Λύση…μεσοβέζικη για να μη «ναυαγήσει» το καράβι


Με μια δήλωση, α λα Καστελόριζο, ο Πρωθυπουργός προέβλεψε χθες ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά φυσικά που ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπει κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, μένει να δούμε εάν θα είναι και η τελευταία.

Γιατί ούτε στις 22 Απριλίου βγήκε «λευκός» καπνός, αλλά ούτε και με την Ανάσταση ήρθε η νίκη επί του «κακού»… Σόϊμπλε και του ΔΝΤ.

Από τη στάση πάντως και των δυο αυτών «άσπονδων» συμμάχων θα κριθεί εν πολλοίς και η τύχη της πρώτης αξιολόγησης.

Τις επόμενες επτά ημέρες, μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου, πυρετός παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και συνεννοήσεων, κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το ζητούμενο είναι πώς κι εάν θα γεφυρωθούν οι διαφορές ακόμη και στους κόλπους των δανειστών.

Όλοι συμφωνούν πάντως ότι το νέο Μνημόνιο, είναι αναγκαίο, για να διασφαλιστεί πρωτίστως το ΔΝΤ, όπως όλοι φαίνεται ότι συγκλίνουν τις τελευταίες ώρες στην άποψη να «βάλουν νερό στο κρασί τους».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο αγώνας όλος θα δοθεί για το μείγμα της νέας «συνταγής».

Οι εταίροι μας, σχεδόν όλοι, είναι κατά της επιβολής νέων φόρων, διότι πολύ απλά γνωρίζουν ποιό θα είναι το αποτέλεσμα.

Λουκέτα, ανεργία, μείωση εισοδημάτων, μείωση κατανάλωσης, μείωση κρατικών εσόδων.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα «πακέτο» μέτρων που να προβλέπει, μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού, μόνο περικοπή μισθών και συντάξεων.

Η λύση λοιπόν, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν, εάν βρεθεί, θα είναι μεσοβέζικη.

Αυτό σημαίνει, όπως έχει ήδη επισημάνει το Liberal.gr, ότι τα 3,6 δισ. ευρώ που θα προβλέπει το νέο υπό αίρεση Μνημόνιο, θα βρεθούν τόσο από την περικοπή δαπανών, όσο και από την αύξηση των φόρων.

Το Liberal.gr έχει ήδη επισημάνει ότι το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και θα μπει στο «μικροσκόπιο» όλων τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να προκύψει το τελικό «πακέτο», μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει:

Περικοπές δαπανών..

* υιοθέτηση του Αμερικανικού «μοντέλου», σύμφωνα με το οποίο σε περιπτώσεις αποκλίσεων το «μαχαίρι» πέφτει άμεσα με «λουκέτο» σε υπηρεσίες και οργανισμούς για την ταχύτατη εξοικονόμηση πόρων

* περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται στρεβλώσεις

* «πάγωμα» προσλήψεων μέχρι νεωτέρας

* περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων

Αλλά και αυξήσεις φόρων...

* μετάταξη των λογαριασμών ρεύματος - νερού από ΦΠΑ 13% σε 24%

* κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% ή διατήρησή του μόνο για τα φάρμακα

* κατάργηση φοροαπαλλαγών

* «χαράτσι» 0,1% - 0,2% στις τραπεζικές συναλλαγές. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να αποδώσει από 300 εκατ. έως 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση, όπως και η οικονομία, βρίσκεται ήδη με την «πλάτη στον τοίχο» και χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει άλλος.

Ήδη μπήκαμε στο Μάιο και η ευχή όλων είναι να μην επιβεβαιωθεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι… «χαθήκαμε».

Άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι το επόμενο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα δύσκολο: το Μάιο οι υποχρεώσεις ανέρχονται στα 460 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. είναι κεφάλαιο και τα 210 εκατ. ευρώ αφορούν τόκους, τον Ιούνιο θα πρέπει να πληρωθούν 706 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 306 εκατ. αφορούν λήξεις ομολόγων, ενώ το «θερμόμετρο» χτυπά «κόκκινο» τον Ιούλιο οπότε και οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν εκτοξεύονται στα 2,766 δισ. ευρώ και επιπλέον να καλυφθούν τόκοι ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε λοιπόν περίπτωση η συνεδρίαση του επικείμενου Eurogroup, σε μια ακριβώς εβδομάδα, δρομολογεί εξελίξεις.

Απλώς ένα νέο αδιέξοδο μπορεί να τις φέρει γρηγορότερα, αφού ένα ακόμη νέο Μνημόνιο θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο….

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail