ΜΕΣΩ ΤΟΥΡΚΙΑΣ η επίθεση στο Κομπάνι - ΓΙΑΤΙ έχει τεράστια σημασία να μην πέσει η πόλη

Στρατής Μαζίδης

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές της πολιτοφυλακής η επίθεση της ISIL στο Kobane ξεκίνησε νωρίς το πρωί, όταν μια ομάδα από πέντε αυτοκίνητα - φορτωμένα με έως και 35 τζιχαντιστές - μπήκαν στην πόλη, ξεκίνησαν την επίθεση με ένα παγιδευμένο όχημα και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ κατά των αμάχων.

Οι επιτιθέμενοι προωθήθηκαν στις γειτονιές της πόλης ενώ μονάδες της YPG προσπαθούν να περικυκλώσουν τους μαχητές και να καθαρίσουν την περιοχή.


Εμπλοκή της Τουρκίας

Για άλλη μια φορά φαίνεται πως η Τουρκία έχει συμμετοχή σε επιχειρήσεις των τζιχαντιστών. Παρά το γεγονός ότι ο Rêdûr Xelîl, εκπρόσωπος της YPG δήλωσε στην Telegraph ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη οι πληροφορίες αυτες συμπλήρωσε ότι υπάρχουν αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες προς τούτο.

Η ευρύτερη θεωρία θέλει τους τζιχαντιστές να έχουν προωθηθεί από τη μεθοριακή Jarabubus μέσω των τουρκικών εδαφών στο Kobane.

Τεράστια σημασία η δεύτερη μάχη

Μετά την απόκρουση των τζιχαντιστών πριν μερικούς μήνες από το Kobane, δυνάμεις των κούρδων προωθήκαν προς την επαρχία του Χαλεπίου που συνορεύει με την αντίστοιχη της Ράκκα καθώς η YPG επιχειρεί με επιτυχία στην περιοχή με πρόσφατο παράδειγμα την εκδίωξη των τακφιριστών από το Tal Abiad.

Από την άλλη ο έλεγχος όλης αυτής της ζώνης των συνοριακών περασμάτων με την Τουρκία από τους κούρδους έχει ως αποτέλεσμα τη διάσπαση των γραμμών τροφοδοσίας των τζιχαντιστών με εξοπλισμό αλλά και μαχητές που καταφθάνουν από άλλες χώρες. Επιπρόσθετα το Tal Abiad αποτελούσε το κέντρο του λαθρεμπορίου πετρελαίου με την Τουρκία, δραστηριότητα η οποία απέφερε εκατομμύρια δολάρια στους τζιχαντιστές.

Επίσης διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά την κλασική μέθοδο επίθεσης δια των αποστολών αυτοκτονίας με τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών πίσω από τις γραμμές των στόχων των τακφιριστών ώστε να προκληθεί πανικός και να παρασχεθεί η δυνατότητα να προωθηθούν.

Συνεπώς καθίσταται ολοφάνερο ότι η ISIL αναζητά ζωτική διέξοδο επαφής - επικοινωνίας με την Τουρκία. Η επίθεση στο Kobane τρεις μήνες μετά το πέρας της μάχης, εκεί ακριβώς αποσκοπεί και η ανασύνταξη των κουρδικών δυνάμεων κρίθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία.

Η YPG πρέπει πάση θυσία να μην επιτρέψει καν να ξεκινήσει η δεύτερη μάχη του Kobane για να δούμε πλέον στο πεδίο της μάχης την αποδυνάμωση της ISIL. Ενδεχομένως και μια συνεννόηση με τη Δαμασκό για μια συνεργασία στη Χάσακα να αποδεικνυόταν ιδιαίτερα χρήσιμη.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail