Στα μάτια του σύριου πρόσφυγα κατάλαβα πως ο Μόσκοβος φίλος δεν πιάνεται...

Του Στρατή Μαζίδη

Οι σύριοι τέσσερα χρόνια τώρα εγκαταλείπουν την πατρίδα τους κατά κύματα. Κάθε ένας και ένα ξεχωριστό δράμα.

Θυμάμαι την "Αυτοψία" του Σροίτερ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα πριν λίγους μήνες. 4-5 μεσήλικες, τσακισμένοι από τις κακουχίες να ζουν μέσα στα δένδρα σε αυτοσχέδια καλύβια σαν τα άγρια θηρία.

Αυτοί οι τσακισμένοι ρακένδυτοι είχαν μια ζωή μέχρι πριν λίγο. Και τι ζωή. Στρατηγός ο ένας, επιχειρηματίας ο άλλος με ένα κινητό στο χέρι να χαζεύει τη μικρή του κόρη και να κλαίει. Άραγε θα την ξαναδεί;

Τέσσερα χρόνια τώρα άνθρωποι διώκονται, κόρες και μάνες βιάζονται, αγόρια αρπάζονται και στρατολογούνται, γιοι σκοτώνονται στη μάχη.

Η μάνα πηγαίνει καθημερινά στα μνήματα των τεσσάρων γιων της.

Κι όλα αυτά γιατί;

Επειδή ο πρόεδρος της χώρας είπε όχι σε ένα αγωγό φυσικού αερίου που θα χτυπούσε τα συμφέροντα του Πούτιν στην Ευρώπη σπάζοντας το μονοπώλιο.

Ο Σύριος στάθηκε φίλος.

Κι έπειτα κάποιοι άρχισαν τον πόλεμο. Όπως τον άρχισαν. Δόλια, μεθοδευμένα. Βρήκαν τις χαραμάδες του καθεστώτος και χτύπησαν.

Κι ο Σύριος συνέχισε να στέκεται φίλος.

Ματώνει, αποκεφαλίζεται, σταυρώνεται, λιθοβολείται, ακρωτηριάζεται, φεύγει να γλυτώσει αλλά παραμένει φίλος.

Κι ο Μόσκοβος; Ανύπαρκτος.

Η βοήθειά του απειροελάχιστη κι αυτή ίσως εξ ανάγκης διότι αν υπάρξει αλλαγή, τότε χάνεται η Συρία από τη σφαίρα επιρροής.

Στα μάτια λοιπόν του σύριου πρόσφυγα κατάλαβα πως ο Μόσκοβος φίλος δεν πιάνεται... Ας το προσέξουν ορισμένοι αυτό διότι όταν κάποιος φίλος δεν πιάνεται, τότε υπάρχει κίνδυνος να πιαστεί κανείς κορόιδο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail