Ανασχηματισμός: Ανακάτεμα της τράπουλας με Πασόκους αναζητά ο Τσίπρας

Ποιοι υπουργοί είναι αμετακίνητοι, ποιοι φεύγουν και ποιοι αναμένεται να μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα - Δείτε όλα τα ονόματα

Όλα δείχνουν –και αυτό αναφέρουν και έγκυρες πληροφορίες- ότι ο θρυλούμενος ως επικείμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης πάει για μετά την εκταμίευση της δόσης, δηλαδή για τον Ιούνιο.

Προσφέρεται έτσι χρόνος στον Αλ. Τσίπρα να κάνει κινήσεις και να εκτιμήσει πρόσωπα και πολιτικές, ώστε να ετοιμάσει όσο το δυνατό καλύτερα τις αλλαγές στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που η διαφαινόμενη (εκτός μεγάλου απροόπτου…) ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης απομακρύνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών και του προσφέρει κάποιες «ανάσες», έστω για ένα περιορισμένο διάστημα.

Αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο για τον ανασχηματισμό είναι ένα ποιοτικό του στοιχείο, στο οποίο έχουμε αναφερθεί.

Δηλαδή η προσπάθεια που θα καταβληθεί (το παραδέχτηκε πρόσφατα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη) προκειμένου να διευρυνθεί το κυβερνητικό σχήμα και με πρόσωπα εκτός των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Λέμε «πρόσωπα», διότι αυτή τουλάχιστον τη στιγμή δεν υπάρχουν δυνατότητες, ούτε έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις διεύρυνσης σε επίπεδο κομμάτων, αν και γνωρίζουμε ότι στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις (ανεπίσημες φυσικά…) με το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι είναι πιθανό να αξιοποιηθούν πρόσωπα απ’ την ευρύτερη κεντροαριστερά, όπως οι Φ. Κουβέλης, Λούκα Κατσέλη (αν και η θέση που έχει στην Εθνική Τράπεζα είναι εξαιρετικά κομβική), ακόμα και ο Χ. Καστανίδης ή ο Δημ. Ρέππας, αν και ο τελευταίος σε όσους τον ερωτούν τονίζει ότι δεν έχει καμία ούτε καν κρούση…

Σε ό,τι αφορά στη Λούκα Κατσέλη, τυχόν είσοδός της στην κυβέρνηση θα σήμαινε τοποθέτησή της ή στο υπουργείο Ανάπτυξης (από όπου είναι πιθανό να μετακινηθεί ο Γ. Σταθάκης) ή στο Εργασίας, όπου έχει ξαναθητεύσει.

Αντίθετα δεν τίθεται θέμα για το υπουργείο Οικονομικών, αφού εκεί ο πρωθυπουργός θέλει την παραμονή του Ευκλ. Τσακαλώτου, με τον οποίο έχει άριστη συνεργασία και τον θεωρεί πετυχημένο. Μάλιστα το είπε ξεκάθαρα, όταν ο ίδιος ο Τσακαλώτος ζήτησε την αποχώρησή του εκτιμώντας ότι έχει κλείσει τον κύκλο του εκεί…

Από κει και πέρα, θεωρείται πολύ πιθανή η μετακίνηση του Ν. Φίλη απ’ το υπουργείο Παιδείας (όταν θα πραγματοποιηθεί ο ανασχηματισμός θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλήνιες εξετάσεις), αλλά σε καμιά περίπτωση η απομάκρυνσή του απ’ την κυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει (δηλαδή μετακίνηση) για τους Π. Σκουρλέτη, Γ. Κατρούγκαλο.

Σε ό,τι αφορά στο Ν. Παππά, ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετακίνησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η σχετική φημολογία εντάθηκε και λόγω του ταξιδιού του στις ΗΠΑ και των εκεί επαφών του, για θέματα επενδύσεων.

Οι δικές μας πληροφορίες επιμένουν, ότι θα παραμείνει στη θέση του. Άλλωστε βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, ενώ θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ο Αλ. Τσίπρας να απομακρύνει από κοντά του τον στενότερο συνεργάτη του. Επίσης το ταξίδι στις ΗΠΑ για θέματα επενδύσεων δεν είναι περίεργο, αφού ο Ν. Παππάς έτσι κι αλλιώς έχει την αρμοδιότητα για την προσέλκυση επενδυτών.

Αμετακίνητοι θεωρούνται επίσης οι Δημ. Παπαγγελόπουλος, Χρ. Σπίρτζης, ενώ δεν αποκλείεται η απομάκρυνση του υπουργού Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά.

Από κει και πέρα, είναι όλα ανοιχτά, ενώ σε επίπεδο υφυπουργών αναμένεται μεγάλο «ανακάτεμα», με αρκετούς να απομακρύνονται…

newsbomb.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail