Στρατιωτικό σεισμό στη Μέση Ανατολή βλέπουν (ή προγνωρίζουν) οι ισραηλινοί! Το Brexit φέρνει στήριξη στον Ασαντ;

Στρατής Μαζίδης

Μια απρόβλεπτη εξέλιξη βλέπει η συνήθως πολύ καλά ενημερωμένη ισραηλινή αμυντική ιστοσελίδα Debka στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η Debka σημειώνει την εμφανή αντίδραση των αραβικών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν αρχίσει να απο-εξαρτώνται από τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη στον πόλεμο κατά της ISIS σύμφωνα με πηγές της σελίδας.

Οι μουσουλμανικές χώρες περιμένουν να δουν την αποδυνάμωση του Συνασπισμού των ΗΠΑ προβλέποντας τον περιορισμό ή την πλήρη απόσυρση των βρετανικών δυνάμεων από τον πόλεμο κατά της ISIS στο εγγύς μέλλον. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν σημάδια ικανοποίησης σε  μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής για αυτό που δείχνει ως αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ και ακόμη περισσότερο τη θέση της Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πηγές πληροφοριών της Debka, αξιωματούχοι σε αρκετές αραβικές πρωτεύουσες τώρα συζητούν το ενδεχόμενο τερματισμό μποϊκοτάζ τους στη Συρία και τη συνεργασία με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και την κυβέρνησή του, που δείχνει σταθερή σα βράχος, σε στρατιωτικό επίπεδο του εναντίον των τρομοκρατών - μια επιλογή που μόλις πριν από λίγες ημέρες, θα ήταν αδιανόητη.

Με άλλα λόγια, θα αποδεχθούν στην πράξη τη θέση του Ασαντ από την αρχή του Συριακού πολέμου το 2011 ότι ο πόλεμος ενάντια στην εξέγερση εναντίον του, ήταν στην πραγματικότητα ένας πόλεμος κατά της ριζοσπαστικής ισλαμικής τρομοκρατίας.

Στη Freepen.gr έχουμε αναλύσει αρκετές φορές πως πέτυχε ο Ασαντ να κερδίσει χρόνο και να εδραιώσει τη θέση του ενώ θεωρητικά φαντάζει πως κινδυνεύει. Πάντως αν το σκεφθείτε, από το 2011 μέχρι σήμερα, 5 χρόνια αργότερα, ο Ασαντ έχει "θάψει" αρκετούς εχθρούς του. Παρελθόν ο Σαρκόζι, τελείωσε ο Νταβούτογλου, παραιτείται ο Κάμερον, απέρχεται ο Ομπάμα. 

Η Γαλλία σε επίπεδο ηγεσίας διάκειται αρνητικά απέναντι στον Ασαντ, πλην όμως αρκετά συχνά γαλλικές αντιπροσωπείες μεταβαίνουν στη Δαμασκό. Η Τουρκία όπως παρουσιάσαμε πριν λίγες ημέρες στη Freepen.gr ανοίγει δειλά δειλά με ενδιάμεσο την Αλγερία διαύλους επικοινωνίας με τη Δαμασκό καθώς δεν επιθυμεί με τίποτε μια αυτόνομη κουρδική παρουσία στο μαλακό της υπογάστριο και όλη τη νοτιο-ανατολική Τουρκία μια εμπόλεμη ζώνη. Στις ΗΠΑ κανείς δε γνωρίζει τι θα ξημερώσει αλλά μια εκλογή της Κλίντον μάλλον δημιουργεί ανησυχία.

Ωστόσο η ισραηλινή ιστοσελίδα θεωρεί πως "αν οι αξιωματούχοι στις αραβικές πρωτεύουσες μετατρέψουν τα λόγια τους σε πράξεις, θα είμαστε στα πρόθυρα ενός ακόμη πολιτικού και στρατιωτικού σεισμού στη Μέση Ανατολή" για να καταλήξουμε, συμπληρώνουμε εμείς, σε αυτό στο οποίο ήμασταν πριν από πέντε χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail