«Βρώμικη βόμβα» κατασκευάζουν οι τρομοκράτες: Χάκαραν πυρηνικό εργοστάσιο – Συνελήφθησαν λαθρέμποροι για πώληση ραδιενεργών ισοτόπων

Τρόμος έχει κυριεύσει την Ευρώπη καθώς μεγαλώνουν οι φόβοι για τρομοκρατική επίθεση με πυρηνικά μετά την κυβερνο-επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Γερμανία την στιγμή που συνελήφθησαν άτομα για πώληση ραδιενεργού ουρανίου. Υπό αυτές τις συνθήκες το Βέλγιο πρότεινε οι πολίτες τους να εφοδιαστούν με χάπια ιωδίου.

Μολυσμένο με ιό, ο οποίος επέτρεπε την μετακίνηση των ρυθμιστικών ράβδων (συγκρατούν την αλυσιδωτή αντίδραση σε σταθερό ρυθμό έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή ροή της θερμότητας) μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης), βρέθηκε το δίκτυο γερμανικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας.

Το περιστατικό συνέβη στο πυρηνικό εργοστάσιο Gundremmingen, 75 μίλια βορειοδυτικά του Μονάχου, όπου το κακόβουλο λογισμικό βρέθηκε σε 18 εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Συγκεκριμένα στους δίσκους βρέθηκαν οι ιοί W32.Ramnit και Conficker-κακόβουλο λογισμικό που δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση ευαίσθητων δεδομένων σχετικά με τα πυρηνικά καύσιμα.

Ο ιός W32.Ramnit επιτρέπει στους hackers την πρόσβαση σε αρχεία και πιθανόν τον φυσικό έλεγχο σε ψηφιακά συστήματα.

Αυτό σημαίνει ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν αφού αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα, να κατασκευάσουν μία ραδιενεργή «βρώμικη βόμβα».

Σύμφωνα με γερμανούς αξιωματούχους, το πυρηνικό εργοστάσιο δεν συνδέεται με το διαδίκτυο και επομένως αποκλείεται η πιθανότητα online παραβίασης.

Παρ” όλα αυτά η παρακολούθηση ενός υπεύθυνου πυρηνικού εργοστασίου κοντά στο Βερολίνο, από τους τρομοκράτες που ήταν υπεύθυνοι για τις επιθέσεις των Βρυξελών, έχουν αυξήσει τις ανησυχίες ενός πυρηνικού χτυπήματος.

Συγκεκριμένα, οι δύο βομβιστές των Βρυξελών εγκατέστησαν κρυφή κάμερα κοντά στο σπίτι του διευθυντή ανάπτυξης του Βελγικού Πυρηνικού Προγράμματος.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι τρομοκράτες σχεδίαζαν την απαγωγή του διευθυντή με σκοπό την πρόσβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Άλλο ένα περιστατικό είναι η εύρεση εγγράφων που σχετίζονταν με γερμανική πυρηνική στρατιωτική βάση, στο διαμέρισμα υπόπτου για τις πρόσφατης τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

Η υπόθεση Gundremmingen έχει αναγκάσει τον γερμανικό ενεργειακό όμιλο RWE να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας έναντι κυβερνο-επιθέσεων.

Ταυτόχρονα συνελήφθη στην Γεωργία δεύτερη σπείρα λαθρεμπόρων πυρηνικών σε διάστημα 10 ημερών

Οι γεωργιανές αρχές, την περασμένη Πέμπτη, συνέλαβαν ομάδα 5 ατόμων γεωργιανής υπηκοότητας, τα οποία φέρονται να επιχείρησαν την πώληση ραδιενεργού ουρανίου στην τιμή των 3 εκ. δολαρίων.

«Αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ασφαλείας του κράτους της Γεωργίας συνέλαβαν 5 γεωργιανούς πολίτες, που επιχείρησαν να πουλήσουν παράνομα ουράνιο», δήλωσε ο επιθεωρητής Savle Motiashvili.

«Οι συλληφθέντες σκόπευαν να πουλήσουν ραδιενεργά ισότοπα Ουράνιο-235 και Ουράνιο-238 βάρους 1,66 κιλών στην τιμή των 3 εκ. δολαρίων», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η σύλληψή τους πραγματοποιήθηκε καθώς προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ραδιενεργά υλικά σε διαμέρισμα στο Κομπουλέτι».

Σύμφωνα με τον Motiashvili, η σύλληψη αυτή ήταν η δεύτερη σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, μετά την σύλληψη άλλων 6 ατόμων – 3 Αμερικανών και 3 Γεωργιανών πολιτών – που επιχείρησαν να πουλήσουν Ουράνιο-238 στην τιμή των 200 εκ. δολαρίων.

Στο διαμέρισμα ενός από τους συλληφθέντες της Πέμπτης, βρέθηκε ειδική θήκη μεταφοράς του Ουρανίου-238.

«Δεδομένης της ακτινοβολίας-γ, της ταυτότητας του στοιχείου και την έκθεση που συντάχθηκε από ειδικούς, το κατασχεμένο υλικό συνιστά κίνδυνο για την υγεία και την ζωή», συμπλήρωσε ο Μotiashvili.

To Ουράνιο-238 είναι άκρως ραδιενεργό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή διατρητικών όπλων θωράκισης.

Τον Ιανουάριο, οι γεωργιανές αρχές εμπόδισαν σχέδιο πώλησης ραδιενεργού Καισίου. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 3 άτομα στην πρωτεύουσα Τιφλίδα για απόπειρα πώλησης Καισίου-137 για 100.000 δολάρια.

Το Καίσιο-137, είναι παραπροϊόν πυρηνικής σχάσης στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς και βιομηχανικούς σκοπούς.

Παρ” όλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες για την κατασκευή «βρώμικης βόμβας» με την πυροδότηση της οποίας εκπέμπεται ραδιενέργεια σε θανατηφόρες δόσεις.

Το Ουράνιο-238 είναι το συνηθέστερο ισότοπο ουρανίου. Παρ” όλο που δεν έχει την δυνατότητα πυρηνικής σχάσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή Πλουτωνίου-239 το οποίο με την σειρά του χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Υπό καθεστώς τρόμου ζουν οι πολίτες στο Βέλγιο καθώς τον εφοδιασμό με χάπια ιωδίου σε όλους τους πολίτες που κατοικούν εντός ακτίνας 100 χιλιομέτρων από πυρηνικές εγκαταστάσεις (πρακτικά σε όλον τον βελγικό πληθυσμό), πρότειναν οι βελγικές αρχές στην κυβέρνηση της χώρας λόγω της ανησυχίας που επικρατεί για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων.

Σύμφωνα με την La Libre daily, η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από την Υπουργό Υγείας του Βελγίου, Maggie De Block, σύμφωνα με την οποία η τωρινή νομοθεσία που προβλέπει τον εφοδιασμό με χάπια ιωδίου των πολιτών που κατοικούν εντός ακτίνας 20 χιλιομέτρων, είναι ανεπαρκής και θα έπρεπε να επεκταθεί στα 100 χιλιόμετρα.

Η De Block ανέφερε ότι όλα τα τμήματα της Βελγικής επικράτειας βρίσκονται σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από κάποιο πυρηνικό εργοστάσιο και επομένως τα συγκεκριμένα χάπια θα έπρεπε να είναι διαθέσιμα για όλον τον πληθυσμό της χώρας.

Σύμφωνα με την ολλανδική NOS, τον Μάρτιο η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε την χορήγηση χαπιών ιωδίου σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 και έγκυες γυναίκες που κατοικούν σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από πυρηνικό εργοστάσιο.

Οι ταμπλέτες ιωδίου χρησιμεύουν στην ανάσχεση των επιπτώσεων του ισοτόπου Ιωδίου-131, το οποίο είναι το πιο επικίνδυνο ραδιενεργό ισότοπο που εκλύεται σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής, παρά τον περιορισμένο του χρόνο ημιζωής 8 ημερών.

Το Ιώδιο-131 προκάλεσε τον θάνατο 5000 περίπου ατόμων μετά το πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl το 1986.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail