Βερολίνο σε Βρετανία: Ξανασκεφτείτε το – Το Brexit δεν είναι διαπραγματευτικό ατού

Οι πολιτικοί της Βρετανίας θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, αλλά υπογράμμισε πως λέγοντας αυτό δεν εννοεί ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν την ίδια την απόφαση για το Brexit.

“Οι πολιτικοί στο Λονδίνο θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να επανεξετάσουν τις συνέπειες της απόφασης για Brexit, αλλά τονίζω πως δεν εννοώ μ’ αυτό την ίδια την απόφαση για το Brexit”, δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Αλτμάιερ.

Αν η Βρετανία πραγματικά αποχωρήσει, αυτό θα είναι “ένα δύσκολο ορόσημο με πολλές συνέπειες”, δήλωσε ο Αλτμάιερ, σύμφωνα με το RND.

Φυσικά η Βρετανία θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα αίτηση για να επανενταχθεί στην ΕΕ, πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το RND, “αλλά αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο”.

«Θέλουμε να κάνουμε σαφές -και το έχουμε ήδη κάνει- ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το δημοψήφισμα για να γίνει διαπραγμάτευση για κάποια καλύτερη συμφωνία ή κάτι παρόμοιο» δήλωσε επίσης ο Πέτερ Αλτμάιερ.

Μέχρι τη λήξη των διαπραγματεύσεων αποχώρησης η Μ. Βρετανία έχει όμως όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ως μέλος της Ε.Ε. O Πέτερ Αλτμάιερ εκτιμά ότι η Μ. Βρετανία θα καταθέσει γρήγορα την αίτηση εξόδου από την Ε.Ε.

Πιθανόν αυτό να γίνει σε μερικές εβδομάδες ή μήνες, όπως είπε. Συγχρόνως τάχθηκε υπέρ της μη άσκησης μεγάλης πίεσης στη Μ. Βρετανία.

«Για το αν και πότε θα καταθέσει αίτηση αποχώρησης από την Ε.Ε. θα πρέπει να αποφασίσει το ίδιο το κράτος μέλος. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη μεταχείριση για καμιά χώρα εντός ή εκτός της Ε.Ε».

Σχετικά με ενδεχόμενες μεταρρυθμίσεις εντός της Ε.Ε. ο Αλτμάιερ εξέφρασε τον σκεπτικισμό του.

Αμφιβάλλει για το αν είναι φρόνιμο να ξεκινήσει τώρα μια συζήτηση για θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Για κάτι τέτοιο απαιτούνται αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών κι αυτό μπορεί να γίνει με ομοφωνία.

Μια τέτοιου είδους συναίνεση δεν υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή μεταξύ των κρατών μελών.

Ο Αλτμάιερ τάχθηκε υπέρ της εντατικότερης ενασχόλησης με επίκαιρες προκλήσεις όπως είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού ή και της ουκρανικής κρίσης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail