Εξέλιξη - θρίλερ! Κατάρρευση του μετώπου της Ράκκα - Δραματική περιγραφή ρώσου ανταποκριτή

Του Στρατή Μαζίδη

Τελικά φαίνεται πως οι εξελίξεις στη μάχη της Ράκκα εκτός από ραγδαίες είναι δραματικές αλλά και αναπάντεχες για τη συριακή πλευρά.

Ο συριακός στρατός και τα Γεράκια της Ερήμου εγκαταλείπουν (προσωρινά;) την προσπάθεια για την απελευθέρωση της βάσης της Tabaqa κι όλα αυτά μόλις λίγα 24ωρα μετά τη ρίψη φυλλαδίων για εκκένωση της πόλης!

Το Ισλαμικό Κράτος πραγματοποίησε μια ξαφνική επίθεση με πολλά παγιδευμένα οχήματα (VBIED) χθες και σήμερα με αποτέλεσμα να απωλέσουν οι συριακές δυνάμεις αρκετές θέσεις και οι διοικητές να αποφασίσουν την απόσυρση των δυνάμεων προς την Ιθρίγια καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να βρεθούν τα προωθημένα τμήματα που είχαν πλησιάσει στα 13χλμ από τη βάση της Tabaqa παγιδευμένα ανάμεσα σε δυνάμεις της ISIL.

Ακολουθεί το σχετικό ρεπορτάζ του Southfront:



Ωστόσο δραματική και πλέον απελπιστική είναι η ανταπόκριση του ρώσου ρεπόρτερ Roman Saponkov που κάνει λόγο για πλήρη διάλυση της ομάδας της Ράκκα!

Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση ως ασαφή και μιλά για οπισθοχώρηση 15-20 χλμ (η οποία μάλλον δεν ισχύει σε τόσο μικρή έκταση) και περιγράφει μια νυχτερινή κόλαση αναφέροντας πολλά παγιδευμένα οχήματα τα οποία πήγαιναν και έπεφταν κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω σε checkpoints του συριακού στρατού όπου βρίσκονταν 50-100 άτομα.

Ο Saponkov κάνει λόγο για συντονισμένη διπλή επίθεση των τζιχαντιστών σε Ράκκα και Παλμύρα, εμφανίζεται απαισιόδοξος και εκτιμά πως τα προβλήματα τώρα ξεκινούν.

Αυτή τη στιγμή η όλη κατάσταση φαίνεται πως είναι αρκετά ασαφής ως προς τι επικρατεί στο μέτωπο και το βαθμό υποχώρησης των συριακών στρατευμάτων που προφανώς αιφνιδιάστηκαν από το μέγεθος αλλά και τη δύναμη της αντεπίθεσης των τζιχαντιστών οι οποίοι παρά τους βομβαρδισμούς των πολεμικών αεροσκαφών, φαίνεται πως είχαν ακόμη τα μέσα για μια ξαφνική επίθεση η όποια πλήττει ίσως περισσότερο από όλα το ηθικό του στρατού, που όπως σημειώσαμε παραπάνω, μόλις πριν λίγες ημέρες καλούσε τους ενόπλους της Tabaqa σε αφοπλισμό και εγκατάλειψη...


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail