Έτσι θα γίνει η Ελλάδα η πιο ευημερούσα οικονομία στη γη

Με ριζικές αλλαγές, η Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναγεννηθεί σαν φοίνικας από το οικονομικό χάος της.

– Τροποποίηση του συντάγματος για την εξάλειψη όλων των περιορισμών για τις ειρηνικές και ειλικρινείς επιχειρήσεις και την ανθρώπινη δράση. Θα υπήρχε ελεύθερο εμπόριο, χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις, με όλες τις χώρες.

– Να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Να ενισχύει τα πιεστήρια και δώσει σε κάθε Έλληνα πολίτη 10.000 νέες δραχμές σε χαρτονόμισμα. Η νέα δραχμή θα ήταν πληρωτέα για φόρους σε αναλογία ένα προς ένα με το ευρώ. Μια νέα δραχμή θα πλήρωνε επίσης για πρώτης τάξεως ταχυδρομικά τέλη σε χώρες της Ευρώπης. Καμία νέα-δραχμή δεν θα δημιουργούνταν μετά από αυτή τη διανομή, εκτός από το να πληρωθούν προηγουμένως υπάρχουσες κυβερνητικές συντάξεις. Οι τράπεζες θα είναι ελεύθερες να εκδώσουν ιδιωτικό νόμισμα εξαγοράσιμο σε νέες δραχμές.

– Άμεση αντικατάσταση του φόρου εισοδήματος, του φόρου προστιθέμενης αξίας, καθώς και όλων των άλλων φόρων με ένα φόρο επί της αξίας της γης και φόρο ρύπανσης. Αντικατάσταση των δικαστικών περιβαλλοντικών περιορισμών με εισφορές για τη ρύπανση με βάση τη μετρούμενη ζημιά. Δυνατότητα στους πολίτες να μηνύσουν ρυπογόνες επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν φόρο ρύπανσης με βάση τη ζημία. Δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αυτο-αξιολογήσουν την αξία της γης τους, με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα μπορούσε να αγοράσει τη γη τους στην αξιολόγησή τους συν 25 τοις εκατό και μίσθωση πίσω στον ιδιοκτήτη του κτηρίου σε τρέχοντα ενοίκια της αγοράς.

– Αποκέντρωση όλων των κυβερνητικών προγραμμάτων και γραφειοκρατιών, εκτός από το στρατό στις 13 επαρχιακές «περιοχές». Το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ήδη ότι η διοίκηση της χώρας πρέπει να αποκεντρωθεί. Η φορολογική αξία της γης θα πρέπει να συλλέγεται από τις περιφερειακές κυβερνήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα περνούν ένα μέρος στην εθνική κυβέρνηση.

– Πληρωμή των ξένων δανειστών με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που καταβάλλονται σε νέες δραχμές να λήγουν το 2025.

Μια αλλαγή του φόρου ευημερίας θα έφερνε μαζικές επενδύσεις και γρήγορα την εξάλειψη της ανεργίας και της φοροδιαφυγής. Δισεκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται σε ξένες τράπεζες θα έρθουν στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και της παραγωγής.

Η ελληνική δημοκρατία αποκαταστάθηκε το 1974. Οι πολιτικοί ζήτησαν ψήφους νομοθετώντας ένα κράτος πρόνοιας, που χρηματοδοτείται από δανεισμό. Με ριζικές μεταρρυθμίσεις, τα εθνικά προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας μπορεί να καταργηθούν σταδιακά καθώς αυξάνεται η απασχόληση και τα προγράμματα μετατοπίζονται προς τις περιφερειακές κυβερνήσεις.

Χωρίς ριζικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα κολλήσει στο χρέος, τη λιτότητα και τη φτώχεια. Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις είναι η μόνη διέξοδος.

FRED Ε.FOLDVARY, Ph.D.
Οικονομολόγος και αρθρογράφος για το Progress.org.
Πήρε το Ph.D. στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο George Mason.
Έχει διδάξει στο Virginia Tech, στο πανεπιστήμιο John F. Kennedy, στο πανεπιστήμιο Santa Clara University και τώρα διδάσκει στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ.
Ο Foldvary είναι κυρίως γνωστός για την πρόβλεψή του στο American Journal of Economics and Sociology το 1997, για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της οικονομικής ύφεσης του 2008, έντεκα χρόνια πριν συμβεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail