H Ροζάβα διδάσκει ότι δεν υπάρχουν μικρά και αδύναμα έθνη, μόνο άβουλα

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Βαλκανιολόγος

Τον Οκτώβριο του 2014 μετά την κατάληψη ενός στρατηγικού λόφου στο Κομπάνι από την ISIS, όλοι θεωρούσαν πιθανή την κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό κράτος, όλοι εκτός από τους κατοίκους του. Ο επικεφαλής της άμυνας του Κομπάνι είπε τότε στο Reuters… ή θα νικήσουμε ή θα πεθάνουμε… και νίκησαν. 

Πλήρωσαν μεγάλο τίμημα, η πόλη ισοπεδώθηκε, αλλά όταν σου ανήκει το οικόπεδο τα ντουβάρια ξαναχτίζονται. Το είχε πει άλλωστε και ο Κολοκοτρώνης στον Ιμπραήμ… πέτρα στην πέτρα μην μείνει. Από πολύ νωρίς μαζί με τους Κούρδους του Ypg Ypj πολεμάει η χριστιανική πολιτοφυλακή Sutoro, το ένοπλο τμήμα του Συριακού ενωτικού κόμματος που μετέχει στην αυτοδιοίκηση της Ροζάβα. 

Τον Οκτώβριο του 2015 σχηματίστηκαν οι δημοκρατικές δυνάμεις Συρίας, μια συμμαχία Κουρδικών Αρμενικών Ασσυριακών Συριακών Αραβικών ακόμα και Τουρκμενικών πολιτοφυλακών. Οι δημοκρατικές δυνάμεις Συρίας υποστηρίχτηκαν και υποστηρίζονται τόσο από τους Αμερικανούς όσο και από τους Ρώσους.

Όταν η Τουρκία πέτυχε να μην πάνε οι Κούρδοι της Συρίας στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας, οι Αμερικανοί έστειλαν απεσταλμένο στο Κομπάνι ενώ οι Κούρδοι της Συρίας ίδρυσαν γραφείο διπλωματικής αντιπροσώπευσης στην Μόσχα. Πώς να μην το κάνουν; Οι δημοκρατικές δυνάμεις Συρίας σύμφωνα με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Peter Galbraith κατέχουν περισσότερη έκταση από τον Άσαντ και την Τουρκοκίνητη αντιπολίτευση και σύμφωνα με ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών, το 2015 τριπλασίασαν την περιοχή που κατέχουν ενώ μείωσαν την έκταση του Ισλαμικού κράτους κατά 14%. 

H βοήθεια που δόθηκε δεν ήταν πράξη δικαιοσύνης ή ελέους, ήταν εξυπηρέτηση συμφερόντων και τα συμφέροντα των διεθνών νταβατζήδων πάντα προσαρμόζονταν ανάλογα με την στάση των εθνών και δεν γνωρίζουν συμπάθειες. Η Σοβιετική ένωση στήριξε τους εθνικιστές στην Κίνα απέναντι στον Μάο γιατί πολύ απλά έδιναν περισσότερα ανταλλάγματα. 

Δεν υπάρχουν μικρά έθνη, υπάρχουν συμβιβασμένα έθνη που ψάχνουν σωτήρες. 

Ένα αποφασισμένο έθνος μπορεί να αναγκάσει τους νταβατζήδες να συναγωνίζονται για να ικανοποιήσουν τα δίκαια του, και μια συμμαχία γηγενών είναι ανίκητη. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Μικρά Ασία η Τουρκική μειοψηφία εφάρμοσε την πολιτική του διαίρει και βασίλευε στις γηγενείς εθνότητες, ούτε ότι ο βασικός εμπνευστής του Μακεδονικού αγώνα Γερμανός Καραβαγγέλης οργάνωνε αντάρτικο γηγενών Ελλήνων Αρμενίων και Κούρδων απέναντι στον Κεμάλ. 

Δυστυχώς οι Ελληνικές κυβερνήσεις συναγωνίζονταν και συναγωνίζονται για το ποιός θα σκύψει το κεφάλι καλύτερα και σε ποιόν νταβατζή. 

Δεν φταίνε οι νταβατζήδες, όταν απέναντι τους έχουν πρόθυμους σκλάβους γιατί να τους σεβαστούν; 

Αυτό μπορεί να αλλάξει ή μπορεί και όχι, στο χέρι μας είναι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail