Γεωπολιτική: Ένα θέμα αξιοπιστίας και ισχύος

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αφορμή για να απευθυνθώ σε σας, ήταν η δήλωση σας, κατά τις επαφές σας με τον αξιότιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι : «… Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική δυναμική της Ελλάδας και στη διαπραγμάτευση μας, με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον και μεγάλη αγωνία, τις προσπάθειες σας, για μια αξιοπρεπή διαπραγμάτευση, μιας νέας και πιο ρεαλιστικής Δανειακής Σύμβασης, εύχομαι και προσεύχομαι να επιτύχετε, για το καλό της Πατρίδας μας. Όμως, με μεγάλη ανησυχία βλέπω συχνά, να «εμπλέκονται» τα γεωστρατηγικά θέματα της Χώρας, στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, του οικονομικού μας θέματος, καθώς αυτά ΔΕΝ είναι συμβατά μεταξύ τους.
Είναι τομείς που εφάπτονται μεν, αλλά δεν τέμνονται, καθώς το επίκεντρο τους, είναι διαφορετικό και ελέγχεται διαφορετικά.

Η γεωστρατηγική θέση και η αξία της Χώρας μας, είναι δεδομένη και γνωστή στους πάντες «ενδιαφερομένους» και αυτό είναι βέβαιο ότι συνυπολογίζεται ανάλογα, στις αποφάσεις και στις ενέργειες τους, σοβαρά και πάντοτε. Δεν είναι το θέμα «διαπραγμάτευσης» της, που θα της προσδώσει την εκάστοτε μικρότερη ή μεγαλύτερη αξία της, καθώς είναι η βάση της καθημερινής ανάλυσης και της εκτίμησης τους, σε ότι αφορά τη Χώρα μας, σε σχέση με τους εκάστοτε στόχους και προτεραιότητες τους. Άρα, είναι ένα εξειδικευμένο δυναμικό και δυσνόητο για τον πολύ κόσμο θέμα, που δεν προσφέρεται για καμιά λαϊκή κατανάλωση – διαβούλευση και προβολή.
Σήμερα λοιπόν, μετά από μερικές άστοχες (κατά τη γνώμη μου), γεωπολιτικές κινήσεις των Υπουργών μας, πλέον εμφανίζεται η γεωστρατηγική θέση της Χώρας, ως το τελευταίο χαρτί (ο άσσος στο μανίκι) μας, στη διαπραγμάτευση του οικονομικού προβλήματος μας, με αποκορύφωση την τελευταία δική σας δήλωση.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω απλά :
Αν υποθέσουμε ότι, η τρέχουσα διαπραγμάτευση των Βρυξελών, αποτυγχάνει και έχουμε ρήξη με τους «οικονομικούς» εταίρους μας, τότε ΠΩΣ εννοείτε ότι, θα αξιοποιήσετε το γεωστρατηγικό χαρτί της Χώρας;;
Εννοείτε μήπως ότι η μια ρήξη, θα προκαλέσει αυτόματα και μια δεύτερη, σε άλλους χώρους (fora);; Ότι θα διαμαρτυρηθείτε ίσως στο ΝΑΤΟ και αντιδρώντας, θα παγώσετε τη συμμετοχή μας, στις δραστηριότητες του ή και θα αποχωρήσετε μήπως απ΄ αυτό, προκειμένου να πορευτούμε μόνοι μας, αυτόνομα;;
Ή μήπως εννοείτε ότι, θα συνάψετε «παράλληλες» Αμυντικές Συμφωνίες και με άλλους Οργανισμούς ή Χώρες;;

Πραγματικά, δεν μπορώ να αντιληφθώ, ΠΩΣ εννοείτε, μια τέτοια εμπλοκή της γεωστρατηγικής δυναμικής, με την πολιτικο-οικονομική διάσταση του προβλήματος μας, ΕΚΤΟΣ και αν αυτό, εντάσσεται στη γενικότερη ιδεολογική «στρατηγική» σας. Η οποιαδήποτε «δημιουργική ασάφεια», τα ρίσκα και οι μπλόφες, δεν συνάδουν στο πεδίο της γεωστρατηγικής, διότι απλά, εδώ εκλαμβάνονται ως «σημεία αδυναμίας».
Θα ήθελα λοιπόν, με σεβασμό στο αξίωμα και στο βάρος της ευθύνης που κουβαλάτε, να σας επισημάνω ότι:
- Την αποχώρηση μας από το ΝΑΤΟ στο παρελθόν, την έχουμε πληρώσει τραγικά και μας άφησε πίσω της, ανεξίτηλες Εθνικές πληγές … που συνεχίζουν να αιμορραγούν.
- Τυχόν «πάγωμα» της συμμετοχής μας, στις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ, θα δώσει τεράστια ευκαιρία και μεγάλη χαρά, στους άσπονδους φίλους μας Τούρκους. Ομοίως και η τυχόν αυτονόμηση μας, από αυτούς τους οργανισμούς και συσχετισμούς δυνάμεων.
- «Παράλληλες» Αμυντικές Συμφωνίες και μάλιστα με ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ, ούτε ως υπόθεση εργασίας δεν στέκει. Αμφιβάλλω μάλιστα (εύλογα πιστέψτε με) ότι, ούτε καν συμφωνία επί σοβαρών εξοπλιστικών προγραμμάτων ή έστω και ενεργειακών θεμάτων (αγωγών), μπορεί να επιτευχθεί, δεδομένων των συνθηκών ένταση των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας.
ΤΕΛΟΣ, με μεγάλη αγωνία θα ήθελα να σας επισημάνω ότι, «η γεωστρατηγική ΑΞΙΑ της κάθε Χώρας, έχει αξία, ΜΟΝΟ όταν αυτή εδράζεται πάνω στη γενικότερη ευρωστία της (στρατιωτικής, πολιτική και οικονομική). Δεν είναι δηλαδή, μόνο θέμα γεωγραφικού στίγματος, αλλά μετράται, σε μονάδες δύναμης και ισχύος επιρροής στον ζωτικό της χώρο, σε αποφασιστικότητα και δυνατότητα επιβολής των συμφερόντων της. Άλλως, είναι κενό γράμμα … της εγκυκλοπαίδειας»!!

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Σε σας προσωπικά, τρέφω μεγάλη εκτίμηση και μου είστε ιδιαίτερα συμπαθής, ως νέος άνθρωπος. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι, οι οικονομικές τραγωδίες και τραύματα, επουλώνονται με τον καιρό, ενώ τα Εθνικά …. ποτέ!!
Γι’ αυτό λοιπόν, εύχομαι ως Ηγέτης, ψύχραιμα να οδηγήσετε τη Χώρα μας μπροστά, σ’ ένα πιο ευοίωνο μέλλον και ΟΧΙ να καταγράψετε το όνομα σας, στις γκρίζες και σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας μας.

Έχετε τις ολόψυχες ευχές μου, στις προσπάθειες σας.

Με σεβασμό
Υποναύαρχος ε.α. Κ. Βουλγαράκης ΠΝ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail