Μια πολύ βασική απορία στην περίπτωση του Μαρινόπουλου

Του Στρατή Μαζίδη

Η ουσιαστική χρεοκοπία του Μαρινόπουλου δεν προέκυψε ξαφνικά. Είναι κάποια χρόνια τώρα όπου έσπρωχνε τις υποχρεώσεις του αρκετά πίσω. Υπήρχαν συνεργάτες που πληρώνονταν στο 5μηνο και το 8μηνο, οπότε η δουλειά είχε όφελος μόνο αν ο προμηθευτής των προϊόντων / υπηρεσιών είχε τη ρευστότητα να αντέξει.

Όταν κανείς μεταθέτει χρονικά τις υποχρεώσεις του, τότε στην καλύτερη περίπτωση είναι αρκετά πιεσμένος και δε βγαίνει εκείνη τη στιγμή.

Ωστόσο η επιχείρηση κατάφερνε, έστω και με μηχανική υποστήριξη, να στέκεται. Χρειαζόταν όμως η χαριστική βολή. Όπως κάποιος που είναι στο νοσοκομείο σε πολύ βαριά κατάσταση και τελικά έρχεται μια λοίμωξη να τον αποτελειώσει.

Αυτό συνέβη με τους κεφαλαιακούς ελέγχους και το Μαρινόπουλο. Σταδιακά τα ράφια των καταστημάτων του βρέθηκαν να έχουν μόνο νερά και αλεύρι. Κι αυτά μπροστά στο ράφι. Από πίσω, κενό.

Ο Μαρινόπουλος ανοίχθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια. Άνοιξε πολλά καταστήματα, εξαγόρασε άλλα κτλ. Τα Dia, τα express κ.ο.κ. Τι νόημα είχε πχ το μεγάλο κατάστημα στο Γέρακα και 200-300 μέτρα πιο κάτω το express; Ή το Dia σε κοντινή απόσταση από εξαγορασμένο τοπικό μάρκετ που είχε γίνει Μαρινόπουλο; 

Φίλος που εργάζεται σε μεγάλη εταιρεία στην οποία χρωστά ο Μαρινόπουλος αρκετά εκατομμύρια, τόσα ώστε φέτος να τερματίσει τη συνεργασία μαζί του, υπογράμμιζε αυτό το ξάνοιγμα. Σε μια εποχή κρίσης, το να κρατήσεις πάρα πολλά καταστήματα, να τα έχεις γεμάτα και να πληρώνεις τον κόσμο, απλά δε βγαίνει.

Κι εδώ έρχεται η πολύ βασική απορία μου. Τα χρέη κάπως έγιναν και τα ξανοίγματα με κάποιο θετικό αρχικά άνεμο ξεκίνησαν.

Πώς έφτασε να χρωστά η επιχείρηση μισό δις ευρώ στις τράπεζες; Ποια ήταν εκείνα τα τραπεζικά στελέχη που του ενέκριναν διαρκώς δάνεια; Ήταν δάνεια για να επεκτείνει το δίκτυό του; Για να καλύπτει παλαιότερα χρέη και να τα ανακυκλώνει; Και τα δύο; Με ποια λογική και τεκμηριωμένη μελέτη του χορηγούντο τα δάνεια; Κανείς από αυτές τις τράπεζες που τις έχουμε χρυσοπληρώσει, δεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου; 

Σε όλη αυτή τη φούσκα που διογκώθηκε τόσο πολύ και πλέον κοντεύει να σκάσει, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι το συνολικό σκάσιμο αγγίζει τα 2 δις ευρώ, υπάρχουν κάποιοι που απλά έκαναν τους τροχονόμους ενώ είχαν ευθύνη να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη. Δε θα πρέπει να διερευνηθεί και αυτή η κατεύθυνση;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail