H Aυστρία επιβάλει αναστολή πληρωμών χρέους της Heta (ήττα) Bad Bank

Του SON OFEON

H αρχή, που είναι αρμόδια για την εποπτεία του Πιστωτικού συστήματος της Αυστρίας (FMA) παρενέβη την Κυριακή για να αναδιαρθρώσει την "κακή τράπεζα" με την ονομασία Heta Asset Resolution και επέβαλε αναστολή αποπληρωμών χρέους από το οικονομικό σχήμα, που διαμορφώθηκε τον περασμένο χρόνο από τα απομεινάρια της χρεοκοπημένης τράπεζας Hypo Alpe Adria.


Η κίνηση αυτή, που επιτρέπεται από τη νέα νομοθεσία που δίνει στις τραπεζικές εποπτικές αρχές περισσότερη δύναμη για να παρέμβουν, ακολούθησε ένα εξωτερικό έλεγχο του ισολογισμού της HETA και αποκάλυψε μια τρύπα κεφαλαίου έως και 7,6 δισ ευρώ  (8,51 δισ δολάρια), την οποία  η κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να καλύψει, δήλωσε η  FMA .

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε αυτή την είδηση σε μια δήλωση, προσθέτοντας ότι η HETA δεν ήταν αφερέγγυα και ότι οι εγγυήσεις του χρέους της Hypo από την επαρχία της Καρινθίας, όπου ήταν η έδρα της,  και από  την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επηρεάστηκαν από την κίνηση αυτή.

Η Καρινθία εγγυάται την επιστροφή χρέους της HETA αξίας 10,7 δισ ευρώ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στηρίζει ένα ομόλογο αξίας 1 δισ ευρώ που εκδόθηκε  το 2012 και  το υπουργείο δήλωσε ότι θα αποπληρωθεί χωρίς απώλειες.

Η αναστολή για την αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων διαρκεί μέχρι την 31η Μαΐου 2016, δίνοντας το χρόνο στη FMA να επεξεργαστεί ένα λεπτομερές σχέδιο για να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση όλων των πιστωτών, ανέφερε η FMA σε διάταγμα, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της.

Περισσότερα από 9,8 δισ ευρώ χρέους επηρεάζονται, συμπεριλαμβανομένων ομολόγων αξίας 450 εκατ ,που λήγει  στις 6 Μαρτίου και 500 εκατομμύριων, που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι οι πιστωτές μπορούν να εξαναγκαστούν να συνεισφέρουν στο κόστος της εκκαθάρισης της HETA - ή στο "bail-in " - στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που η Αυστρία ενέκρινε το έτος αυτό, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μην έχουν να επωμιστούν όλο το βάρος.


ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Για να αντιμετωπίσει μία χρεοκοπία τράπεζας της, η Αυστρία έφτιαξε μία "bad bank" με τό όνομα  Heta Asset Resolution.

Εννοείται ότι η τράπεζα αυτή προικίστηκε πριν ένα χρόνο με επαρκή κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της.

Αλλά όπως συνήθως οι υπολογισμοί δεν ήταν σωστοί και ο εξωτερικός έλεγχος απέδειξε ότι τα κεφάλαια που διαθέτει είναι σήμερα κατά 7,6 δισ ευρώ λιγότερα απ' όσα χρειάζονται.
Η Αυστριακή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιβαρύνει με το ποσό αυτό τους φορολογούμενους της και σκέφτηκε αμέσως να εφαρμόσει το "bail-in".

Aλλά για να μην αναγκασθεί να εκκαθαρίσει εσπευσμένα την  Heta Asset Resolution, οπότε θα προκύψουν μεγαλύτερες ζημιές, η FMA επιβάλλει αναστολή πληρωμών έως τις 31 Μαίου 2016 για το εγγυημένο χρέος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι:

Γνωρίζουν οι Αυστριακές αρχές το ιστορικό προηγούμενο το 1931 της τράπεζας Creditanstalt, που ξεκίνησε το τραπεζικό ντόμινο χρεοκοπιών, που οδήγησε τότε σε τραπεζική κρίση  όλο τον κόσμο?

Mε δεδομένο ότι η Καρίνθια είναι επαρχία της Αυστρίας, τι νόημα έχει το bail-in για την "προστασία των φορολογουμένων"?
H ζημιά δεν θα επιβαρύνει αρχικά τους κατοίκους της Καρίνθια και στο τέλος το Αυστριακό κράτος?
Aν γίνουν ανάλογοι εξωτερικοί έλεγχοι στις bad bank της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και στο Ελληνικό ισοδύναμο της bad bank (TΧΣ), πιστεύει κανείς ότι δεν θα βρεθούν ανάλογες κεφαλαιακές τρύπες?
Κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι με ανάλογο τρόπο είχαν ανακαλυφθεί τα προβλήματα της Banco Espirito Santo  στη Πορτογαλία...
Η Αυστρία είναι μία χώρα που μέχρι πρόσφατα ήταν αξιολογημένη πιστοληπτικά ως AAA/Aaa...
Αν αυτή παρουσιάζει προβλήματα αυτής της μορφής, τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και αλλού...
Μήπως και στην ίδια την Γερμανία?
H ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται...
Η Αυστρία είναι και πάλι ο αδύνατος κρίκος του συστήματος.

Διαβάστε τι έγραψα στις 28 Ιανουαρίου 2015: http://www.freepen.gr/2015/01/t_28.html

'Iσως τα bank run να γίνουν συντομότερα και κοντύτερα στη Γερμανία απ' ό τι αυτή υπολόγιζε...
Το 1931 η τραπεζική κρίση μεταδόθηκε και στη Γερμανία.
Γιατί σήμερα τα πράγματα θα πρέπει να εξελιχθούν διαφορετικά?

 
ΗΕΤΑ ή απλά Ελληνικά ήττα?ΗΕΤΑ ή απλά Ελληνικά ήττα?
O KYΚΛΩΝΑΣ ΗΕΤΑ 
O KYΚΛΩΝΑΣ ΗΕΤΑ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail