφόπλακα για την διελεύκανση σκανδάλων που έχουν πλήξει την ήδη κατεστραμμένη οικονομία.

Τα δύο κόμματα όχι μόνο φέσωσαν με εκατομμύρια θαλασσοδανείων την τράπεζα, αλλά κουκούλωσαν όλο το σκάνδαλο συγχωνεύοντάς την στην Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο της ΑΤΕ αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης και πρέπει η Δικαιοσύνη να ρίξει ”άπλετο φως”.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail