Σκηνικό άγριου πολέμου στο Κουρδιστάν: Οι αντάρτες αντιστέκονται στον τουρκικό στρατό

Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σημειώθηκαν σήμερα στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ο τουρκικός στρατός διεξάγει από την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη επιχείρησή του των τελευταίων ετών.

Αλλεπάλληλοι πυροβολισμοί που συνοδεύονταν από εκρήξεις ακούστηκαν στις πόλεις Τσιζρέ και Σιλόπη της επαρχίας Σιρνάκ, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στο Τσιζρέ ένα ελικόπτερο του τουρκικού στρατού υποχρεώθηκε να προσγειωθεί καθώς μπήκε στο στόχαστρο των μαχητών του PKK, ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων “89 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν” στο Τσιζρέ, εννέα στη Σιλόπη και άλλοι επτά στο Σουρ, στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση. Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε εξάλλου ότι δέκα μέλη του PKK σκοτώθηκαν στο Νταργκετζίτ, στη γειτονική επαρχία Μαρντίν.

Το πρακτορείο ανέφερε επίσης ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά στην πόλη Μπιτλίς.

Στο Νουσάιμπιν, επίσης στην επαρχία Μαρντίν, η απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί σε τρεις συνοικίες επεκτάθηκαν σήμερα σε άλλες έντεκα.

Η σύγκρουση “έχει μπει σε μια νέα φάση”, εκτίμησε ο Μουράτ Καραγιλάν, ο ασκών την ηγεσία του PKK. “Η σύρραξη εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο”, είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στΟ κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Τουρκικός ισχυρισμός: Περισσότεροι από 100 Κούρδοι μαχητές σκοτώθηκαν σε μια ευρεία επιχείρηση εναντίον του PKK

Περισσότεροι από 100 μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς σε εύρος στρατιωτικής επιχείρησης που συνεχίζεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

Η επιχείρηση, που πραγματοποιούν από κοινού οι ένοπλες δυνάμεις και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, έχει στοιχίσει την ζωή σε 102 ανθρώπους στις τάξεις του PKK, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Επιπλέον, τουλάχιστον δύο στρατιώτες και πέντε πολίτες έχουν χάσει την ζωή τους στις συγκρούσεις, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Συνολικά, 10.000 άνδρες με την υποστήριξη αρμάτων μάχης έχουν κινητοποιηθεί και συμμετέχουν σε αυτήν την επιχείρηση που στοχεύει στο να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές από τα αστικά κέντρα, ενώ επικεντρώνεται σε δύο πόλεις κοντά στα σύνορα Συρίας και Ιράκ, το Τζιζρέ και τη Σιλόπι. Σε αυτές τις δύο περιοχές της επαρχίας Σιρνάκ έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας εδώ και ημέρες.

Ένας προηγούμενος απολογισμός που ανακοίνωσε χθες ο τουρκικός στρατός έκανε λόγο για 70 Κούρδους μαχητές νεκρούς.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε χθες τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή και ενημερώθηκε σχετικά με την πρόοδο των επιχειρήσεων.

«Οι επιχειρήσεις στην περιοχή (…) θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα μέχρι να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη» επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με αφορμή την επίσκεψη Ακάρ.

ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αγκυρα-Ντιγιάρμπακιρ, Turkey

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail