Διαβάστε πως εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ το μεγάλο διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών με τα 700 κιλά χασίς στη Ζάκυνθο

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούντο στην μεταφορά και διαμετακόμιση, με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης καθώς και κοκαΐνης, μεταξύ διαφόρων χωρών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας αλλά και της Αλβανίας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση τους στην Ευρώπη και στις παράνομες αγορές ναρκωτικών

Συνελήφθησαν δεκαπέντε (15) άτομα, εκ των (13) ημεδαποί και (2) υπήκοοι Αλβανίας, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από -678- κιλά ακατέργαστης κάνναβης και ποσότητα κατεργασμένης κάνναβης.
Κατασχέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ταχύπλοο σκάφος, (5) Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα, (3) επισυρόμενοι θάλαμοι, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, καραμπίνα, πιστόλι κρότου, (21) φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των -14.940- ευρώ, (39) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και πλήθος εγγράφων σχετιζόμενων με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης

Εκτιμάται ότι από την πολυετή παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και την ευρεία εξάπλωση της σε διάφορες χώρες, τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα με πολυετή δράση των μελών της στην μεταφορά και διαμετακόμιση, με φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών (κυρίως ακατέργαστης και κατεργασμένης κάνναβης καθώς και κοκαΐνης), μεταξύ διαφόρων Ευρωπαϊκών Χωρών - της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης - αλλά και από την Αλβανία προς την Ευρώπη, προς περαιτέρω διακίνησή τους στις παράνομες αγορές ναρκωτικών.

Προχθές (8-5-2016), σε οργανωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις που εκτυλίχθηκαν παράλληλα, υπό τον συντονισμό Αξιωματικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Αφίδνες - Ασπρόπυργο - Γλυκά Νερά - Υμηττό - Κορυδαλλό - Σαλαμίνα - Καλλιθέα - Κηφισιά), στη Ζάκυνθο και στη Βέροια, συνελήφθησαν (15) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων (13) ημεδαποί (μία γυναίκα) και (2) υπήκοοι Αλβανίας.

Μέλη της εγκληματικής οργανώσεως και συνεργοί των ανωτέρω τυγχάνουν επίσης (2) ημεδαποί και (2) υπήκοοι Αλβανίας που διαμένουν στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών μετά από πολύμηνες έρευνες, σε συνεργασία με το Γραφείο D. E. A. της Πρεσβείας Η.Π.Α. Αθηνών, σχετικά με την εγκληματική δράση των εν Ελλάδι διαβιούντων κυρίως μελών της εγκληματικής οργάνωσης και τη διενέργεια εκτεταμένων εξακριβώσεων, συλλογή πληροφοριακού υλικού και διασταυρώσεις δεδομένων αναλύσεως εγκληματολογικών πληροφοριών, προέκυψε η δομή, ο τρόπος ενέργειας οι τακτικές της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και η διεθνική της δράση, τόσο σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης όσο και σε χώρες των Βαλκανίων.

Η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολυεπίπεδη και εκτείνετο σε όλο το φάσμα των υποδομών που απαιτούντο για την πραγματοποίηση των διεθνών οδικών μεταφορών, μέσω και υπό την κάλυψη των οποίων πραγματοποιούντο οι παράνομες μεταφορές των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, διέθετε μεταφορικές εταιρείες (επ’ ονόματι «αχυρανθρώπων») σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ταξινομούντο τα φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών που διέθεταν, ούτως ώστε να αποφεύγεται η στοχοποίησή τους σε περίπτωση κατασχέσεως μεταφερομένων ναρκωτικών και να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός και η συσχέτισή τους με τα υποκρυπτόμενα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Αναφορικά με τη διακίνηση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από την Αλβανία προς την Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, ο 44χρονος υπήκοος Αλβανίας (κάτοικος εξωτερικού) ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο του χρηματοδότη, αλλά και τη διεύθυνση των μεταφορών από την Αλβανία προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, οδικώς με φορτηγά αυτοκίνητα, αλλά και δια θαλάσσης με ταχύπλοα σκάφη.

Άμεσος συνεργάτης του και συντονιστής της μεταφοράς, της προσωρινής αποθήκευσης και διαμετακόμισης μέσω Ελλάδος, ήταν ο 46χρονος ημεδαπός συλληφθείς ο οποίος ήταν υπεύθυνος και με την παραλαβή των χρηματικών πόρων για την χρηματοδότηση των μεταφορών, την ανεύρεση και στρατολόγηση υποστηρικτικών μελών καθώς και επαγγελματιών αυτοκινητιστών, προκειμένου να εκτελούν τα δρομολόγια ως οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων, μέσα στα οποία αποκρύπτοντο οι ποσότητες των ναρκωτικών.

Αναφορικά με τη διακίνηση των ναρκωτικών από και προς την Δυτική Ευρώπη, οι δρώντες σε επιχειρηματικό επίπεδο σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως Ολλανδία και Βέλγιο, ο 50χρονος υπήκοος Αλβανίας που διαμένει στο εξωτερικό και ο 59χρονος ημεδαπός συλληφθείς, ήταν επιφορτισμένοι με την οργάνωση και συντονισμό, σε συνεννόηση με άλλα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών της Ευρώπης, παρανόμων μεταφορών μεταξύ των διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών, διαθέτοντας παράλληλα στις χώρες αυτές αποθηκευτικούς χώρους.

Επιπρόσθετα ο 52χρονος συλληφθείς ημεδαπός, βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα, ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ήταν επιφορτισμένος με τον εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης με φορτηγά αυτοκίνητα και ρυμουλκούμενα οχήματα, με την ανεύρεση νομίμων φορτίων που θα χρησιμοποιούντο ως κάλυψη των παρανόμων μεταφερόμενων ναρκωτικών και την ανεύρεση οδηγών για την πραγματοποίηση των παρανόμων μεταφορών.
Την μετασκευή μερών των φορτηγών αυτοκινήτων με ειδικές κρύπτες αποκρύψεως είχαν αναλάβει δύο ημεδαποί - μέλη της σπείρας - οι οποίοι πραγματοποιούσαν τις ειδικές κατασκευές αποκρύψεως (κρύπτες) σε συνεργεία φορτηγών αυτοκινήτων που διατηρούσαν στην περιοχή του Ασπροπύργου. Επιπρόσθετα, σε αρκετές περιπτώσεις συλλήψεων μελών της οργάνωσης, απέστελλαν διάφορα χρηματικά ποσά στους συλληφθέντες ή σε μέλη των οικογενειών τους, με προφανή σκοπό την μη αποκάλυψη της δομής της εγκληματικής οργανώσεως.

Επίσης μέλος της εγκληματικής οργάνωσης που ζει μόνιμα στη Βουλγαρία, ήταν επιφορτισμένος με το ρόλο της διεκπεραίωσης των απαιτούμενων διαδικασιών για την ίδρυση εικονικών εταιρειών «βιτρίνα» και της ταξινόμησης εγγραφής σε αυτές των φορτηγών αυτοκινήτων, επ’ ονόματι «αχυρανθρώπων» σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (κυρίως στην Αυστρία και τη Βουλγαρία).

Στη συνέχεια των ερευνών και όπως διαπιστώθηκε:

Την 25-01-2014 από τις Λιμενικές Αρχές του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, κατελήφθη 62χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, να μεταφέρει, με σκοπό την εξαγωγή από την Ελλάδα, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -451- κιλών και -355- γραμμαρίων περίπου, εντός φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών με επισυρόμενο. Στην εν λόγω υπόθεση κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός 59χρονος ημεδαπός μέλος της οργάνωσης.

Την 04-12-2014 σε συνοριακό σταθμό στα σύνορα Σερβίας - FYROM, κατελήφθη από Αρχές Σερβίας ημεδαπός να κατέχει ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους -678.500- γραμμαρίων σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός επισυρόμενου θαλάμου φορτηγού διεθνών μεταφορών συνιδιοκτησίας με 52χρονο ημεδαπό συλληφθέντα μέλος της οργάνωσης.

Την 19-04-2015 κατελήφθη από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου 38χρονος ημεδαπός, να κατέχει -23- κιλά κοκαΐνης σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη εντός φορτηγού διεθνών μεταφορών, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος και με επισυρόμενο θάλαμο ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων του 50χρονου υπηκόου Αλβανίας, μέλους της οργάνωσης που διαμένει στο εξωτερικό.

Την 30-04-2015 στην περιοχή Kulata Βουλγαρίας κατελήφθη ημεδαπός να κατέχει -531- κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντός φορτηγού αυτοκινήτου διεθνών μεταφορών με επισυρόμενο θάλαμο, το οποίο οδηγούσε ο ίδιος, ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων 33χρονου συλληφθέντα ημεδαπού μέλους της οργάνωσης.

Τελικά, περί τα τέλη Απριλίου του 2016 από τα μέλη του εγκληματικού κυκλώματος οργανώθηκε η μεταφορά και εισαγωγή στην Ελλάδα από την Αλβανία μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης της οποίας η παραλαβή θα πραγματοποιείτο στην Ζάκυνθο.

Κατόπιν των ανωτέρω, περί την 11.30 ώρα της 8-5-2016 αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών προέβησαν στη Ζάκυνθο στη σύλληψη πέντε (5) μελών της οργάνωσης και στην κατάσχεση των -678- κιλών και -500- γραμμαρίων ακατέργαστης κάνναβης καθώς και των φορτηγών μεταφοράς και αποθήκευσής της, ταυτόχρονα δε στην Πάτρα όπου είχαν πλεύσει, συνελήφθησαν και άλλα (2) μέλη της οργάνωσης και κατασχέθηκε ταχύπλοο σκάφος.

Με τη συνδρομή των Λιμενικών Αρχών της Ζακύνθου ερευνήθηκε εξονυχιστικά η νησίδα όπου είχαν προσωρινώς αποθηκευθεί τα ναρκωτικά, ενώ άνδρες του Λιμενικού συνέδραμαν και στην μεταφορά κρατουμένων, κατασχεθέντων και των επιχειρησιακών ομάδων κατά την αποχώρησή τους από τη νήσο Ζάκυνθο.
Σε έρευνες σε περιοχές της Αττικής (Γλυκά Νερά, Νίκαια, Καλλιθέα, Αφίδναι, Υμηττό, Παγκράτι), στην Ζάκυνθο και στην Βέροια, σε οικίες και οχήματα των προαναφερομένων εμπλεκομένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-678- κιλά και -500,8- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης
-57- γραμμ. κατεργασμένης κάνναβης
- ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος
- πέντε (5) Δ.Χ. Φορτηγά αυτοκίνητα και τρεις (3) επισυρόμενοι θάλαμοι
- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
- καραμπίνα και πιστόλι κρότου,
- είκοσι ένα (21) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
- δυο (2) ζεύγη και μια (1) μονή πινακίδα κυκλοφορίας οχημάτων Αρχών Βουλγαρίας,
- το χρηματικό ποσό των -14.940 ευρώ,
- το χρηματικό ποσό -100- κορόνων Τσεχίας και -8- δολαρίων Η.Π.Α.,
- τέσσερις (4) εταιρικές σφραγίδες και πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων σχετιζομένων με την δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,
- τριάντα εννέα (39) συσκευές κινητής τηλεφωνίας, και
- φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ευρώπη -στην παρούσα φάση στο Βέλγιο- κατόπιν στενής συνεργασίας της Υπηρεσίας μας με τις εκεί διωκτικές Αρχές έχουν συλληφθεί (2) υπήκοοι Αλβανίας και έχουν κατασχεθεί (100) κιλά κάνναβης (σε μορφή σοκολάτας).

Από τη μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, την ιεραρχική της δομή, τα χρησιμοποιούμενα μέσα για την ασφαλή μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων, τη γεωγραφική της εξάπλωση στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, τις συσχετισθείσες ανωτέρω αναφερόμενες υποθέσεις και τις συναφείς σημαντικές κατασχέσεις ποσοτήτων ναρκωτικών, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής για την αδιάλειπτη δράση τους στη διακίνηση ναρκωτικών.

Εκτιμάται ότι από την πολυετή παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και την ευρεία εξάπλωση της σε διάφορες χώρες, τα παράνομα κέρδη της ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

Επιπρόσθετα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, στο πλαίσιο στοχευόμενων ελέγχων, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας, εντόπισαν και συνέλαβαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2) αλλοδαπούς.
Ειδικότερα:

στις 5-5-2016 συνελήφθη 48χρονος υπήκοος Τανζανίας, ο οποίος αφίχθη αεροπορικώς στη χώρα μας, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, διότι μετέφερε, δια της μεθόδου της καταπόσεως, μέσα σε (65) αυτοσχέδιες ωοειδείς συσκευασίες, ποσότητα ηρωίνης - 1.060- γραμμαρίων και στις 6-5-2016 συνελήφθη 25χρονη υπήκοος Βραζιλίας, η οποία αφίχθη αεροπορικώς στη χώρα μας, προερχόμενη από το Σάο Πάολο Βραζιλίας, μέσω Ζυρίχης, διότι μετέφερε επιμελώς κρυμμένες στα τοιχώματα της αποσκευής της, (4) συσκευασίες με ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους -1.576- γραμμαρίων.

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι ανωτέρω αποτελούν μέλη ευρύτερων κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης προς τη χώρα μας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail