Πως μέσα σε ένα λεπτό ο Κλίντον έσβησε και εξευτέλισε τον Τσίπρα

Του Στρατή Μαζίδη

Ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζει ποδοσφαιρική ομάδα χώρας με σχεδόν μόνιμο πρωταθλητή και ανύπαρκτο ανταγωνισμό. "Εντυπωσιάζει" μέσα και όταν βγει εκτός συνόρων διαφαίνεται η γύμνια του.

Αυτό το διαπιστώσαμε και στη συζήτησή του με τον τ. πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Το ταλέντο του στα αγγλικά αρχίζει από το ahmmm και τελειώνει στο Yeah!

Θυμάμαι πριν αρκετά χρόνια ήθελαν κάποιοι φίλοι να παίξουμε μπιλιάρδο. Τους λέω θέλετε με στοίχημα; Θα δούμε μου λένε. Δεν είχαν ξαναπαίξει. Βρέθηκαν λοιπόν στην αρχή να έχουν βάλει δυο μπάλες και αμέσως πήραν τα μυαλά αέρα. Δεν ξανάβαλαν άλλη και το στοίχημα χάθηκε, άσχετα αν δεν εισπράχθηκε διότι θα ήταν ατιμία.

Ομοίως και ο Τσίπρας που ενώ πέρυσι φώναζε γκόου μπακ, τώρα πίστευε ότι μπορεί να καταλάβει τι λέει ένας αμερικάνος με προφορά και να απαντήσει.

Για να δούμε:



«Λες ότι θέλεις να προσελκύσεις επενδύσεις. Είναι τέτοιο το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο ώστε αν έρθει κάποιος να κάνει μια μεγάλη επένδυση για να σας καταστήσει περισσότερο ανεξάρτητους στον ενεργειακό τομέα, θα πάρει τα λεφτά του πίσω; Αν φέρουμε επενδυτές εκεί, θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω;» τον ρωτά ο Κλίντον.

Και η αποστομωτική απάντηση ενός έλληνα πρωθυπουργού ονόματι Αλέξιος Τσίπρας που κουνιέται μπρος πίσω:

«Χμμμ Χρρρ, Ha ha ha... This a...ha ha ha...crucial question».

Έχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο με όλα όσα του σέρναμε για το κακό που προκάλεσε στη Σερβία, ο οποίος διετέλεσε πλανητάρχης για οκτώ χρόνια. Σε ρωτάει κάτι συγκεκριμένο. Είναι ένας άνθρωπος προφανώς ισχυρός με διασυνδέσεις και γνωριμίες. Σε ρωτάει: αν επενδύσουμε, θα μας τα φάτε; Και εσύ κουνιέσαι μπρος πίσω, σουφρώνεις τα φρύδια σου και αρχίζεις τα χαχα.

Σου στήνουν μια ευκαιρία και εσύ είσαι απροετοίμαστος. Δεν έχεις ετοιμάσει τι θα πεις.

Αλλά και τι να πεις;

Βλέπετε ο Κλίντον, σε αντίθεση με άλλους, μ@λάκας δεν είναι. Ποια λεφτά του θα πάρει πίσω όταν θα έχει φορολογία 26%; Όταν θα έχει προκαταβολές φόρου 100%; Όταν θα έχει τέλη επιτηδεύματος; Όταν τα λεφτά είναι κατασχεμένα με τα capital controls; Και όταν μπορεί να κάνει το investment (που θα έλεγε κι ο Αλέξης) στη Βουλγαρία μέσα σε μια ώρα και με φόρο μόνο 10%;

Στην ουσία ο Κλίντον τον ρώτησε το εξής:

«Λες ότι θέλεις να προσελκύσεις επενδύσεις. Είναι τέτοιο το υφιστάμενο πλαίσιο ώστε να έρθουμε στην Ελλάδα να βάλουμε τα λεφτά μας; Είναι ελκυστικό; Θα τα πάρουμε πίσω ή θα μας τα φάτε με τους φόρους και τα υπόλοιπα;»

Τον ρώτησε με ευγενικό τρόπο τι στην ευχή επενδύσεις περιμένει όταν διώκει την ιδιωτική οικονομία.

Ο Αλέξης κατάλαβε την ανοησία του και ότι στο εξωτερικό σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν τρώνε αυτό το κουτόχορτο (τρώνε άλλο) κι άρχισε τα χρα, χρου και να χαζογελάει.

Το κοινό γελά και χειροκροτεί το μεγάλο γελωτοποιό που σκορπά το γέλιο πάνω στο δικό μας δράμα...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail