Brexit it is! "Ταφόπλακα" από τον Ντέιβιντ Κάμερον στο δεύτερο δημοψήφισμα

Ό,τι "γράφει" δεν... ξεγράφει. Και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για την έξοδο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση "έγραψε" Brexit. Και μπορεί για πολλούς Βρετανούς το Brexit να έγινε... Bregret ή Bregreit αφού μετάνιωσαν που ψήφισαν την αποχώρηση από την Ε.Ε., ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τις φωνές για δεύτερο δημοψήφισμα. Όσες υπογραφές κι αν συγκεντρωθούν. Ειδικά από τη στιγμή που είναι λιγότερες από τα 17 εκατομμύρια ψήφους που πήρε το Brexit στο δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με τον Independent, ο Βρετανός πρωθυπουργός ουσιαστικά απέκλεισε, τη Δευτέρα (27.06.2016) το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας. Μπορεί οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί ήδη να ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια αλλά μάλλον η ελπίδα όσων μετάνιωσαν για την ψήφο τους, θα μείνει εκεί. Ο Κάμερον είπε ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Κι ας έκανε έκκληση ακόμη και ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον να το ξανασκεφτεί η κυβέρνηση.

Για πρώτη φορά μετά το δημοψήφισμα και την ανακοίνωση Κάμερον πως παραιτείται τον Οκτώβριο, συνεδριάζει στη Ντάουνιγκ Στριτ το υπουργικό συμβούλιο. Και ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού έστειλε σαφές μήνυμα σε όσους ελπίζουν ότι το Brexit μπορεί να αποτραπεί μέσω ενός δεύτερο δημοψηφίσματος: "η επιλογή αυτή δεν είναι στο τραπέζι".

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Κάμερον έχει αποφασίσει να συστήσει μια ομάδα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα αναφέρονται στο υπουργικό συμβούλιο και θα αναλάβουν να σχεδιάσουν τις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. για την οριστική αποχώρηση της χώρας από την Ένωση.

Στην... task force της Ντάουνιγκ Στριτ θα συμμετάσχουν επίσης αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών. Θα σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της Βρετανίας και ενδεχομένως το σχέδιο που θα εκπονήσουν να κατατεθεί στον νέο πρωθυπουργό της χώρας, όποιος κι αν είναι αυτός που θα προκύπτει από τις διαδικασίες στις τάξεις του συντηρητικού κόμματος. Για την ώρα, οι επικρατέστεροι να διαδεχτούν τον Κάμερον στην πρωθυπουργία είναι ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και υπέρμαχος του Brexit, Μπόρις Τζόνσον και η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι.

Το γεγονός πως ο Κάμερον αποφάσισε να φτιάξει ομάδα που θα εκπονήσει το σχέδιο για τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ότι το Λονδίνο "κλείνει τ’ αυτιά του" στις απαιτήσεις των Βρυξελλών να καταθέσει, έστω και προφορικά, στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης (28.06.2016), αίτημα για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο αφορά στην αποχώρηση μιας χώρας μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό, στο να μην τρέξει τις εξελίξεις αλλά να πάρει όσο χρόνο χρειαστεί, ο Κάμερον έχει βρει ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανησυχεί περισσότερο για τις χώρες που μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας παρά για το πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών για το οριστικό διαζύγιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail