Ρήξη, δημοψήφισμα και συντεταγμένη μετάβαση στη δραχμή

Του Θεόδωρου Κατσανέβα

Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα Αυγή στις 6/5/2015, αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με ευθύνη των Θεσμών οι οποίοι έχουν κόκκινες γραμμές παντού:
Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν). Για το λόγο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση δε θα φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας και τεθεί άμεσα το σχέδιο εξόδου της χώρας μας στις αγορές, της χρηματοδότησης και της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή. Το Μαξίμου επισημαίνει την αδυναμία συνεννόησης που προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τις αντίθετες θέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Στην πραγματικότητα, διαφαίνεται ότι οι επιλεγόμενοι Θεσμοί σε συνεννόηση ή μη μεταξύ τους, παρουσιάζονται με διαφορετικές γραμμές πλεύσης απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, έτσι ώστε να δημιουργείται πλήρης ασάφεια και αναβλητικότητα στην πορεία των διαπραγματεύσεων. Κατά την άποψή μας, όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδίου για να καθυστερήσουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, με ορατό αποτέλεσμα τον αργό θάνατο της ελληνικής οικονομίας μέσα από το στραγγάλισμα της ρευστότητας και την πλήρη υποχώρηση, την ανατροπή ή τη ρήξη με την κυβέρνηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι φυσικό να προξενεί αλλεργία στο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο της σημερινή δύσης.

Σήμερα, επείγει να δοθεί τέλος στη σκόπιμη πολιτική της αβεβαιότητας που επιβάλλουν οι «Εταίροι» και το ΔΝΤ, η οποία μας οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, αδυνατίζει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και την υπονομεύει απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους. Για το σκοπό αυτό, είναι άμεσα αναγκαία, μέσα σε δεκαπέντε μέρες, η προσφυγή σε δημοψήφισμα με συγκεκριμένο και σαφές ερώτημα του τύπου : « Nα δεχτεί ή όχι η χώρα μας τις προτάσεις των Βρυξελών; ».
Εφ΄ όσον δοθεί ισότιμο δημόσιο βήμα σε σοβαρούς υποστηρικτές των δύο απόψεων στο ίδιο ερώτημα, της θετικής και της αρνητικής, είμαστε βέβαιοι ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα υπερψηφίσει τη δεύτερη απ’ αυτές. Η κυβέρνηση οφείλει και μπορεί να επιβάλλει την ίση μεταχείριση των δύο απόψεων από σοβαρούς εκπροσώπους τους και όχι από επιλογές διαχειρίσιμων τηλεπερσόνων που κάνουν τα ίδια τα ΜΜΕ. Παράλληλα, θα πρέπει να απαγορευτούν απόλυτα οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες υπηρετούν κατά επαίσχυντο τρόπο το κατεστημένο. Με τα δεδομένα αυτά, θα οδηγηθούμε στην έξοδο από την καταστροφική ευρωζώνη που μπορεί και πρέπει για το καλό όλων, να λάβει χαρακτήρα βελούδινου και όχι συγκρουσιακού διαζυγίου.

Η συντεταγμένη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, προσωρινή ή οριστική, με μελετημένο, συγκροτημένο, ολοκληρωμένο σχέδιο και λήψη κατάλληλων μέτρων στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, μέρος των οποίων πρέπει να ληφθούν αμέσως με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, αποτελεί τη μόνη διέξοδο από τα σημερινά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομία και της χώρας.

* Ο Θόδωρος Κατσανέβας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Κίνησης ΔΡΑΧΜΗ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail