Brexit: Γιατι η Ρωσία υποστηρίζει την απόφαση της Βρετανίας;

Μετά την ιστορική απόφαση της Βρετανίας για Brexit πολλοί παρατηρητές υποστηρίζουν οτι ο ρώσος Πρόεδρος Πούτιν υποστήριζε σθεναρά μια έξοδο της χώρας απο την Ευρώπη. Ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις που να οδηγούν σε αυτο το συμπέρασμα ωστόσο ειναι φορές που οι δηλώσεις της Ρωσίας δεν χρειάζονται και ιδιαίτερη φαντασία. "Χωρίς τη Βρετανία εντός της ΕΕ, ουδείς θα υπάρχει πλέον για να ωθεί σε νέες κυρώσεις εναντίον μας", έγραψε στο Twitter o δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν. Δήλωση που ουτε λίγο ούτε πολύ δείχνει την θέση της Ρωσίας όσο αφορά το Brexit. 

Απο την άλλη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κράτησε τους τύπους δηλώνοντας οτι η Μόσχα ελπίζει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα επιτρέψει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Ρωσίας. Για μερικούς δήλωση που αγγίζει τα όρια επιστημονικής φαντασίας...

Μερικοί ειδικοί απάντησαν στο ερώτημα σχετικά με το αν ο Πούτιν θα χαιρέτιζε την έξοδο της Βρετανίας απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί, διαβάστε τι είπαν στο DefenceMatters και στον δημοσιογράφο Άντρε Μάτισακ:

Όλγα Oliker, Ανώτερη Σύμβουλος και Διευθύντρια του προγράμματος Ρωσίας και Ευρασίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS)

Νομίζω ότι όσοι υποψιάζονται οτι η Ρωσία θα καλωσόριζε το Brexit βασίζουν το συμπέρασμα αυτό στην σαφή αντιπάθεια της Ρωσίας για την ΕΕ. Ενώ η Ρωσία για χρόνια ήταν πολύ πιο απασχολημένη με το ΝΑΤΟ, απο το 2013 βλέπει την ΕΕ πολύ αρνητικά. Αν η Βρετανία φύγει απο την ΕΕ, θα είναι ένα σημάδι διχασμού στις τάξεις ΕΕ / ΝΑΤΟ και η ΕΕ ως θεσμός είναι βέβαιο να αποδυναμωθεί. Όλα αυτά ταιριάζουν με τον ευρύτερο στόχο της στην επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής και ασφάλειας που έχει εξελιχθεί από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, της οποίας η ΕΕ αποτελεί κεντρικό συστατικό.


Μίτσελ Oρενσταϊν, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, στο Πανεπιστήμιο Northeastern, Συνεργάτης στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard

Όταν οι εχθροί μας προσπαθούν να καταστρέψουν τον εαυτό τους εκ των έσω, είναι καλύτερα να μη μιλάμε και να τους αφήνουμε να συνεχζουν. Νομίζω ότι το δημοψήφισμα για το Brexit [συνεπώς και το αποτέλεσμα] είναι ένα δώρο προς τον Πούτιν, καθώς βοηθά στο σχέδιό του για τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ρόλος του ήταν ελάχιστος. Αυτό το δημοψήφισμα ήταν ένα λάθος του David Cameron και σφάλμα του κόμματος των Συντηρητικών, αλλά προφανώς αποδυναμώνει και χωρίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι βέβαιος ότι το Κρεμλίνο εκτιμά αυτό το δώρο. Μια Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει μια σημαντική στρατιωτική δύναμη και μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το Brexit θα καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο εύπλαστη στα χέρια του Πούτιν, καθώς αφαιρεί μια από τις ισχυρότερες αντι-ρωσικές κυβερνήσεις στην ΕΕ από την ηγεσία της οργάνωσης.

Στίβεν Μπίτνερ, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Sonoma

Ο Πούτιν θέλει να καταστρέψει τα πάντα. Με εξαίρεση την διάλυση του ΝΑΤΟ και ίσως μια νίκη του Τράμπ στην Αμερική, δεν υπάρχει μεγαλύτερο βραβείο για τον Πούτιν από την καταστροφή της ΕΕ. Θα δείξει πολύ απλά στις ρεφορμιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Ρωσία και στην Ουκρανία ότι ο μύθος της ΕΕ είναι μεγαλύτερος από την πραγματικότητά της. Και αυτό δείχνει ότι το σύνολο του έργου της κοινής κυριαρχίας της ΕΕ δεν είναι για αυτόν τον κόσμο. Για εκείνους που βρίσκουν την πολιτική του Πούτιν αποτρόπαια, το Brexit είναι η ολοκληρωτική καταστροφή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail