Πρόστιμα και φυλακή σε όποιον δε δέχεται πιστωτικές κάρτες επιβάλλει η ΝΤΠ στην Ελλάδα

Την σταδιακή και πλήρη εξάπλωση του πλαστικού χρήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, προωθεί η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.

Συντάσσεται σχετική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα συνδέει όλες τις πληρωμές με κάρτες με το αφορολόγητο και τις εκπτώσεις δαπανών, και θα επηρεάζει τόσο τους ιδιώτες όσο και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπάρχον σχεδιασμό, με την νέα νομοθεσία η εφορία θα δέχεται τις δαπάνες μόνο με κάρτες (πλαστικό χρήμα). Οπότε για να κερδίσει κάποιος μισθωτός ή συνταξιούχος την έκπτωση φόρου και συνεπώς το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, τον αναγκάζουν στην ουσία να πραγματοποιήσει τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών.

Στο σχεδιασμό για περιορισμό των μετρητών που είναι στο σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στις πληρωμές με μετρητά με όριο τα 200-300 ευρώ. Σημειωτέον ότι ήδη οι αγορές ιδιωτών εξοφλούνται μόνο με χρεωστικές, πιστωτικές ή επιταγές, όταν υπερβαίνουν το ποσό των 1.500 ευρώ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να συμπεριλάβει την επιβολή χρήσης ειδικών μηχανημάτων καρτών για όλες τις συναλλαγές λιανικών πωλήσεων σε επιχειρήσεις. Η αρχή θα γίνει από επιχειρήσεις όπως χώροι εστίασης, ξενοδοχεία και θα επεκταθεί και σε επιτηδευματίες, όπως γιατρούς, μηχανικούς, υδραυλικούς και άλλους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το «Έθνος», για τους επιτηδευματίες όλες οι επαγγελματικές δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους θα πρέπει πλέον να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μόνο όσες ξεπερνούν τα 500 ευρώ.

Σε όσους δεν αποδεχθούν τις πληρωμές με κάρτες (αν και έχουν τα μηχανήματα POS) προβλέπονται βαριά πρόστιμα, δείτε συγκεκριμένα:

- η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Αν δεν το κάνει, κινδυνεύει με πρόστιμο 500-5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τα 50.000 ευρώ.

- κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως 1 χρόνο

- ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες

- επιβολή προστίμου από 1.500 ευρώ έως 1 εκατ. - το ανώτατο ποσό προστίμου διπλασιάζεται σε περίπτωση που εκδοθούν σε βάρος του ίδιου προμηθευτή τρεις αποφάσεις επιβολής προστίμου.

prisonplanet.gr
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail